Annonce

Her er alt, du skal vide om hovedpine

Hvorfor får du hovedpine, hvor mange typer findes der, og hvordan lindrer du bedst smerten? Bliv klogere her.

Vi kender den nok alle – den dunkende følelse, der mest af alt minder om en spætte, der hakker løs på skallen, og som sender smertefulde vibrationer rundt i hovedet. Hovedpinen. Med ét begynder vi at stille spørgsmålstegn ved vores valg og færden i det foregående døgn, for hvad har vi dog gjort for at fortjene denne ubehagelige hakken?

Der findes flere forskellige typer af hovedpine og derfor også flere forskellige årsager og løsninger på problemet. Her gør vi dig klogere på de mest almindelige af dem.

Spændingshovedpine

Spændingshovedpinen er en af de mest almindelige typer af hovedpine. Her kan du opleve spænding eller trykken omkring hovedet, og det kan vare fra 30 minutter og helt op til syv dage. Smerterne er relativt moderate, og hovedpinen bliver ikke værre i forbindelse med fysisk aktivitet. Hovedpinen er sjældent ledsaget af andre symptomer.

Der kan være mange årsager til denne type af hovedpine. Den kan eksempelvis skyldes muskelspændinger i nakken grundet en dårlig arbejdsstilling, for lidt søvn, depression eller tandpine. Spændingshovedpinen kan lindres med ibuprofen eller paracetamol som for eksempel Pamol®. Du kan også forsøge dig med daglige skulder- eller nakkeøvelser eller fysioterapi.

Migræne

Migræne er en ret almindelig lidelse hos voksne, og særligt hos kvinder, hvor omkring en ud af fem bliver ramt. Omkring en ud af 15 mænd oplever migræne. Migræne opleves som en kraftig hovedpine, ofte ledsaget af kvalme eller opkastning og følsomhed over for lys og lyd. Smerten forekommer ofte kun i den ene side af hovedet, og den er typisk dunkende eller pulserende. Den bliver værre i forbindelse med fysisk aktivitet og varer mellem fire og 72 timer. Migrænen er tilbagevendende i mange tilfælde.

Man kender ikke med sikkerhed de præcise årsager til migræne, men faktorer som stress, menstruation, prævention, sult, søvn og visse fødevarer kan udløse migræneanfald. Tal med din læge om dine behandlingsmuligheder.

Medicinoverforbrugshovedpine

Denne type af hovedpine forekommer mere sjældent og som følge af hyppig og regelmæssig brug af smertestillende medicin i mere end tre måneder. Vær derfor opmærksom på, hvor ofte du tager smertestillende medicin, især hvis du lider af vedvarende hovedpine – måske kan din brug af medicin netop være årsagen til din hovedpine. Der er normalt ingen problemer ved at tage smertestillende medicin i et begrænset antal dage hver måned.

Almindelige symptomer omfatter daglige hovedpineanfald, der normalt starter om morgenen, eller vedvarende hovedpine, der lindres med smertestillende medicin for så at vende tilbage, så snart virkningen aftager. For at lindre denne type af hovedpine skal du stoppe med at tage den medicin, der forårsager den. Kontakt din læge, som kan rådgive dig herom.

Klyngehovedpine

Klyngehovedpinen er en meget sjælden lidelse, og hvis du oplever symptomer på den, er det vigtigt, at du går til lægen. Med klyngehovedpine vil du typisk opleve daglig hovedpine, og et anfald kan vare fra 15-180 minutter. Hovedpinen kommer i “klynger” – deraf navnet –, som ofte varer uger eller måneder ad gangen.

Denne type af hovedpine er ekstremt smertefuld, og smerterne sidder kun i den ene side af hovedet. De beskrives ofte som uudholdelige og som en brændende eller stikkende fornemmelse omkring øjet. Andre symptomer kan være rindende øjne og næse, rastløshed eller hængende øjenlåg i den side, hvor smerten er lokaliseret.

Få overblik over din hovedpine

Lider du ofte af hovedpine, er det en god idé først og fremmest at få et overblik over, hvad der kendetegner den. Før dagbog over din hovedpine, og notér, hvor ofte du oplever anfaldende, hvor kraftig smerten er, om den indtræder på bestemte tidspunkter, og hvilken medicin du bruger til at lindre den. På den måde kan du få klarlagt dit hovedpinemønster, så det bliver lettere af lindre og forebygge smerterne. Tal med din læge om resultaterne, så lægen kan hjælpe med at finde den rigtige diagnose og den rette medicin.

Smertestillende medicin til lindring af hovedpine

Med smertestillende medicin kan du hurtigt lindre dine smerter. Smertestillende lægemidler mod hovedpine er paracetamol, ibuprofen og acetylsalicylsyre. Paracetamol som for eksempel Pamol® kan anvendes mod både hovedpine og muskelsmerter. Hvis paracetamol ikke lindrer dine smerter, skal du altid spørge apotekspersonalet eller din læge for at få den rigtige rådgivning eller behandling.

OM PAMOL®

Pamol® bruges mod svage smerter som f.eks.:

  • Hovedpine
  • Menstruationssmerter
  • Tandpine
  • Muskel- og ledsmerter

Pamol® virker febernedsættende og tåles også af personer med mavesår.

Dosering: Voksne og børn over 12 år: 1-2 tabletter 3-4 gange i døgnet, højst 8 tabletter i døgnet. Se indlægssedlen for mere information.

 

Pamol (paracetamol) 500 mg filmovertrukne tabletter. Anvendelse: Smertestillende. Febernedsættende. Dosering: Overskrides den anbefalede dosis, kan der opstå livstruende forgiftning. Voksne: 1-2 tabletter 3-4 gange i døgnet. Max. 8 tabletter pr. døgn. Børn: Bør ikke gives til børn under 4 år. 17-25 kg (4-7 år): ½ tablet 3 gange i døgnet. 25-40 kg (7-12 år): ½ -1 tablet 3 gange i døgnet. Over 40 kg (ca. 12 år): 1-2 tabletter 3 gange i døgnet. 1000 mg paracetamol 3 gange i døgnet må kun gives til børn, som vejer 67 kg eller mere. Daglig dosis paracetamol må ikke overstige 45 mg/kg/dag. Må ikke anvendes: Ved allergi over for paracetamol eller et hjælpestof, svært nedsat leverfunktion. Forsigtighedsregler: Anvendes med forsigtighed ved nedsat leverfunktion, kronisk alkoholisme, svært nedsat nyrefunktion, fejlernæring. Bør ikke tages sammen med anden medicin, der indeholder paracetamol. Brug af anden medicin: Tal med lægen, hvis du tager medicin, der indeholder probenecid, salicylamid, metoclopramid, domperidon, cholestyramin, carbamazepin, fenytoin, blodfortyndende medicin, diflunisal, anden medicin, der påvirker leveren. Graviditet og amning: Kan om nødvendigt anvendes under graviditet. Bør tages i den laveste mulige dosis, der mindsker smerterne og/eller feberen, og i så kort tid som muligt. Bivirkninger: Sjældne: Allergisk reaktion; påvirkning af leveren, leversvigt, udslæt, nældefeber, lokalt medikamentelt udslæt. Meget sjældne: Blødning fra hud og slimhinder og blå mærker på grund af forandringer i blodet (for få blodplader), almen sløjhed, tendens til betændelse (infektioner) især halsbetændelse og feber (for lavt antal hvide blodlegemer), anafylaktisk reaktion (pludselig hududslæt, hævelser i ansigtet, vejrtrækningsbesvær og besvimelse (inden for få minutter til timer), besvær med at trække vejret, nyreskade ved langtidsbehandling kan ikke udelukkes. Pakningsstørrelser: Blister: 10, 20, 30, 98x1, 100 stk. Tabletbeholder: 50, 100 og 300 stk. For dagsaktuel pris se www.medicinpriser.dk.  Læs informationen i pakningen inden brug. Kontakt lægen eller apoteket, hvis du har spørgsmål. Registreringsindehaver: Orifarm Healthcare A/S, Energivej 15, 5260 Odense S.