Spørg lægen: Hvorfor spiser så mange lyst brød?

En læser undrer sig over, hvorfor så mange danskere spiser lyst brød, når man kan spise godt, gammeldags rugbrød.

Hvorfor spiser så mange danskere det lyse brød, som er uden næring i forhold til godt gammeldags rugbrød?

Ingrid

Engang var vi et rugbrødsland

Kære Ingrid

Du har helt ret. Engang var vi et rugbrødsland, og omtrent alle spiste rugbrød hver dag. Men nu spiser vi vist ikke engang én skive om dagen i gennemsnit. Noget af forklaringen er, at mange har skåret brød omtrent helt væk i kostplanen. Det gælder faktisk også mig selv, skal jeg indrømme.

Men står valget mellem rugbrød eller lyst brød, så er der for mig ingen tvivl om, at rugbrød med fuldkorn vinder på alle fronter. Rugbrødets kostfibre af typen arabinoxylaner sænker kolesteroltallet, ligesom tarmbakterierne omsætter fibrene til en masse gavnlige stoffer, der beskytter kroppen mod inflammation, åreforkalkning, blodpropper, type 2-diabetes, overvægt og kræft.

Desuden er det en spidskompetence for arabinoxylaner at sætte godt gang i fordøjelsen, så man ikke bliver forstoppet. Godt rugbrød behøver ikke koste alverden, selv om priserne nogle steder er skruet gevaldigt i vejret hos kvalitetsbagere, men så får man heldigvis også smagfuldt gods for pengene.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: Spørg lægen: Er æbler virkelig sunde?