Efter mandens selvmord halverede Mette sin vægt: Tabte mig for mine børns skyld

Da Mettes mand valgte at tage sit liv, stod hun tilbage med to små børn og en kropsvægt på 130 kilo. Men i stedet for at drukne sorgen i mad valgte hun at aflyse en planlagt fedmeoperation og kæmpe sig tilbage til livet med sund kost og motion.

Spejlbilledet føltes som en knytnæve, der rammer direkte i maven. Den enorme mave, de slaskede lår og overarmene, der er dækket af en T-shirt i en størrelse XXL. Tårerne presser sig på, men selv om hun ikke kan identificere sig med den krop, som hun kan se i spejlet, kommer den velkendte lyst til søde sager.

Mens chips, slik og is finder vej til Mettes mund, breder der sig en behagelig ro i kroppen. Den indre dialog, der ellers konstant fortæller hende, at hun er grim og uduelig, er for en stund slukket, men der går ikke lang tid, før det begynder igen. ”Du har ingen rygrad”, ”du er tyk og klam” og ”ta’ dig nu sammen”.

De velkendte ord, der som en ond djævel har banket selvværdet ned år efter år.

 – Jeg følte mig som et svagt menneske, fordi jeg ikke kunne tage mig sammen til at tabe mig. Jeg var så bange for, at mine børn ville blive drillet med deres tykke mor, og jeg ville for alt i verden ikke have, at de skulle lide under, at jeg dulmede mine sorger i mad. Men jeg havde prøvet så mange gange, hvor jeg var mislykkedes, og det gjorde bare, at jeg fik det endnu dårligere med mig selv, fortæller 32-årige Mette Enemark.

Mislykkede slankekure

Et hus i Hejnsvig nær Billund blev basen for hende og Martins fælles liv, og da Alexander kom til verden, var de lykkelige. Et år efter kom Villads, og efter de to graviditeter begyndte spejlbilledet at gøre ondt. Flere slankekure blev afprøvet, men når Mette ikke længere kunne holde de klare regler, som kuren dikterede, faldt hun i med et brag.

Gang på gang slog hun sig selv i hovedet og spiste for en stund de følelser væk, som hun ikke kunne kontrollere på anden vis. Men humøret blev dårligere i takt med, at vægten steg, og hun valgte i stedet at undersøge muligheden for en gastric bypass.

– Jeg troede simpelthen ikke på, at jeg kunne tabe mig på egen hånd. Jeg havde prøvet så mange gange, og det mislykkedes hver gang. Så jeg tænkte, at det var den eneste mulighed, hvis jeg skulle være der for mine børn fremover, fortæller Mette, der i begyndelsen bliver støttet af Martin. 

Læs også: Minus 52 kilo med LCHF

Fatale skænderier

Men da Mette begyndte at tabe sig nogle kilo, som hun skulle inden operationen, begyndte Martin at ændre karakter.

– Han begyndte at blive jaloux og bange for, at jeg ville forlade ham. Vi begyndte at skændes meget, men jeg troede, at det ville blive bedre med tiden. Jeg anede slet ikke, at han havde det så dårligt. I august 2013 holdt familien ferie i sommerhuset, og da børnene var lagt i seng, begyndte endnu et skænderi at tage form.

Martin havde drukket halvanden flaske rødvin, og hans stemme blev højere og højere. Iført T-shirt og boxershort forlod han sommerhuset. Han råbte til Mette, at han godt vidste, at det var slut, og nogle timer senere tikkede en sms ind på hendes telefon. Den var fra Martin.

– Han skrev, at jeg måtte have et godt liv med børnene, og da jeg efterfølgende ringede til ham, og han ikke tog telefonen, begyndte jeg at gå i panik. Jeg troede bare, at han lige skulle have en time out, og han så ville komme tilbage, så vi kunne snakke om det, fortæller Mette, der kontaktede politiet.

Både helikopter og hundepatrulje begyndte at undersøge området, men fandt den søndag aften kun hans boxershort. Først om onsdagen blev hun mødt af to betjente, der ringede på døren.

– I har fundet ham, sagde hun, før de nåede at sige noget.

Martin var blevet fundet livløs i vandet ved Udbyhøj Havn. Som 27-årig måtte Mette begrave sin elskede mand med 2-årige Alexander og 13 måneder gamle Villads ved sin side.

Med sorgen hængende som en tung dyne over sit liv var hendes eneste fokus på børnene.

Hendes gastric bypass- operation var planlagt til 14 dage efter begravelsen, men med tanke på de komplikationer, der kunne opstå, valgte hun at aflyse den.

– Jeg turde simpelthen ikke. Mine børn havde lige mistet deres far, og de skulle i hvert fald ikke miste deres mor, forklarer Mette, der prøvede at få en hverdag, der var så normal som muligt, op og køre. 

Se også: Tabte 10 kg: Jeg fik nyt selvværd

Større og større

Mødet med hendes nye kæreste gav hende en ny glæde i livet, men da hun blev gravid med deres fælles barn, skyggede de mange kilo over de lykkelige omstændigheder.

– Jeg kunne slet ikke nyde min graviditet. Jeg var stor i forvejen, og jeg blev bare større. Jeg kunne græde som pisket, når jeg så mig selv i spejlet, og jeg undgik altid kameraer, fordi jeg ikke kunne holde ud at se mig selv på billeder.

Men kort tid efter at Mettes tredje barn, Sylvester, kom til verden, traf hun et valg. Hun skulle tabe sig, og som så mange gange før begyndte hun på en kur. Denne gang var det Dukan-kuren, hvor hun skulle spise masser af proteiner.

Efter nogle uger var hun ved at kaste op. Men denne gang var det anderledes, og i stedet for at give op kontaktede hun en diætist.

– Jeg ville ikke leve et liv, hvor der var forbudte fødevarer. Jeg havde prøvet det så mange gange, og det virkede bare ikke i længden. Ja, jeg tabte mig, men på et tidspunkt fik jeg nok af den ensformige mad. Så jeg fik lagt et program, hvor jeg kunne spise alt, bare i begrænsede mængder, fortæller Mette, der med appen

Næste skridt blev at melde sig ind i et fitnesscenter.

– Jeg følte slet ikke, at jeg hørte til der, og jeg var overbevist om, at alle kiggede på mig og tænkte en masse negativt. I begyndelsen var det virkelig en overvindelse, og jeg pustede og havde ondt af mig selv, men som tiden gik, kunne jeg mærke, at jeg kom i bedre form og blev stærkere, og det sparkede virkelig til min motivation.

En overvindelse

Fra at puste bare hun skulle løfte sine drenge, kunne hun gennemføre den ene holdtime efter den anden.

Når hun tog med sine børn i Djurs Sommerland, kunne hun komme ned i sæderne, og i stedet for at kigge på, når de var på legepladsen, tumlede hun med dem.

På lidt over et år tabte Mette halvdelen af sin kropsvægt ved at lægge sin livsstil om, og hun vejer i dag omkring 65 kilo.

Mette skænker ofte sin afdøde mand en tanke.

– Jeg ville give guld for, at han kunne se mig lige nu. At jeg kunne spørge ham, om jeg har gjort det godt nok. Både i forhold til mig selv og vores børn. Men jeg tror faktisk, at han ville være stolt af mig. Det håber jeg i hvert fald.  

Se også: Louise smed 13 kilo på 8 uger med Keto Kuren