5 ting der sker i kroppen, når du spiser appelsin

Et æble om dagen holder lægen væk. Meget tyder på, at det samme kan gælde appelsiner. Her er fem gevinster af den gule medicin, der samtidig smager dejligt.

Rig på C-vitamin

Du får masser af C-vitaminer. En enkelt appelsin dækker dagens behov for dette essentielle stof, som vi ikke selv kan danne i stofskiftet. Vitaminet finder du også i frugter, bær og grøntsager, blandt andet andre citrusfrugter, kiwi, tomater og peberfrugt. Kartofler er en ganske god kilde.

Boost immunforsvaret

Du booster immunforsvaret. I årtier har mange taget C-vitamintilskud for at styrke immunforsvaret mod luftvejsinfektion. For at opnå en reel forkølelsesbeskyttende effekt skal der spises mange appelsiner, men mindre har også sin berettigelse. Får du vitaminet fra en naturlig kilde, altså en appelsin, optages det meget bedre i kroppen end fra vitaminpiller. De hvide blodlegemer er fyldt med vitaminet, når de angriber bakterier.

Beskytter mod iltningsskader

Du beskyttes mod nogle af de iltningsskader, som tobaksrøg ellers kan forårsage, fordi C-vitamin er en kraftig antioxidant. Det gælder også ved passiv rygning. Røgen tærer desværre på vitamindepotet. Da forsøgspersoner stoppede med at ryge, steg blodets C-vitaminmængde med 25 procent på fire uger, viser dansk forskning. Så et godt tilskud fra appelsin er vigtigt, hvis du udsættes for tobaksrøg og anden luftforurening.

Mindsk risikoen for mavekræft

Du beskyttes mod mavekræft, fordi vitamin C modvirker, at vi danner skadelige nitrosaminer af den nitrit og nitrat, som findes i en del fødevarer. Ikke så meget i grøntsager, men mere i rødt kød og eventuelt drikkevandet.

Huden bliver flottere

Vitamin C er absolut nødvendigt for selv at kunne lave proteinet collagen, der giver huden fugt og modvirker rynker. Også ledbrusk, sener, knogler, ledbånd og andet bindevæv består at collagen og er dermed afhængigt af, at vitaminet danner den særlige aminosyre hydroxyprolin, som skal indbygges i collagenet. Skørbug er den klassiske mangelsygdom, som sømænd fik i 1700-tallet, når de ikke havde appelsiner med på de lange togter.