Lær at meditere

Ved hjælp af nogle helt enkle meditations teknikker, kan vi få ro på tankerne og slippe bekymringerne. Meditation kan bruges som smertelindring og til at finde svar på spørgsmål, som plager en.

Det kan du opnå

-Meditation er en effektiv pause i vores travle hverdag. Når man har fundet roen i sig selv, er det nemmere at finde løsningen på ens problemer, forklarer 52-årige Henriete Siff, der har 17 års erfaring med at meditere.

Mennesker der mediterer regelmæssigt hævder at meditation hjælper dig til at få fokus på din krop og dit indre. Du bliver mere til stede i krop og sind. Du får ro på tankerne. Således kan du nemmere lytte til din indre viden og modtage beskeder fra din intuition.

Læs også: De bedste råd for den sundeste livsstil

Her følger nogle af de teknikker, du kan bruge, hvis du vil lære at meditere.
Teknikkerne stammer fra Henrietes Siff Thomsens bog "Midt-i" meditation, som kan købes i helseforretninger. Du kan læse mere om bogen på www.mintihealth.dk

Sådan kommer du i gang

Du skal finde et sted, hvor du kan være uforstyrret. Vælg hvor lang tid du vil bruge. 10 minutter er fint, men 25 minutter er optimalt. Stil en alarm. Det giver dig fred til at meditere uden at tænke på tiden.

Grounding.En teknik er at opnå jordforbindelse og en fornemmelse af ro ved hjælp af en såkaldt

 1. Stil dig med spredte ben, med tæerne godt plantet i gulvet. Bøj knæene let. Slap af i skuldrene og lad armene hænge løst.
 2. Luk øjnene og forestil dig din navle som et punkt. Forbered dig på at tegne en trekant med tankerne.
 3. Tænk på din navle. Fornem hvor den er. Fra navlen "tegner du en streg ned gennem venstre ben, og ud gennem foden til et punkt ti centimeter under jorden. Fra punktet under jorden tegner du stregen videre til et punkt ti centimeter under højre fod. Forestil dig at du tegner stregen videre op igennem højre fod, op ad højre ben og tilbage til navlen.
 4. Du har tegnet en trekant med tankerne. Gør det igen, men denne gang skal trekanten være orange. Tegn den orange trekant tre gange.
 5. Fornem hvor godt du står fast på gulvet. Mærk tyngden i benene og at fødderne føles tunge
 6. Åbn dine øjne og fortsæt meditationen med næste øvelse: Den tredelte vejrtrækningsøvelse.

Læs også: Sådan forebygger du hovedpine og undgår at spise piller

Den tredelte vejrtrækningsøvelse.

En teknik til at lære at trække vejret helt i dybden

 1. Sæt dig behageligt med begge fødder i gulvet og benene let spredte. Lad dine arme hvile på dine lår.
 2. Træk vejret gennem næsen, både ind og ud. Hvis det ikke kan lade sig gøre, bruger du bare munden.
 3. Gør dig lufttom ved, at du "puster" al den luft ud af lungerne, som du kan i et langt pust.
 4. Mavevejrtrækningen: Forestil dig, at du kun trækker vejret ned i den nederste del af maven. Som om du skal puste en lille bold op dernede, mens du tæller til fem. Pust langsomt ud igen og træk vejret almindeligt et par gange. Gentag to gange
 5. Brystkassevejrtrækningen: Gør dig lufttom. Træk kun vejret ned til brystkassen, som du fylder med luft. Ligesom en bodybuilder, der puster brystkassen op. Hold vejret mens du tæller til fem. Tøm brystkassen for luft og træk vejret almindeligt nogle gange. Gentag to gange
 6. Skuldervejrtrækningen: Gør dig lufttom. Træk vejret ind, mens du forestiller dig at du kun fylder skuldrene med luft. Forestil dig, at du bliver meget bredskuldret. Hold vejret mens du tæller til fem og pust langsomt ud igen. Træk vejret almindeligt nogle gange. Gentag to gange.
 7. Til slut trækker du vejret ved at fordele luften alle tre steder. Først trækker du 1/3 helt ned i maven, så trækker du 1/3 ind i brystet og 1/3 op i skuldrene inden du holder vejret og tæller til fem. Pust langsomt ud og gentag den sammenfattede vejrtrækningsøvelse to gange.

Sådan gør du

Øv dig i grounding og den tredelte vejrtrækningsøvelse. Når du har styr på øvelserne, bør du gentage dem begge tre gange. Nu er du klar til at meditere.

Kunsten er ikke at fjerne tanker, men at lade være med at beskæftige sig med deres indhold. Du skal blot være opmærksom på den måde, tanker og sansninger kommer og går. Lad dem passere, som hvis du så en film.

Læs også: 5 gode råd mod stress. Få livsstilsekpertens gode råd til en stressfri hverdag

Forvent ikke, at det lykkes med det samme. Med tiden og øvelse vil du opleve, at det bliver nemmere at slippe alt andet end nuet.

Smerte-meditation

Lider du af smerter, kan du benytte en smertevisualiseringsteknik efter du har lavet de indledende øvelser grounding og tredelt vejrtrækningsøvelse. Smertevisualisering er en metode som har været anvendt i mange år inden for smertebehandling af kræftsyge. Teknikken forvirrer vores nervesystem. Nerverne får nye påvirkninger fra smertestedet, og sender derfor ikke kun smerteimpulser til hjernen.

Tænk på det sted i kroppen, hvor du har smerter

 1. Træk vejret ind gennem næsen og hen til det sted, så du fylder stedet med luft, hold vejret og tæl til fem inde i hovedet. Forestil dig at du puster ud igen fra stedet. Pust langsomt luften ud gennem munden til du føles helt lufttom.
 2. Træk vejret almindeligt et par gange og gentag øvelsen en gang
 3. Tredje gang forestiller du dig at du også sender en farve hen til stedet. Vælg den farve, som falder dig ind. Lad farven fylde stedet sammen med luften. Pust ud som før.
 4. Slap af og nyd fornemmelsen.

Kilde: Læs meget mere om teknikkerne og find flere teknikker i "Midt-i" meditation af Henriete Siff Thomsen.