Slank med Sense: Line tabte 46 kilo

Line Knudsen kæmpede længe mod overvægten, men da hun begyndte at leve efter principperne i Sense, lykkedes det hende at tabe sig. I Sense er forbud skiftet ud med sund fornuft, og det passer bedre med livet i en travl børnefamilie.

I mange år læste Line ugebladenes slankeartikler, men hun havde aldrig troet, at hun selv skulle blive en af dem, der stod frem og fortalte om sit vægttab. Men nu er det Line, der fortæller om sit flotte vægttab til Ude og Hjemme.

– Jeg har læst så mange historier om kvinder, der tabte sig, og blev trist, fordi jeg ikke selv havde rygraden. Jeg har gennem årene prøvet så mange forskellige kure, men det endte altid med, at jeg stoppede og tog på igen, fordi kurene var for restriktive, fortæller Line Knudsen, der bor i Havndal i Østjylland sammen med sin mand Klaus og børnene Nathalie på otte år og Noah på seks år.

I dag har Line fundet ud af, at det hverken kræver strikse kure, kalorietælling eller en særlig rygrad at tabe sig. Løsningen hedder Sense, og ved at efterleve principperne i Sense har hun tabt sig 46 kilo.

– Det kan da godt være, at jeg tager lidt på igen, men jeg kommer aldrig til at veje 45 kilo for meget, for nu har jeg Sense, understreger hun.

Ondt i knæene

Allerede som barn havde Line lidt for meget på sidebenene, men det var først, da hun som 17-årig flyttede hjemmefra, at vægten for alvor begyndte at stige.

– Jeg levede af pasta, chips og chokolade, samtidig med at jeg gik i byen hver weekend og ikke dyrkede motion, fortæller Line.

Da hun mødte sin mand, Klaus, for 12 år siden, stod vægten på 100 kilo.

– Jeg har altid spist meget med følelserne. Hvis jeg var ked af det, trøstede jeg mig selv med chokolade eller chips, og hvis vi skulle hygge os eller fejre noget, spiste vi også, siger hun.

Årene med graviditeter, barsel, små børn og et arbejde som pædagog med skiftende arbejdstider på en døgninstitution gjorde det ikke nemmere at tabe sig.

– Jeg kunne mærke på mine knæ, at jeg vejede for meget. Jeg havde svært ved at komme op fra gulvet, når jeg legede med mine børn, og jeg blev hurtigt træt, siger hun.

Til sidst stod vægten og blinkede på 116 kilo, hvilket var for meget til Lines 165 centimeter.

– Jeg var begyndt at affinde mig med, at sådan så jeg ud, og måtte prøve at elske mig selv, som jeg var, men så begyndte min svigermor at tale om Sense. Jeg blev nysgerrig og er også lidt et konkurrencemenneske. Hvis svigermor kunne tabe sig, kunne jeg også, griner Line.

Line læste om Sense og søgte inspiration på nettet, blandt andet i Facebook-gruppen ’Sense – slank med fornuft.” I januar 2018 gik hun i gang.

Pizza er tilladt

– Det virkede nemt, fordi jeg måtte spise det samme som resten af familien. Jeg skulle bare spise på en anden måde. Jeg kunne spise stegt flæsk med persillesovs og stadig opnå et vægttab, fortæller Line.

Sense deler dagens måltider ind i tre såkaldte måltidskasser, og man bruger sin hånd til at afmåle maden, så man får den rette sammensætning af fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid, og det sikrer et stabilt blodsukker dagen igennem.

– Jeg lavede madplaner for de første fire uger for at få principperne ind under huden, men derefter sad det på rygraden, siger Line, der tabte de første 10 kilo på tre måneder.

Hun satte sig det mål, at hun skulle ned på 90 kilo, men da hun efter 11 måneder nåede det, fik hun blod på tanden til at fortsætte.

– Jeg fandt ud af, at hvis jeg prioriterede mine måltidskasser rigtigt, kunne jeg godt tillade mig at spise pizza med familien og alligevel opnå et vægttab ugen efter, forklarer Line.

Hun spiser almindelig aftensmad som kødsovs, frikadeller og kylling med den eneste forskel, at hun selv spiser flere grøntsager, som hun ofte tilbereder i wok eller ovnen, mens resten af familien er mere til gnavegrønt.

– Før spiste jeg to portioner, nu spiser jeg kun én, og jeg mærker efter, om jeg er sulten, før jeg spiser. Er jeg hovedsulten eller mavesulten? Hvis jeg er mavesulten, tager jeg en sund snack, og er jeg bare lækkersulten, tager jeg et glas vand eller en sukkerfri sodavand og måske lidt sødt, hvis trangen fortsætter, siger hun.

Mere energi

Selv om Line lige har købt en landsholdstrøje i størrelse small, vil hun gerne tabe fire kilo mere, så hun kommer ned på 66 kilo og dermed kan prale af et vægttab på 50 kilo. Desuden vil hun gerne have en operation, der reducerer den overskydende hud.

– Jeg har fået mere energi og kan se og mærke en forandring. Nu er der ikke længere nogen, der kigger skævt til mig, hvis jeg spiser en is i offentligheden.

Line læste i årevis artikler om kvinder, der havde tabt sig.

– Jeg slog mig selv oven i hovedet, fordi jeg ikke havde rygrad til at tabe mig. Jeg skulle jo bare tage mig sammen, og så blev det i stedet en ond spiral, hvor jeg trøstespiste, fordi det var synd for mig, siger Line.

FØR: Line vejede 116 kilo, da vægten var på sit højeste. Her er hun fotograferet, da hun og Klaus blev velsignet i kirken i 2016. – Jeg følte mig faktisk ikke så stor dengang, men når jeg ser billeder af mig selv i dag, kan jeg slet ikke forstå, at jeg har vejet så meget.

EFTER: Motion skal der til. Line løber 5-10 kilometer flere gange om ugen og har ambitioner om at løbe et halvmaraton. Andre dage går hun. – Jeg begyndte hurtigt at løbe under mit vægttab. I begyndelsen på løbebånd, og det var ikke sjovt, men snart kunne jeg løbe lidt længere. I dag elsker jeg at løbe, for jeg kan forbedre mit resultat, hver gang jeg er af sted, siger Line.