Lektion 9: Fede drinks

Hvilken drinks tror du feder mest? Her får du en liste over, hvilke drinks der feder mest og mindst.

Har du planer om at drikke dig ned i vægt? Glem det! Spiritus, vin, øl og saft indeholder masser af kalorier. Se listen over de største kaloriebomber.

Kalorier per hundrede gram:

Alkohol:

* Long Island Ice Tea - 449
* White Russian - 395
* Gin/Tonic - 253
* Margarita - 240
* Vodka cranberry - 236
* Cosmopolitan - 190
* S ød hvidvin 13,5 pct. - 99
* Halvtør hvidvin 12,5 pct. - 81
* Rødvin 12 pct. - 72
* Cider 1 pct. - 47
* Stærk øl - 47
* Alm. øl/Pilsner 3,5 pct. - 38

Andre drikke:

* Rød saft -196
* Appelsinsaft -196
* Cola - 42
* Kaffe, espresso - 9
* Alm. filterkaffe - 2
* The - 1,2
* Cola Light - 0,8

I følge ernæringsfysiologen Carina West er vand den allerbedste tørstslukker, og kroppen har brug for ca. 1,5 liter vand hver dag. Kaloriemæssigt er vand det klogeste valg. Langt de fleste andre drikke skal du kun drikke for nydelsens skyld.
Blandt de mest populære drikke findes nemlig nogle af de største kaloriebomber, påpeger hun.

Dækker halvdelen af energibehovet
En Long Island Ice Tea smager godt, men drikker man blot to af slagsen, svarer det til det halve af en voksen persons energibehov på en hel dag. Is-teen indeholder ikke færre end 449 kalorier pr. 100 væske.

Også alkoholiske drikke er en trussel mod den slanke linie. Det skyldes, at næst efter fedt indeholder alkohol flest kalorier. Carina West advarer i den svenske avis Ekspressen især om de søde alkohol-holdige drikke. For der er dobbeltportion sukker i, fordi alkoholen i sig selv indeholder mange kalorier samtidig med at de såkaldte alko-pops er sødet.

Ikke helt så slemt
Ifølge diætist Lisa Bolting er der dog ingen grund til at lade sig skræmme til helt at gå uden om alkohol. Alt med måde, og forskerne mener tilmed, at det er sundt at drikke små mængder alkohol. Lisa Bolting foreslår, at du bløder lidt op på kalorieindholdet i de blandede drinks, ved at du udskifter den almindelig sodavand med en lightsodvand. For eksempel kan du i rom og cola bruge cola light eller Pepsi Max og derved opnå en kaloriebesparelse.


SlankeSkolen: Lektion 6