7 genveje til kærligheden der styrker dit forhold

Det kan virke næsten umuligt, men det kan lade sig gøre at få både en meningsfuld karriere, et hedt parforhold og en lykkelig familie. Det mener forfatter og personlig rådgiver Daisy Løvendahl, der her giver dig syv genveje til kærligheden.

1. Vær sammen – og alene

Selv harmoniske par ender nemt i en slags limbo, hvor de aldrig rigtigt er hverken alene eller sammen. Alle har brug for at mærke sig selv og være alene for at kunne nyde de ting, som fylder i livet, og for at kunne gå helhjertet ind i relationen til den anden.

I stedet for at lade det hele flyde sammen til en ubestemmelig masse af grå dage, hvor I hverken er sammen eller alene, så skil det aktivt ad. Tal om jeres uge, beslut, hvornår I er ude, hvornår I er alene, og hvornår I er sammen.

Det er langt bedre at have mindre tid sammen med sin kæreste, hvor man så til gengæld er til stede, end bare at lulle sig ind i hverdagen, synke om i sofaen og synes, den anden er grunden til, at man keder sig.

2. Planlæg sex

Når man er en familie, og tiden er en knap ressource, er det nemt bare at hoppe ombord i hamsterhjulet og køre derudad uden at få handlet på de små og større ting, der betyder noget for én. Det er nemmere for de fleste dedikerede forældre at sige nej til vennerne, den eksperimenterende sex eller den halve time alene end at sige nej til deres barns behov.

Så planlæg sex med din kæreste. Planlagt sex er også god sex, alene fordi sandsynligheden for, at det bliver til noget, er større, når I har en aftale om at være sammen. Uanset hvad du længes efter, så find ud af, hvordan det kan foldes ud inden for de rammer, som er lige der, hvor I er nu.

3. Gør fællesskabet større

At gøre fællesskabet større handler dybest set om at lukke flere mennesker ind i ens liv. Uanset om det er den gode forbindelse til ens forældre, svigerforældre, søskende, naboer eller venner, er livet bare mere farverigt, når man tillader flere at være en del af det.

Hvis man forventer, at parforholdet skal opfylde alle ens behov og ønsker, kommer man til at sætte utrolig meget pres på det, hvilket gør det svært for kærligheden at vare ved.

Så åbn jeres liv op, og del det med dem, I holder af. Mange ting bliver også lettere, hvis man ikke er alene om det hele, men er sammen med andre om det.

Det er en gave at være en del af noget, som er større end en selv og kernefamilien. Det er en gave at dele hverdagen, festerne og alt derimellem med andre.

4. Bliv ved med at opdage

Når vi er sammen over længere tid, har vi det med at blive sikre på, hvem den anden er, og hvem vi er sammen med den person. Vi ser både os selv og den anden i et bestemt perspektiv. Det giver tryghed, men det skaber også nemt en følelse af at sidde fast. Så her er en invitation til at sætte dit blik fri og gå på opdagelse i dig selv og den, du er sammen med. I stedet for at tro, du ved, hvad din partner vil svare på dine spørgsmål, eller hvad han drømmer og fantaserer om, så giv jer begge fri til at opdage noget nyt.

Kærlighed og begær har brug for nye perspektiver for at kunne brænde over tid. Tag initiativ til en aften, hvor du giver dig selv til opgave at opdage noget nyt om din kæreste.

Hiv jer ud af jeres vante mønstre, eller stil tre spørgsmål. Og husk: at opdage er ikke kun at opdage noget nyt. Det er også at genopdage den eller det, man allerede kender.

5. Dyrk din nydelse

At dyrke sin nydelse er at mærke det, man har brug for, og give det til sig selv. Det er uløseligt forbundet med at passe på sig selv og fylde sig selv med det, der giver glæde, gnist og selvkærlighed.

Det er i en helt almindelig hverdag at bryde rutinen. Det er at planlægge sex og insistere på at lade den del af livet sammen være til stede. Ligesom det også er at tage sin badekåde på, smække fødderne op og kigge ud ad vinduet, fordi man er træt og bare har brug for at være alene et øjeblik.

Det er at sige ja til 20 minutter sammen, spise morgenmaden i sengen og fordybe sig i samtaler og hinanden. Ligesom det er at arbejde dedikeret for det, man tror på, og som giver en mening i livet.

Når vi dyrker vores nydelse, styrker vi også kærligheden til hinanden, ved at vi åbner op for de intime rum mellem os og inviterer nydelsen, legen og nærværet ind.

6. Afgiv et løfte

I alle forhold opstår der negative spiraler og konflikter, som er svære at komme ud af igen. Der er ingen nem metode til at få dem til at forsvinde, men man kan tage en beslutning om at være sammen alligevel og finde en vej frem, som begge kan gå ad.

At afgive et løfte handler om at trække den linje mellem fortid og fremtid, som gør, at man kan finde nye veje. Det handler om at slippe vreden og det, som er sket, og være der, hvor man er nu. Det handler om at beslutte sig for at lade noget være bag en, så man sammen kan skabe det, som skal være forude.

Alfa og omega er, at du ærer dit løfte med det samme. Også selv om du ikke føler, den anden gør det.

Et løfte, du har aflagt, er ikke betinget af, om du synes, den anden lever op til sin del. Det er dit løfte. Handl efter det. Man kan godt slippe noget uden at glemme det. At afgive et løfte handler om at forny sit engagement til hinanden, sin tro på hinanden og sin kærlighed. Så sig farvel til gårsdagens sorger, og lad morgendagens glæder komme til.

7. Hold hovedet
koldt og hjertet varmt

De fleste par oplever store kriser i løbet af et forhold. Uanset hvad krisen handler om, er der en tendens til, at vi gerne vil væk fra det, der gør ondt, og at vi i vrede nemt bryder de bånd, som ellers er.

Det er klogt at sætte sine grænser tydeligt og handle på dét i livet, man ikke kan leve med, men ægte visdom kræver ofte tid og omtanke. Det kræver, at man når at mærke, hvad man føler, og hvad der sker i den anden. At man tillader sig selv at se flere perspektiver af alle handlinger, og at man ikke bare pakker sine kufferter, men giver sig tid til at træffe de rigtige valg. Så næste gang du bliver såret, vred eller ked af det: Prøv at holde hovedet koldt og hjertet varmt.

Giv dig tid til at finde ud af, hvad du virkelig mener, og vov at se den andens perspektiv, inden du dømmer. Giv dig ligeledes tid til at mærke, hvad du føler, så du altid kan fornemme, hvor kærligheden er.