Sådan får du flot hud hele livet

Sommeren er her, og vi kan være mere udenfor. Det er skønt for humøret, hvilket vi virkelig har brug for efter de foregående meget belastende måneder, men det er vigtigt med lidt omtanke for din hud. Læs her, hvad du kan gøre for at have flot hud hele livet.

Solen er god for hudens produktion af D-vitaminer, der er meget vigtige for immunforsvaret, men det er vigtigt med omtanke. Når det gælder sol, minder vi desværre om små børn i en slikbutik. Når solen er der, vil vi have det hele på den halve tid. Som et taxameter opsamler huden den sol, du udsættes for livet igennem, og på et tidspunkt skal regningen ofte betales. Hudkræft, skæmmende rynker, fregnelignende pletter og ældningen. Hver forbrænding tæller med, og dem fra barndommen vejer særlig tungt. Men vi kan heller ikke leve uden solen, hvis stråler på mange måder er sunde for os. Den er et tveægget sværd: Du skal hverken have for meget eller for lidt. Du må godt få kulør, men i et tempo, som huden kan følge med i.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: Hold vægten i ferien

Gode solråd:

  • Bliv i skyggen midt på dagen. Strålerne er klart stærkest, når solen står højest på himlen kl. 12-15. Da afgives halvdelen af dagens samlede dosis UV-stråler.
  • Du kan sagtens blive solbrun i skyggen. Det sker selvfølgelig lidt langsommere, men rummer slet ikke samme risiko for forbrænding.
  • Læg havearbejdet formiddag eller eftermiddag. I den stærke solperiode kan du klare havens skyggeområder. Husk en bredskygget hat, gerne med nakkebeskyttelse.
  • Sørg for skyggemulighed på altaner og terrasser med parasoller, markiser eller solsejl.
  • Anvend masser af solcreme. Jo højere faktor, desto bedre beskyttelse. Faktoren angiver, hvor mange gange længere du kan være i solen med solcreme på sammenlignet med ubeskyttet hud, før du bliver rød.
  • Smør rigeligt på. Selv når man husker solcremen, viser undersøgelser, at mange smører på i et for tyndt lag. Ofte blot en tredjedel af det nødvendige. Da virker faktor 30 kun som faktor 10 og giver en falsk beskyttelse.
  • Tøj beskytter rigtig godt. Mørke stoffer stopper uv-strålerne bedre end de lyse. Jo tættere stoffet er vævet, og jo tykkere det er, desto færre uv-stråler slipper igennem. Lange ærmer og krave beskytter naturligvis bedre end de kortærmede med stor udskæring. Løstsiddende tøj yder også bedre beskyttelse og føles rarere end stramtsiddende tøj.
  • Når de gode sommerdage forhåbentlig snart kommer, så husk, at badetrøjer med indbygget solbeskyttelse er geniale til børn, for som alle forældre ved, fungerer kombinationen af vand, sand, solcreme og børn ikke altid i praksis. Solbeskyttende badetøj ruster barnet meget bedre til en dag på stranden. Glem ikke solcreme i ansigtet og på andre bare områder.

Læs også: Brug solen rigtigt - bliv smuk og sund