5 ting der sker i kroppen, når du spiser for meget salt

Vidste du, at de fleste spiser 5-10 gange mere salt, end kroppen behøver? Her er nogle af de følger, som det kan have af et højt saltindtag. 

Salt består af mineralerne natrium og klorid, som er livsnødvendige for at opretholde kroppens væskebalancen og få muskler og nerver til at fungere optimalt. Men som vi alle ved, bør vi ikke få for meget salt, sådan som det især sker med junkfood og forarbejdet mad, og når man motionerer saltbøssen for rigeligt.

Derfor skal du spise mindre salt

  • Du kan føle dig opsvulmet, da kroppen holder på væske, fordi nyrerne prøver at fortynde den større saltmængde i blodet. Bukserne strammer, ansigtet virker lidt opsvulmet, og vægten stiger. Selv om det lyder ulogisk, er løsningen at drikke postevand, så saltet skylles ud af kroppen igen.
  • Du er hele tiden tørstig. Den høje saltkoncentration får sensorer i nyrer og hjerne til at signalere tørst, og den skal du følge med postevand. Spiser du noget fyldt med salt, eksempelvis chips, pommes fritter eller stegt flæsk, så drik masser af vand til. Drikker du i stedet øl, sodavand eller saft, får du ekstra mange kalorier indenbords foruden dem i maden. Husk også at drikke vand på restaurant, hvor maden ofte indeholder mere salt.
  • Nogle får hovedpine af meget salt, fordi trykket stiger inde i hovedet. For at holde saltkoncentrationen nede i blodet afgiver hjernecellerne noget vand og skrumper lidt. Det trækker i hjernehinderne og gør ondt. Faktisk samme mekanisme som ved tømmermænd.
  • Og så er der selvfølgelig det med blodtrykket. Salt holder på vand, og så stiger blodmængden og blodtrykket på sigt. Især hvis man af genetiske årsager er særlig saltfølsom. Mange klarer faktisk meget salt uden blodtryksproblemer. Har du allerede forhøjet blodtryk, er det altid på sin plads at holde igen med salt.
  • Nyresten, demens og mavesækskræft er eksempler på sygdomme, som sættes i forbindelse med langvarigt højt saltindtag. Ingen grund til at tage risikoen, for efter nogle dage med mindre salt vænner dine smagsløg sig til det, og så går det egentlig helt af sig selv.