Brev til Anne-Marie Østersø: Hun mobber vores overvægtige veninde

Tina er en del af en venindegruppe, hvor en af kvinderne mobber en anden med hendes vægt. Mobberen er selv åleslank, men kommer altid med modbydelige kommentarer til den andens vægt. Tina bliver vred over det, men får ikke sagt fra. Anne-Marie synes, at den opførsel er uacceptabel, og at der skal gøres noget.

Kære Anne-Marie
Jeg har et dilemma, som jeg håber, du kan hjælpe med. Vi er en kvindegruppe, der består af seks kvinder. Vi er alle over 50. Den ene er overvægtig og vejer måske omkring 10 kilo for meget. Hver gang vi er sammen, er der en af de andre kvinder, som konstant skal tale om vægt. Hun er selv slank, men stikker hele tiden til vores overvægtige veninde.

Jeg stivner af arrigskab

Hun siger ikke fra, men jeg kan mærke på hende, at hun har det dårligt med kommentarerne.
Den slanke veninde kan finde på at ærgre sig over, at hun er blevet tyk i sin ferie, selv om hun er åleslank. Eller hun siger til den overvægtige veninde, at hun skal tage sig sammen, hvis hun skal have en kæreste. Hun får kort sagt hele tiden et ord med på vejen og altså ikke af de gode.
Jeg stivner nærmest af arrigskab, men har ikke sagt noget. Jeg har talt med en af de andre i gruppen, og hun vil ikke blande sig. Hvad synes du?
Kærlig hilsen Tina 

LÆS OGSÅ: En læser fortæller: Mad var min trøst

I skal sige fra

Kære Tina
Mon ikke vi er mange, der har været vidne til, at en slank kvinde sætter fokus på sin egen vægt, når der er en overvægtig til stede. Jeg har selv oplevet det, både hvor det var mig, der var den overvægtige, og hvor der var en kvinde, der var større end mig med i selskabet. Jeg har også gjort mig skyldig i at sætte fokus på vægt på lignende vis, når jeg var sammen med kvinder, der vejede mere end mig, så jeg skal ikke gøre mig alt for hellig.
Men det er ikke bestemt ikke i orden. Slet ikke på den måde din slanke veninde gør det. Hun er jo direkte modbydelig. Du skal konfrontere hende og fortælle, hvad du mener om hendes opførsel. Hvis hun ikke forstår det, bør I tænke over, om hun overhovedet skal være med i jeres gruppe.
Det bedste vil dog være, hvis hende, det går ud over, taler for sig selv. Og det kan være, at det vil være nemmere for hende, hvis hun ved, at hun har jeres opbakning.
Jeg er sikker på, at alle overvægtige godt er klar over, at de er tykke, og de får ikke ændret livsstil, fordi de bliver gjort opmærksomme på det hele tiden. Det får dem bare til at føle sig endnu mere forkerte, og så spiser de endnu mere.
Vi skal huske at løfte de mennesker, som skiller sig ud, uanset om de er overvægtige eller vejer for lidt. Selvfølgelig kan fedme være et stort problem, som der skal gøres noget ved, men det hjælper ikke at tale grimt til hinanden.
Kærlig hilsen fra Anne-Marie