Grib chancen: Væk med vorter

Er du generet af fodvorter? Her er fem tips til, hvad man selv kan gøre for at hjælpe fodvorterne på vej væk.

Færre er blevet smittet med fodvorter det seneste år, fornemmer jeg. Lukkede skoler, institutioner, svømmehaller og fitnesscentre gør tilværelsen svær for de virus, der forårsager vorter på fødder og fingre. Det giver mulighed for at få has på de tilbageværende vorter, som ofte er et til to år om at forsvinde af sig selv, og selv med behandling kan det være en sejlivet affære. I denne uge ser vi på, hvad man selv kan gøre for at hjælpe dem på vej væk. 

Læs også: Av min storetå: Slip for podagra

Kend forskel

På fodsålen danner vorten en halvhård fortykkelse, der kan være lidt øm, men mange gange opdages tilfældigt. Den trykkes ind i huden og danner et blødere område i midten, som kan bløde lidt og danne små sorte prikker. Du kan skelne den fra en ligtorn, som består af hård hud uden sorte prikker i midten. Fingervorten vokser udad med en uregelmæssig, blomkålsagtig overflade.

Læs også: Derfor skal du ikke bruge fodfil mod hård hud

Se tiden an

Uden behandling forsvinder hver tredje vorte i løbet af et år, og efter to år er de fleste væk. Du kan derfor afvente, såfremt vorten ikke generer. Giv den en omgang klar neglelak for at undgå smitte, herunder at barnet ikke smitter sig selv til flere vorter. Man kan sagtens gå barfodet, når blot vorten er dækket med neglelak. Herefter kan tiden ses an og eventuelt supplere neglelakken med et plaster. Tålmodighed er en dyd. At vorter på et tidspunkt forsvinder af sig selv, forklarer de påståede effekter af mange husråd, homøopatiske midler, mælkebøttesaft, morgenurin, spyt, kridt, vortetale og tilsvarende, som gennem tiden er forsøgt mod vorter.

Pensling

Er man utålmodig, går behandlingen ud på at irritere eller ødelægge den hud, hvor vorten sidder, så immunforsvaret kan angribe den indefra. Det gøres med vortemidler, der indeholder salicylsyre, trikloreddikesyre eller myresyre. Disse midler forhandles i håndkøb og angives typisk at fjerne otte ud af 10 vorter på tre måneder. Hold hænder eller fødder i lunkent vand i 5-10 minutter, og fjern så den hårde hud, inden du smører nyt vortemiddel på. Vorten kan files samtidig.

Læs også: Boost dit helbred: Spis ærter og bønner 

Frysning og laser

Vorten kan hjemmebehandles med en frysepen, der holdes mod vorten i 15 sekunder på hånden og 40 sekunder på foden. Frysningen kan være ubehagelig og stikke i huden, men generne forsvinder hurtigt igen. Frysningen dræber vortecellerne, så vorten ideelt bør forsvinde efter et par uger. Ellers gentages behandlingen. Slemme fodvorter bør tilses af lægen, der kan fryse dem mere professionelt. Frysningen gentages som regel med 1-2 ugers interval, indtil vorten er væk. Behandlingen kan gøre ondt, så den er mindre egnet til små børn. Da er laser en bedre løsning, som brænder vorten væk eller lukker de små blodkar i vorten.

Løg

Hvidløg og andre løg indeholder stoffer, der kan bekæmpe bakterier og virus. Et gammelt husråd er at lægge en tynd skive hvidløg over vorten og fastholde den med to stykker hæfteplaster. Løget skiftes dagligt. Et andet klassisk husråd mod fingervorter er at skrælle et almindeligt løg, udhule det, og så hælde salt i. Når saltet har trukket i en times tid, smøres det på vorterne med en vatpind. Omkring disse metoder vil jeg nøjes med at sige, at det må komme an på en prøve. Jeg anbefaler dem ikke selv. Vær opmærksom på, at hvidløg lagt direkte mod huden i dagevis under en stram forbinding kan fremkalde en andengradsforbrænding. Så vær varsom med løgbehandling, hvis du alligevel ønsker at forsøge.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: Undgå forstoppelse: Få gang i maven