Forskere: Danske ældre dyrker meget sex

En undersøgelse i fire europæiske lande viser, at ældre er meget seksuelt aktive, og at danske kvinder er mest tilfredse med deres sexliv.

Sex er en del af mange ældre menneskers liv.

Det viser en ny, større undersøgelse af ældres sexliv med næsten 4.000 personer fra fire forskellige europæiske lande: Danmark, Norge, Belgien og Portugal.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 89 procent af de danske mænd i alderen 60-75 år er seksuelt aktive, mens tallet hos danske kvinder i samme aldersgruppe er 78,4 procent.

– Vi blev meget overraskede, og det er jo lidt interessant, bemærker Bente Træen, der er professor på Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo i Norge og er førsteforfatter på det nye studie.

– Der hersker mange fordomme om ældre som værende ikke-seksuelle væsner. I film og medier ser vi dem strikke sokker. Vi ser dem ikke dyrke sex. Det er reserveret til de unge og pæne. Vi forskere lider nok lidt af de samme fordomme, siger hun.

Læs mere på Videnskab.dk: Her topper du i livet: Se din bedste alder for alt

De ældre danske kvinder er i øvrigt de mest tilfredse med deres sexliv på tværs af alle nationaliteter i undersøgelsen.

Er blevet seniorer

Den store seksuelle aktivitet kan ifølge forskerne skyldes, at den nye generation blandt de ældre er mere seksuelt frigjorte.

– Tidligere generationer var meget konservative. Her giftede kvinderne sig ofte med mænd, der var ældre end dem selv. Manden døde derfor ofte først, og det var ikke velset, at enker giftede sig igen. Nu har vi en ny generation af ældre, som var unge i 60’erne, siger Bente Træen.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan får ældre mænd mere lyst til sex

I 1966 blev p-pillen frigivet i Danmark, og fri abort kom i 1973. Samtidig steg kvindernes erhvervsdeltagelse markant, og danske kvinder blev dermed ikke bare mere uafhængige økonomisk, de fik også mere selvbestemmelse over egen krop og valget af partnere.

– Den her generation har haft adgang til prævention og har som den første haft lov til at udleve sin seksualitet uden angst for graviditet. Det har de taget med sig som ældre, påpeger Bente Træen.

Ligestilling gør danske kvinder tilfredse

Et andet bemærkelsesværdigt fund, forskerne gør sig, er, at de danske kvinder er mere tilfredse med deres sexliv, end kvinder fra andre lande.

Læs mere på Videnskab.dk: Kvinder mister sexlysten i lange parforhold

Mellem landene varierer den seksuelle tilfredshed fra 40-60 procent.

Portugiserne ligger højest blandt mændene med en tilfredshed på 60,6 procent, mens kvinderne ligger højest i Danmark med 54,8 procent, der svarer, at de enten er tilfredse eller meget tilfredse med deres sexliv.

At de nordiske lande har flest tilfredse kvinder i undersøgelsen skyldes en øget tradition for ligestilling, mener forskerne.

– De nordiske lande har en århundrede lang tradition for ligestilling. Det er ikke lige så udbredt i Sydeuropa. Kvinder kan i langt højere grad forhandle deres situation her i Norden. Har jeg lyst, har jeg ikke lyst? Kan vi ikke lige lave mad først? I Sydeuropa er sex traditionelt noget, som man mere har set som en mands rettighed, siger Bente Træen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvorfor går tiden hurtigere, når man bliver ældre?

Forsker: Den rigtige kost kan bremse kroppens aldring