Onsdag, 7. september 2016 - 9:03 - af Redaktionen
Slip din tandlægeskræk - 8 tips
Klamme håndflader, koldsved, hjertebanken, tør mund og kvalme. Hele 40 procent af os danskere frygter tandlægen. Heldigvis er der hjælp at hente!

Tandlæge Jesper Gilling fra tandlaegernestudiestraede.dk giver her sine bedste råd til, hvordan du kan slippe af med din tandlægeskræk:
8 tips: Slip din tandlægeskræk


1. Erkend din skræk - du er ikke alene!
Det er ofte uoverskueligt at erkende, at man har et problem. For nogle mennesker er det direkte pinligt. Det første skridt er derfor at erkende, at du har et problem. Du skal føle dig godt tilpas ved at snakke om din tandlægeskræk. Det er vigtigt, at du husker på, der er mange derude, der har det ligesom dig.


2. Søg hjælp
Mange tandlæger er gode på hvert sit område. Sørg for, at du finder en tandlæge, der ikke bare vil behandle dine tænder, men én, der også vil tage din angst alvorligt. Hvordan finder du så en tandlæge, der passer til netop dine behov? Spørg rundt, og få anbefalinger fra venner og bekendte. Hør om forskellige erfaringer fra forskellige steder og gør dig klog på, hvordan du bedst kan helbrede din frygt. På internettet kan du også finde diverse anbefalinger og tips, men du ved, at du ikke går helt galt i byen, hvis du hører det fra en troværdig kilde.


3. Skab tryghed
Når du bestiller tid første gang, er det en god idé, at du beder om ikke at blive behandlet. Hvis du bliver behandlet og oplever mange smerter, kan behandlingen øge din skræk for tandlægebesøg. Derfor er det en god idé, at du bestiller tid, før du får slem tandpine. På den måde kan du nå at blive tryg. Efter du har bestilt din tandlægetid, kan du godt blive fristet til ikke at møde op. For ikke at lade skrækken tage overhånd så er det en god idé at involvere en ven i din tandlægetid. På den måde kan du blive mindet om dit tandlægebesøg og få hjælp til at overholde din aftale.


4. Hellere nu end aldrig
Husk også at belønne dig selv for at have bestilt tid i stedet for at være flov over først at have handlet nu. Informér en god ven om din tid og din beslutning. Du kan evt. aftale at drikke en kop kaffe før eller efter dit tandlægebesøg for på den måde at skabe en god oplevelse. Sørg for at forbinde din tandlægetid med noget positivt. Du skal være stolt af dig selv for at have bestilt en tid.


5. Udrust din krop
Sørg for at bestille en tidlig tid, så du ikke skal være nervøs hele dagen. Selv om maden måske ikke tiltaler dig, er det vigtigt, at du husker at spise. Frygten kan forhindre dig i at have appetit, og det kan få dit blodsukker til at falde, hvilket ikke vil hjælpe på din nervøsitet. Det er meget normalt at miste lysten til mad i sådanne situationer, hvor du er bange eller nervøs. Men en tom mave kan give dig en endnu dårligere oplevelse. Sørg derfor for at spise mad i løbet af dagen.


6. Skab et overblik
Hverken økonomien eller smerteskrækken må blive uoverskuelig. Aftal med din tandlæge, at han/hun hjælper dig med at lægge en plan over dit behandlingsforløb. Få et overblik over dine tænders tilstand, så du kan følge med i, hvad din tandlæge gør. Du skal føle dig tryg ved proceduren og vide, hvilke omkostninger den får.


7. Sæt grænser
Hvis du bliver udsat for noget, der kan involvere smerte, er det vigtigt, at du får en god bedøvelse. Du skal lave en klar aftale med din tandlæge om, at du til enhver tid kan få en pause, hvis der bliver behov for det. Bliver du udsat for smerte, kan din frygt slippe ud og skabe en stressreaktion, og du risikerer at skulle starte forfra med din helbredelsesproces. Tag evt. en god ven med, som kan hjælpe dig med at slappe af, huske at trække vejret og undgå at spænde i kroppen.


8. Gå jævnligt til kontrol
For at vedligeholde dine fremskridt er det vigtigt, at du engang imellem tager ind og får tjekket dine tænder. På den måde behøver du ikke gennemleve din frygt en gang til. Jævnlige kontrolbesøg kan også minimere risikoen for, at du skal igennem den helt store behandling, når du møder op hos tandlægen.