4 måder at sige NEJ uden surhed

Det er okay at hjælpe andre, men du skal ikke lade dig udnytte. Er du en af dem, der gør det, så få her et par gode råd til at sig ”NEJ” på en ordentlig måde

Farer du rundt mellem det ene gøremål efter det andet og er det ting, du skal gøre for alle andre end dig selv? Så har du måske sagt ja til for meget og påtaget dig for mange opgaver. Det er jo også rart at hjælpe, men tænk lige over, hvorfor du gør det…

1)Fordi det er rart at hjælpe og du har overskuddet til det?
2)Fordi du ikke tør sige nej og lader dig udnytte?

Hvis det er fordi, du lader dig udnytte, så bør du lærer at sige nej, skriver Psychology Today.

LÆS OGSÅ: Er du i tvivl, om du skal sige ja eller nej til ham? Tjek hans sprog og du ved det
 

Du kan stadig være hjælpsom

Professor på Wharton University og forfatter til bogen "Give and Take", Adam Grant Ph.d. forklarer hvor svært et nej kan være for nogen:

-For de af os, der kan lide at hjælpe andre, eller som bare er høflige, er det ikke et nemt valg. Hvert "nej" er en tabt mulighed for at gøre en forskel eller bygge en tilknytning. Og bliver nej'et udtrykt forkert til den forkerte person, er det også den lige vej til at give dig selv et ry som uhøflig og selvisk.

Det er derfor vigtigt at gøre klart overfor dig selv, at bare fordi du siger nej, så misser du ikke nødvendigvis muligheder, men i stedet holder du op med at behage andre og tænker på dit eget velvære, og du kan stadig være en hjælpsom person, siger professor Adam Grant:

-Jeg har lært, at der er stor forskel på at være hjælpsom og på at være en, der behager andre. At være hjælpsom handler ikke om at sige "ja" til alle, der vil have hjælp, hele tiden. Det handler om at sige ja til visse personer ind imellem.

LÆS OGSÅ: Sig "nej" til mobning og lær her hvordan du opdager det
 

Sig "nej" på en god måde

Hvis du har besluttet dig for, at du ikke længere vil lade dig udnytte, så forslå Professor Adam Grant, at du siger fra på følgende måder:

"Jeg er ophængt lige nu, men vend gerne tilbage en anden gang" - bare husk på, at du (hvis du er den type, der ikke kan sige nej)ofte ender med at hjælpe de typer, som ikke lader dig være og skubber på. Mærk i stedet efter om en af de, der faktisk accepterer dit nej, er mere rigtig at hjælpe.

"Jeg er ikke kvalificeret til det, du beder mig om at gøre, men her er hvad jeg kan hjælpe dig med" - til de situationer, hvor en spørg dig om en tjeneste eller hjælp til noget, du faktisk ikke kan løse, og hvor du, hvis du siger ja, vil ende med ondt i maven. Sig hellere nej og tilbyd noget, du faktisk kan hjælpe med uden skræk for at de opdager, hvor uegnet du er.

LÆS OGSÅ: Han kunne ikke sige nej - se hvordan konen takkede sin utro ægtemand

"Det er ikke min boldgade, men nu skal du høre, hvem der kan løse det for dig" - i situationer, nok mest arbejdsrelateret, hvor du ikke føler dig egnet eller har tid, så kan du sende opgaven videre til en, der muligvis sagtens kan løse opgaven og som har tiden og lysten.

"Hvis jeg hjælper dig, så kommer jeg til at svigte andre" - en måde at sige på, at du gerne ville hjælpe, hvis du kunne, men det er umuligt for dig. På den måde rykker du fokus væk fra dig.