Sex: Elsk når I har tid og lyst

Elsk, når I føler for det. Hvad er "normalt", hvis det handler om, hvor tit man har sex? Nogle er tilfredse med få gange om året, andre giver den gas næsten hver eneste dag. Der er ikke noget, der er mere "rigtigt" end det andet. Ude og Hjemmes faste sex- og samlivsredaktør Helle Hartz fabulerer her over frekvensen og "normaliteten".

Hvor tit skal man have sex?

Vi mennesker er flokdyr, og vi har det med at sammenligne os med andre, uanset om det drejer sig om tøj, mad, indretning og ja, sex. Vi har det også med at generalisere og definere, hvad vi synes er ”normalt”. Også inden for sex. Udtrykket ”et onsdags- og lørdagsput” fortæller os jo, at vi skal have sex mindst to gange om ugen. Og så vil man måske tænke ”er det normalen?” Og hvad så, hvis man ikke har det?

For efter den første stormende forelskelse, småkravlets indtog i husstanden, karriereræs og passen og plejen af familie og venner, er der ikke meget tid tilbage til romantikken.

Sex: Læs om, hvordan I booster jeres parforhold

 

Elsk når I vil

De fleste af os falder udmattede omkuld foran tv’et kl. 21, eller skal smøre madpakker, ordne vasketøj eller arbejde. Og så er det svært at holde dampen oppe og lige rulle sig ud som hed sexkilling sammen med sin partner. Men er det egentlig ikke okay?

Mange af os har dårlig samvittighed over, at vi ikke har mere sex med vores partner. Og det er nok fordi, vi får tudet ørene fulde af, at vi skal dyrke sex med vores bedre halvdel gerne flere gange om ugen. For ellers er der noget galt med os. Men det er der altså ikke! Det er helt i orden, at vi er trætte og bare ikke tænder lige så meget på sex, som vi gjorde, da vi var yngre og fuld af ustyrlige hormoner eller var nyforelskede. Det er i hvert fald okay, så længe begge parter er enige om, at det er sådan, det er.

Hvis begge har snakket om det og er nået frem til, at det måske er lidt sløjt på den front (sammenlignet med det føromtalte ”normale”), men at der ikke er nogen, der savner det, og begge er enige om frekvensen af, hvor tit man skal være sammen, så er det fint. I den snak kan man samtidig aftale, at hvis den ene part på et tidspunkt skulle føle sig understimuleret eller savner sex, så er det op til vedkommende at tage bladet fra munden og sige det til den anden. Ikke noget misforstået tankelæsning her.

Her får du gode råd og inspiration til legetøj, der kan hjælpe jeres sexliv i gang igen

Den daglige intimitet

Flere af mine vennepar lever faktisk ud fra denne model. Og den fungerer glimrende. Det er ikke særlig tit, de har sex – nogle af dem måske ”kun” en gang om måneden, eller mindre. Men de er begge enige om, at det nu engang er sådan, det er, og når de så er sammen, er det dejligt, intimt og frækt. Så hellere lidt, men god sex, end meget og halvfesent.

De fleste af dem er samtidig også opmærksomme på, at fordi de så sjældent er sammen på den måde, skal de huske at holde intimiteten i live i hverdagen. Og det koster så lidt og betyder så meget: En kærlig berøring på den andens arm eller bagdel. Et kys i nakken, mens hun står og rører i sovsen. Ligge tæt op af hinanden og nusse lidt, nu man alligevel er faldet om i sofaen foran tv’et.

Det er limen, der binder os sammen som par i hverdagen. Og som gør, at vi holder liv i lysten og passionen, selv om den måske ikke er lige så frådende og vild, som den var engang. Dyrk sex lige så tit – eller sjældent – I vil. Så længe I er enige om det, og nyder det, når det sker. Det er helt ”normalt".