Undgå smerter og stivhed: Styrk dine hænder

Har du smerter og stivhed i dine hænder? Vi kan selv gøre en vigtig indsats, både forebyggende og behandlende, med simple øvelser, der gør hænder og fingre mere smidige samt styrker de omkringliggende muskler. Her får du gode råd til at styrke hænderne.

Smerter og problemer med at bevæge hænder og fingre er desværre en pinefuld kamp i hverdagen for mange, som svækker livskvaliteten. Hænderne benytter vi hele tiden til utallige små og store opgaver lige fra at hælde en kop kaffe op, over at børste tænder og knappe kjolen, betjene smartphone og computer, til at feje blade og ælte brød.

Læs også: Sådan undgår du efterårets sygdomme

Hænderne kan smerte af mange årsager. Sener, led, ledbånd, nervebaner, blodkar og knogler er sårbare for overanstrengelse, skader og sygdom. Gigtlidelser sidder ofte i hænderne. Heldigvis kan der ofte gøres meget med medicin eller eventuelt operation for at lette smerter og genoprette bevægelsesevnen. Vi kan også selv gøre en vigtig indsats, både forebyggende og behandlende, med simple øvelser. Har du en alvorlig tilstand i hånd eller arm, skal du først tale med lægen eller fysioterapeuten, før du begynder på øvelserne, der altid bør udføres roligt og kontrolleret.

Mange hilsner Jerk W. Langer

 

Læs også: Babybløde hænder

Strækøvelser

Nogle stillinger såsom at skrive på computer eller betjene redskaber kan afkorte musklerne, så de bliver spændte og smertefulde. Strækøvelser er særlig nyttige mod irritation og stramhed i underarmens muskler, som mange kender det fra arbejdet på computer. Udfør øvelserne blidt, så du mærker strækket, men uden smerter. Hold hvert stræk i 15-30 sekunder. Hver øvelse foretages fire gange med 30 sekunders pause. To gange dagligt.

Håndledsstræk

Hold hånden i brysthøjde med bøjet albue og håndfladen nedad.

Grib med den anden hånd om håndens tommelfingerside, og bøj håndleddet nedad.

Øg strækket ved at presse håndleddet mod lillefingersiden.

Gentag øvelsen med strakt arm.

Gentag øvelsen på den anden side.

Håndledsbøj

Hold hånden i brysthøjde med bøjet albue og håndfladen nedad.

Grib med den anden hånd om håndens tommelfingerside.

Bøj håndleddet opad.

Gentag øvelsen med strakt arm.

Gentag øvelsen på den anden side.

Modstandsøvelser

Ved disse øvelser arbejder musklerne imod en modstand. Hold hver position i 10 sekunder. Gentag hver øvelse 10 gange. En eller to gange dagligt.

Håndledsstræk

Læg den ene hånd med håndfladen mod bordet, læg din anden hånd ovenpå.

Forsøg at løfte håndfladen, men pres imod, så den ikke flytter sig.

Skift hænder, og gentag øvelsen.

Håndledsbøj

Læg den ene hånd med håndryggen mod bordet, læg din anden hånd ovenpå.

Forsøg at løfte håndryggen, men pres imod, så den ikke flytter sig.

Skift hænder, og gentag øvelsen.

Læs også: Bliv smertefri uden medicin