Vaccine: Får man flere bivirkninger, hvis man har et godt immunforsvar?

Er det rigtigt, at man får flere bivirkninger af en coronavaccine, hvis man har et godt immunforsvar? Læge Gitte Vincents giver her sit svar.

Hej Gitte

Min søster og jeg har fået andet stik med Pfizer-vaccinen. Hun klarede sig uden bivirkninger, mens jeg blev ret dårlig med feber, træthed og svimmelhed. Jeg følte, at jeg var ved at blive rigtig syg, men så gik det i sig selv. Efter første stik slap vi med ondt i skulderen.

Vi har hørt, at de fleste har bivirkninger efter det andet stik. Er det rigtigt? Jeg har også hørt, at man får flere bivirkninger, hvis man har et godt immunforsvar. Jeg er sjældent syg, så det kan godt passe på mig. Men der er mange forskellige informationer. Hvad er myter, og hvad er fakta?

Bedste hilsner Søstrene

Alle vacciner har bivirkninger

Kære søstre

Alle vacciner – og i øvrigt også lægemidler – har bivirkninger. Det gælder ikke kun coronavacciner. Vi er meget forskellige, og vi reagerer forskelligt på vacciner og infektioner. Pfizer-vaccinen har flest bivirkninger efter andet stik. Det modsatte gjaldt for Astra-Zeneca, hvor bivirkningerne var værst ved første stik.

Har man et dårligt immunforsvar, reagerer man nok også svagere på vacciner. For eksempel vil ældre have en lidt dårligere effekt af vaccinen end unge, fordi de ældres immunforsvar typisk er svagere. Men det er uafhængigt af, om man har bivirkninger efter stikket. De ældre er også stadig beskyttet mod alvorlig sygdom, når de har fået vaccinen.

Men I kan ikke slutte, at det kun er, når man har bivirkninger, at vaccinen virker. Det er ligesom med influenza, hvor nogle af os bliver enormt syge, og andre har en halv dag med feber, men begge danner antistoffer og er lige modstandskraftige bagefter.

Om fem år er vi meget klogere på corona og vacciner. Det er stadig alt for nyt til, at der er hårde fakta.

Hilsen Gitte

Gittes konsultation

Spørg om alt vedrørende sundhed og sygdom – eller del en sjov oplevelse. Skriv til Gittes konsultation på mail: [email protected]