Kur med gå-amok-dag

Kan det passe, at jeg må spise alt på en særlig dag?

Martina, Hellerup:
Jeg vil gerne tabe mig og har derfor ændret mine kostvaner. Jeg har droppet stort set alle kulhydrater fra min kost, og det går fint. Jeg taber mig stille og roligt, foreløbig fire kilo på to måneder. Jeg har dog hørt, at det skulle være godt at have en "gå-amok-dag" en gang om ugen, hvor man spiser masser af kulhydrater og fedt. Kan det passe, eller er det en dårlig ide?

Kære Martina!
Det lyder, som om du er på en lav-kaloriediæt som Atkins eller South Beach. For at vurdere betydningen af en gåamok- dag er det nødvendigt at forstå, hvordan Atkins-diæten virker. Hovedprincippet er, at du kun får cirka 30 gram kulhydrat pr. dag, hvorfor fedt- og proteinindholdet bliver tilsvarende højere, nemlig henholdsvis 60 procent og 30 procent af kalorie-indtaget.

Læs også: Slip af med din sukkertrang

Ved et meget lavt indtag af kulhydrat går kroppen over til stort set kun at forbrænde fedt, og en lille del af fedtet bliver omdannet til ketonstoffer, som hjernen kan forbrænde i stedet for kulhydrat. Hjernen kan nemlig ikke forbrænde fedt, kun sukker eller ketonstoffer. Denne energi-kilde er imidlertid ikke et nær så godt brændstof for hjernen, og derfor ser man øget forekomst af træthed, hovedpine og svimmelhed under en Atkins-lignende diæt.

Læs også: Urolige børn og sukker

Ketonstofferne og de store mængder protein virker meget mættende, og det er derfor, du taber dig. Tager du en gå-amok-dag med masser af kulhydrater (for eksempel brød, ris, pasta, frugt, juice, sodavand og slik), bryder du ketosen, og det kan vare flere dage, før kuren virker igen.

Det er derfor en dårlig ide at tage sådan en gå-amok-dag, hvor du spiser alt, hvad du ellers ikke må få. Men du kan godt en gang om ugen spise en masse grove kulhydrater med mange fibre, for eksempel fuldkornsrugbrød, frugt og grønt (men ikke fedt), så du får fyldt kulhydratdepoterne op. Fibrene kan også bidrage til, at du ikke bliver forstoppet. Det sætter dog nok dit vægttab tilbage, og det var jo netop det, du ville undgå.

Mange hilsner
Doktor Slank