Jeg har spist mig rask

For et år siden tog 44-årige Maj Andreasen fra Vissenbjerg en beslutning. Hun 
ville ikke længere være overvægtig samme tid næste år – og vigtigst, hun ville slippe for sine diabetes-piller.

Tænker du nogensinde over, hvor du er samme tid næste år? Det gjorde Maj for et år siden, og hun var fast besluttet på, at hun ikke ville være samme sted næste år.

I fem år havde hun dagligt slugt otte piller for at holde sin sukkersyge på afstand – og hun var mildt sagt træt af dem. De mindede hende om, at hun var syg, og angsten for at blive blind, nyresyg – eller endnu værre – at gøre sine børn moderløse, fyldte efterhånden alt. 

Hun vidste, at hun selv var i stand til at ændre sin situation. For overvægten, som hun havde båret rundt på det meste af sit liv, var årsagen, og hendes egen læge havde sagt, at antallet af piller formentlig ville være færre, hvis hun tabte sig. 

 
 

Så kom sukkersygen

Det havde det været i begyndelsen, hvor Maj fik konstateret sukkersyge. For efter chokket og sorgen over at have fået en sygdom, tabte hun sig prompte 25 kilo på bare fire måneder.  

– Jeg fulgte ikke nogen kur, men spiste sundere i den periode og gik flere ture, og så røg kiloene støt af. Det var ikke noget problem for mig, for jeg har tabt mig mange gange før. Det sværeste har altid været at holde vægttabet, siger Maj Andreasen, der er børnehaveklasselærer og bor i Vissenbjerg.  

Og det var det også denne gang. For hun endte med at tage kiloene på igen, samtidig med at hun fik ordineret flere piller. 

Vægten landede igen på 110 kilo, som den havde stået på i så mange år, uden at Maj har været synderligt ked af det. 

 

Talte kalorier

Da hun ventede sit første barn som 22-årig, toppede vægten med 120 kilo, og der forsvandt kun 10 kilo, da sønnen Mick kom til verden. 

Men Maj havde det fint med sin vægt, og det samme havde den mand, hun senere mødte, og som hun i dag er gift og har datteren Ninna på 12 år med. I begyndelsen af deres nye spirende forhold selv syntes, at hun var blevet for stor, når hun så sig selv i spejlet. Derfor begyndte hun hos De Danske Vægtkonsulenter og tabte 43 kilo på halvandet år. 

Hun vejede sin mad, talte kalorier og skrev alt, hvad hun spiste, ned i en dagbog. Hun begyndte også at løbe og være mere aktiv, men efter at have levet på den måde i knap to år, ramte hun muren.

Og Majs erfaring er, at når man først én gang har været tyk, så står fedtdepoterne åbne og parate den dag, man opgiver kuren. 

Det gjorde Majs i hvert fald. For hun tog det hele på igen – plus lidt ekstra. Og sådan havde hun sikkert stadig set ud, hvis ikke lige hun havde fået konstateret sukkersyge. 

 
 

Livsstilsændring

For pillerne stressede hende, gjorde hende bange og bekymret og førte hende til beslutningen om at ændre det. 

– Oles søn Kasper har mistet sin mor til kræften, og jeg kan ikke bære, at han skal miste en gang mere på grund af min diabetes. Så kunne jeg ikke gøre det for mig selv, kunne jeg i det mindste gøre det for mine børn, siger Maj, der denne gang var klar over, at hun havde brug for hjælp. Det skulle nemlig ikke ”bare” være en effektiv slankekur, men nærmere en livsstilsændring. 

Hun googlede løs, fandt frem til kostvejleder Birgit Kannegaard på Fyn, der tilbyder forskellige slankeforløb, og syntes efter en snak med hende, at det lød til at være det helt rigtige. 

For her ville der være tale om en livsstilsændring, der passede ind i familielivet. Hvor der hverken skulle tælles kalorier eller vejes mad – og hvor maden kunne spises af hele familien. 

 
 

Ingen hokus pokus

– Det var vigtigt for mig, at jeg kunne købe alle mine varer i den lokale Fakta, for ellers ville det blive for omstændigt. Og så er jeg meget socialt anlagt, og jeg havde ikke lyst til at sætte alt på standby, fordi jeg skulle tabe mig. Jeg ville stadig gerne kunne gå ud og spise med veninderne, siger Maj og tilføjer, at hun sikkert kunne have tabt sig endnu mere, hvis hun ikke havde tilladt sig at ”falde” i en gang imellem undervejs.  

22 kilo er røget siden samme tid næste år. Fem kilo må gerne ryge yderligere. Men Maj er stort set tilfreds. For i løbet af det seneste år har hun kunnet trappe ud af al sin medicin for sukkersygen. 

– Jeg har drukket og spist mig rask, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om jeg havde tabt mig, hvis ikke jeg var blevet syg. Men det har jeg gjort nu, og denne gang er jeg sikker på, at jeg holder det, siger hun og understreger det ved at fortælle, at hun lige har solgt alt sit store tøj ved et tøjsalg i Odense.