Kaffe kan beskytte mod brystkræft

Kaffe - særligt et højt forbrug af kaffe, har længe været omdiskuteret for at have skadelige virkninger. Men den populære sorte drik får nu også medvind. En stor svensk undersøgelse viser, at ivrige kaffedrikkende kvinder har mindre risiko for at udvikle brystkræft.

Måske er det slet ikke så usundt at drikke masser af kaffe. Store svensk undersøgelse viser, at ivrige kaffedrikkere kan være delvist beskyttet med brystkræft.

Kaffe er måske bedre end sit rygte. De fleste har drukket den populære drik med sindsro, selvom der med jævne mellemrum bliver advaret med skadevirkninger. Blandt andet skulle koffeinen i kaffen på langt sigt give hjerneskader. Men nu viser en stor svensk undersøgelse, at det også kan være ganske godt at drikke endda meget kaffe. 

I den engelske avis Daily Mail har man offentliggjort resultaterne fra en omfattende svensk undersøgelse. Det er en såkladt registerundersøgelse baseret på data rækkende over 20 år omfattende hele 40.000 kvinder. Og tilmed kvinder, der dagligt har registreret deres forbrug af kaffe.

Skal drikke meget 

Resultatet virker ganske overbevisende. I Daily Mail oplyser de svenske forskere, at kaffe meget vel kan rumme en form for beskyttelse med brystkræft. Undersøgelsen har nemlig afdækket, at kvinder, der drak hele fem kopper kaffe - eller endda flere - om dagen havde 19 procent lavere risiko for at få brystkræft i forhold til de kvinder, der kun drak to kopper kaffe om dagen. 

LÆS OGSÅ: Kaffelækkerier

Så tilsynelande skal der drikkes godt igennem med det musselmalede for at få den gode kaffeeffekt. 

Til gengæld viste undersøgelsen - der er altså er baseret på oplysninger i registre og ikke individuelle undersøgelser af personer - et opsigtsvækkende resultat, hvis man hælder til at drikke the i stedet for kaffe. Drikker kvinder mere end en kop the om dagen  - viste resultaterne - at de ligefrem havde en 19 procents forøget risiko for at få brystkræft - sat i forhold til dem, der slet ikke drak the. 

Mere forskning nødvendig

Undersøgelsen er ifølge Daily Mail offentlig gjort af International Journal of Cancer - og der skal nu forskes videre for at få bekræftet de noget iøjnefaldende oplysninger. 

lÆS OGSÅ: Hold dig vågen uden kaffe

Foreløbig er der nemlig ikke nogen sikker forklaring på, hvorfor de meget kaffedrikkende kvinder i færre tilfælde udvikler brystkræft. Teorien er dog, at kaffens høje indhold af antioxidanter beskytter kroppens celler mod skader - som netop kan føre til kræft.