5 ting der sker i kroppen, når du spiser bær

Bær er sprængfyldt med tusinder af aktive stoffer, der har en gavnlig effekt på dit helbred. 

Hvad enten du spiser de velsmagende bær til morgenmad, i en smoothie eller til dessert, er de sprængfyldt med tusinder af aktive stoffer, der gør hele kroppen sundere. Her er fem eksempler på gevinster, som du kan spise dig til.

Det sker i kroppen

  1. Hjernen holdes skarp. Når kvinder spiser mindst to portioner jordbær eller en portion blåbær om ugen, forsinkes det aldersmæssige forfald i hjernens funktion med op til 2,5 år, ifølge blandt andet Harvard Medical School, som har fulgt over 16.000 kvinder gennem en årrække. Især plantestoffer af typen antocyaniner er i forskernes søgelys, fordi de virker i hjernens centre for indlæring og hukommelse.
  2. Bær nogle gange om ugen sænker risikoen for den frygtede Parkinsons rystesyge med 23 %, rapporterer fagtidsskriftet Neurology. Forklaringen kan være, at bærrenes plantestoffer beskytter en særlig type hjerneceller mod skader. Hjernecellerne danner signalstoffet dopamin, som er vigtigt for at udgå de rystelser og bevægeforstyrrelser, der præger Parkinsons sygdom.
  3. Bær nedsætter faren for mange kræftsygdomme, ifølge en oversigt i fagtidsskriftet Antioxidants. Det gælder om at få så mange forskellige plantestoffer som muligt, så spis bær over en bred kam og i mange forskellige farver. De dæmper inflammation, beskytter dna og kromosomer mod skader, samt stopper spredningen af ondartede kræftceller.
  4. Mange bær indeholder præbiotika, det vil sige kostfibre, som den sunde tarmflora elsker at omdanne til stoffer, der er sunde for dig på mange måder. Lige fra humør over hjertesundhed til et stærkt immunforsvar.
  5. Tranebær er et forsøg værd mod blærebetændelse og urinvejsinfektion. Tranebærrets aktive stoffer synes at forhindre colibakterier i at sætte sig fast på indersiden af urinvejene. Mere præcist blokeres de fangarme på bakteriernes overflade, som de små slamberter ellers holder sig fast med. I stedet skylles bakterierne ud med urinen.