Gode opskrifter til opererede

Kosten efter din fedmeoperation er utrolig vigtigt, idet fødeindtaget er begrænset. Se her, hvad du skal være opmærksom på

Kostråd efter en gastric bypass operation (den såkaldte fedmeoperation)

Den første uge skal kosten være flydende, den næste uge kan kosten være mere blød og fra ca. 3. uge kan du spise "almindelig" mad. Her er de vigtigste huskeregler:

• Spis MEGET langsomt
- Tag små bidder på størrelse med en fingernegl
- Tyg hver lille bid meget grundigt (ca 15-20 gange)
- Spis max 1-1½ dl mad ad gangen
- Stop så snart du mærker din mave er fuld/mæt

• Spis proteinrigt
- Sørg for der er protein i alle måltider (kød, mælk, ost, æg)
- Indtag ½ L mælkeprodukt om dagen

• Drik 1½ L sukkerfri væske om dagen, men drik ikke til maden
- Drik 20-30 min før måltidet
- Drik ½-1 time efter måltidet

• Spis hver 3. time
- Mindst 6 små måltider om dagen

• Spis fedtfattigt

• Spis sukkerfattigt

• Bevæg dig ½-1 time om dagen - gåture, cykling, svømning, dans osv

• Husk dine tilskud (aftales med læge/diætist), fx:
- 1 Multitabs 50+, 2 Unikalk Forte, 1 Ferroduretter, B12 injektion hver 3. måned


Ude og Hjemmes Slankeklub har diætister med i speciale i klienter, som har fået foretaget gastrisk bypass (fedmeoperation). Læs mere om klubben.

Opskrifter fra Lone til den første uge efter fedmeoperationen

Den første tid efter operationen skal alt, hvad der indtages, være af flydende konsistens. Det er vigtigt, at du får mange proteiner for ikke at miste for meget af din muskelmasse.

Her er nogle forslag til nogle proteinrige kolde drikke og supper:
Kakaodrik - 3 portioner:
3 dl Cocio Light
25 g skyr
1 bæger pasteuriseret æg

Alle ingredienserne røres sammen

Appelsinkoldskål - 3 portioner:
2½ dl kærnemælk
50 g skyr
1 bæger pasteuriseret æg
2 spsk appelsinjuice
Evt sødemiddel

Alle ingredienserne røres sammen og smages evt. til med lidt flydende sødemiddel

"Smoothies" - 3 portioner:
1½ dl skyr
1 dl frosne bær
1 dl Nutridrik protein
Evt sødemiddel

Alle ingredienserne blendes sammen og smages evt. til med lidt flydende sødemiddel

Den nemme suppe
2 dl færdig aspargessuppe (fx Knorr eller Karoline)
1 bæger pasteuriseret æggeblomme til legering af suppen

Æggeblommen piskes let med lidt af den varme suppe. Suppen må ikke koge efter æggeblommen er tilsat - i så fald skiller den.

Bondesuppe - ca. 8-10 portioner
3 kartofler i skiver
1 porre i skiver
1 gulerod i skiver
1 tsk olie
2 dl skummet- eller minimælk
4 dl vand
1 tern grøntsagsbouillon
1 laurbærblad
1tsk tørret timian
Peber
Evt salt
Gerne 2 bægre pasteuriserede æggeblommer til legering af suppen

Kartofler og grøntsager renses og skæres i passende stykker og svitses i ca 2 min. i olien til de er klare
Vand og bouillon tilsættes og koges op
Krydderier tilsættes
Suppen småkoger ca. 15 min.
Blend suppen
Tilsæt mælk og bring suppen i kog.
Smages til med peber og evt salt.
Hvis suppen ønskes mere proteinrig kan den legeres med 2 bægre pasteuriserede æggeblommer (se ovenstående opskift for fremgangsmåde)

Opskrifter til 2.-3. uge efter operationen

Et par uger efter operationen kan du så småt begynde at spise en mere blød kost. Det er stadig vigtigt, at du vælger proteinrigt.


Forslag til opskrifter:

Farsbrød - ca 5 portioner
500 g hakket okse og/eller svinefars (max 10% fedt)
2 æg
3 dl mini- eller skummetmælk
50 g havregryn
1 løg - hakket i små tern
Evt 2 fed pressede hvidløg
Salt og peber

Varm ovnen op til 175 grader.
Bland alle ingredienserne sammen og form farsen til et 10 cm højt brød.
Læg brødet i en bradepande der er gnedet med olie.
Dæk brødet med alufolie.
Bag farsbrødet i 30 min. og fjern folien.
Bag yderligere 30 min.
Lad farsbrødet hvile 10 min. inden du skærer det ud.

Omelet - ca. 4 portioner
5 æg
1 dl skummet- eller minimælk
1 tsk olie (fx rapsolie)
Salt og peber

Pisk æg og mælk sammen
Varm en pande op, lad olien brune let
Hæld æggemassen på den varme pande og bag omeletten ved ret god varme
Rør et par gange med en gaffel i 8taller
Når omeletten begynder at stivne, rulles den sammen
Panden holdes skråt og omeletten formes vha. en paletkniv til en halvmåne
Omeletten krydders med salt og peber