Bente lider af migræne: Til tider kunne jeg bare ikke holde smerten ud

Flere og flere danskere har ofte hovedpine og migræne. En af dem er Bente Lauridsen. I snart 50 år har hun lidt af hyppige og voldsomme migræneanfald, som har forringet hendes livskvalitet. I dag tager hun regelmæssigt vitaminet B2, og det har gjort en forskel, fortæller hun.

Migræne forringer livskvaliteten

Det første anfald kom fjorten dage efter, at hun som 20-årig fødte sit første barn. Hun fik en hovedpine helt ulig dem, hun nogensinde havde haft før, og hun fik kvalme og kastede op. Dengang vidste Bente ikke, at det var migræne, hun led af.

Hun mente blot, at hun måtte have fået et ildebefindende. Så da hun efter et par dage var på benene igen, tænkte hun ikke videre over det. Det vil sige, ikke indtil det næste anfald og det næste igen.


Vi sidder i Bentes skønne lyse udestue i huset lidt uden for Sønderborg. Det er overskyet udenfor, men alligevel har Bente sine briller på: Dem, hvor glasset automatisk bliver tonet, så øjet skærmes for lyset.

– Selv på en gråvejrsdag som i dag, kan lyset være så skarpt, at det udløser et migræneanfald, forklarer hun.

– Derfor går jeg aldrig udenfor, når solen er fremme, uden at mine øjne er beskyttede.

Her får du 10 gode råd mod migræne

49 år med migræne

Man kender ikke den nøjagtige årsag til, at nogle får migræne, mens andre går fri. I Bentes tilfælde gætter hun på, at det var stress i forbindelse med graviditet og fødsel, der udløste det første anfald.

I dag er Bente Lauridsen 69 år. Hun har levet med sin migræne i 49 år, og hun erkender, at det har haft sin pris.

– Der er meget, jeg gerne har villet gøre, men ikke har gjort, fordi jeg frygtede at få et anfald. F.eks. rejser, jeg gerne har villet ud på, og venner og familie, som jeg gerne har villet have besøg af, men undlod at invitere.  

–  Arbejdsmæssigt nægtede jeg dog stædigt at lade mig diktere af min sygdom. Bortset fra de dage, hvor migrænen har bundet mig til min seng, har jeg stort set ikke haft en sygedag. Jeg har ikke skånet mig selv, hvilket jeg set i bakspejlet nok i højere grad burde have gjort, siger Bente, der er uddannet sygeplejerske og i flere år også havde ledelsesansvar.

Stine blev migrænefri på tre uger. Læs mere her! 

For meget medicin

I mange år medicinerede Bente sig selv med hovedpinepiller, når hun kunne mærke, at et anfald byggede sig op indeni.

– Der er ingen tvivl om, at jeg i perioder har taget for megen medicin for at kunne klare det de dage, hvor jeg fik mine anfald. Og når man tager for meget medicin, har det faktisk den stik modsatte effekt, forklarer Bente.

Igennem årene har der været gode perioder, hvor Bente ikke har fået så mange anfald, men der har også været år, hvor hun har måttet lægge sig omkring tre dage hver måned.

– En god fysisk form og sund kost hjælper mange migrænepatienter. Selv går jeg i fitnesscenteret tre gange om ugen for at holde mig i form, og jeg går ofte nogle gode lange ture. Men når anfaldet kommer, hjælper det ikke med frisk luft. Så er mit eneste ønske at ligge hjemme i min egen seng i mørke. Når man har migræne, er ens hovedpine så kraftig, at man næsten ikke kan holde ud at være i sin egen krop. Mange oplever at få selvmordstanker, hvilket jeg må indrømme, at jeg også har haft under anfald. For til tider kunne jeg bare ikke holde smerten ud. Desuden kan jeg intet spise – og helst heller ikke drikke – under et anfald, så jeg er helt afkræftet, når det er overstået.

Spændingshovedpine kan trænes væk med tungen. Læs mere her! 

Vitaminer kan hjælpe

Bente har været patient hos Dansk Hovedpine- center i Glostrup. På centeret fik hun kendskab til vitaminet B2, som hun har spist igennem de seneste tre år, og som har givet god effekt.

– Behandling af migræne er meget individuelt, men jeg har haft det bedre, efter jeg er begyndt at spise B2, derudover får jeg fortsat også migrænepiller, som jeg spiser ved evt. anfald. Jeg synes, at jeg i dag har fået langt mere kontrol med min migræne.

Bentes mor led også af migræne, ligesom hen- des søster også har migræne.

– Migræne kan sagtens være arveligt, men det er vidt forskelligt, hvordan migrænen udmønter sig. Hos nogle kvinder klinger migrænen af efter overgangsalderen, så heldig har jeg desværre ikke været. Men jeg er blevet bedre til at leve med min migræne. 

Køb et abonnement på Ude og Hjemme - så får du mange flere gode artikler som denne direkte hjem i postkassen.