Corona-vaccinen kåres som årets største gennembrud

Succesen med vaccinen skyldes blandt andet, at konkurrerende forskere delte deres resultater.

I år har alles øjne i særlig grad været rettet mod de kittelklædte forskere. Det skriver Videnskab.dk. 

Vi satte vores lid til dem. De arbejdede i døgndrift i verdens laboratorier for at finde vaccinen, der skulle få os ud af den historiske corona-knibe.

Nu hædres præstationen i tidsskriftet Science som dette års videnskabelige gennembrud.

Vincent F. Hendricks, professor i formel filosofi og leder ved Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet, mener, at kåringen illustrerer videnskabens rolle som væsentlig samfundsaktør. 

Det lover godt for løsningen af fremtidens problemer, der "ikke har været på ferie, mens coronakrisen har stået på":

– Der er ingen af World Economic Forums 10 udfordringer til verden, der kommer til at blive løst uden videnskabens hjælp. Hvad enten vi taler om misinformation, sundhedskrise, klimakrise eller den stigende ulighed. Jeg håber, at de erfaringer, vi har gjort sammen under coronakrisen som videnskabeligt korpus, er noget, vi ikke glemmer, når vi går videre med andre af verdens kriser, påpeger professoren.

 

Læs mere på Videnskab.dk: RNA-coronavacciner: Kan vi stole på dem?

Vacciner vælter frem

– Præstationen med at udvikle vaccinerne kan tilskrives dedikerede videnskabsfolk, både nutidens og fortidens, skriver H. Holden Thorp, redaktør på tidsskriftet Science om stikket, der er det hurtigst-udviklede i vaccinens 225-årige historie.

Hidtil har en vaccine mod fåresyge, der tog fire år at udvikle, haft rekorden.

Succesen i år skyldes ifølge Science blandt andet, at:

  • Konkurrerende forskere besluttede sig for at dele deres resultater med hinanden
  • Tidsskrifterne peer-reviewede på rekordtid
  • Forlag har ladet deres forskningsresultater om COVID-19 blive tilgået gratis
  • Og regeringer og erhvervsliv skød enorme pengesummer i forskernes forsøg, mens de sideløbende arbejdede på at undersøge og godkende deres resultater.

– Alle med en aktie i forskning er trådt sammen i en stor, samarbejdende mosaik. Det ser vi meget sjældent. Normalt vil konkurrerende interesser spænde ben, men det er ikke på samme måde sket denne her gang. Det har været vigtigere at komme det her til livs end noget som helst andet, kommenterer Vincent F. Hendricks overfor Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: COVID-19: Hvornår i sygdomsforløbet smitter man mest?

Bump på vejen

Selv om verdens klogeste hoveder er gået sammen om at udvikle de mange vaccinetilbud, er mange i dag skeptiske overfor vaccinen. 

Science medgiver, at der er blevet begået fejl på vejen. Noget, der blandt andet kan tilskrives den enorme fart, der har været på videnskaben. Men også en åbenlys manglende forståelse for en ubeskrevet virus, som eksperterne stadig undersøger for at forstå til bunds.

Det satte også fart på internettets spredning af misinformation og skepsis. Virkede kuren remdesivir? Hvad med maskerne? Og burde man sprøjte blegemiddel i årerne som en kur?

– Det er ikke overraskende, at FN, World Economic Forum, WHO og OECD siger, at misinformation skal anses som en global udfordring på linje med klimaforandringer, mener Vincent F. Hendricks ifølge Videnskab.dk.

Misinformationen og den mistroiske tilgang til forskere fra særligt den amerikanske præsident fik førende tidsskrifter som Science og Nature til at bebude i ledere, at de ville opgive videnskabens traditionelle, politiske neutralitet. De måtte vedkende, de var blevet tvunget ind i en politisk debat.

– Det lykkedes ikke at få dele af befolkningen til at tro på sundhedsmyndighedernes råd, og det kan tyde på, at der venter os hårde dage forude, selv når den livreddende vaccine rulles ud, skriver Thorp ifølge Videnskab.dk om konsekvenserne, men tilføjer opløftende:

– De næste måneder kommer til at blive hårde, men lad os nyde dette øjeblik. Det her er i sandhed et gennembrud for os alle sammen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Rekordhurtige coronavacciner: Hvordan kan de være klar på under et år?

Pfizers coronavaccine: Nu er resultaterne blåstemplet, og uvildige forskere er begejstrede

Corona-vacciner: Her opdaterer vi løbende og svarer på de vigtigste spørgsmål