Migrænefri på tre uger

Siden Stine var teenager, har voldsomme migræneanfald styret hendes liv. Migrænen blev kun værre med årene. Men da Stine blev mor, bestemte hun sig for, at nu skulle det være slut. Stine lagde sit liv om, og hun har ikke haft migræne i syv år. Du kan også lære hvordan.

Vinduerne i rummet skulle mørklægges, så intet dagslys trængte ind. Varmen skulle slukkes, og døren skulle lukkes, så hverken lyde eller lugte kunne genere Stine.

Hun kunne intet andet end at ligge helt stille og kaste op. Hendes hoved føltes som var det ved at eksplodere. Sådan lå hun i to til tre dage i det kolde mørke rum, hver gang hun fik et migræneanfald.

Når hendes spæde datter Alvilde skulle have mad, var det et helvede for Stine at amme.

-Det var lige så uoverkommeligt for mig at vende mig om på den anden side, som hvis jeg skulle bestige et bjerg. Jeg tænkte kun på, at hun skulle blive færdig, så min mand kunne tage hende væk igen. Jeg følte mig som en dårlig mor, husker 37-årige Stine Silke Allermand.

Dengang var hun 28 år, og hendes migræneanfald var kun blevet hyppigere med årene siden hendes første migræneanfald, da hun var 17 år.

Syv år uden migræne

-Under et anfald kunne jeg ikke holde ud at være nogen steder. Min krop var i alarmberedskab. Mine sanser var alt for følsomme. I dag ved jeg, at den følsomhed skyldes, at vores nervesystem er på overarbejde. Det forstærker alle vores sanser, siger Stine, som efter et halvt liv med migræne ikke længere får migræneanfald.

Stine har været migrænefri i syv år, og hun har derfor skrevet bogen "Migrænefri på 3 uger" og afholder migrænekurser i håb om at hjælpe andre som sig selv. Bogen er en guide til, hvordan man kan slippe helt af med sin migræne på meget kort tid.

Det handler om den kost man spiser,søvn, vejrtrækning og om, hvordan man lærer at lytte til sin krop og sige fra. Det sidste kan være det sværeste for mange.

Læs også: Her får du Stines ti gode råd mod migræne

Lyt til din krop

-Når man ikke straks går hjem fra arbejde, fordi man kan mærke de første tegn på migræne, skyldes det, at vi har en frygt, som er større en frygten for migrænen. Nemlig frygten for at være til besvær eller for at blive fyret. Det kræver interessant nok meget mod at tage sin krop alvorligt i vores kultur, siger Stine.

Da Stines migræne var værst, var hun lige blevet mor, samtidig med at hun studerede på designskolen i København.

-jeg lyttede slet ikke til min krop, når den var stressset. Hele tiden var jeg bekymret for, om jeg nu var en god nok mor, en god nok kæreste, og om jeg nogensinde ville kunne leve af at være designer. Jeg stressede mig selv med præstations-syge, perfektionisme, pessimisme behovet for at please andre og være en pæn pige.

-Jeg kalder det de 5 migræne-P'er. Det er en kvinde-lidelse at være så hård ved sig selv, og det var jeg. Jeg sagde ja til alt, også selvom jeg hverken havde tid eller lyst, fordi jeg ikke ville skuffe nogen. Samtidig belastede jeg min krop med masser af sukker og kaffe, der er den rene gift for vores nervesystem, fordi vi blot låner energi.

-Før vi ved af det, har vi overskredet vores grænser endnu mere. Vi drikker sodavand eller kaffe, når vi føler os trætte. I virkeligheden beder kroppen om en lille lur eller anden adspredelse, fortæller Stine.

Læs også: Er du også kaffe-junkie? Her er 7 gode råd til at holde dig vågen uden kaffe

Kroppen koger over

Fordi hun ikke selv kunne sige fra eller mærke sine begrænsninger, sagde hendes krop tydeligt fra for hende. Den skruede op for alle hendes sanser, gav hende dundrende hovedpine og truede med at lukke helt ned, hvis hun ikke lagde sig.

I mange år troede Stine, at hendes hovedpine og opkast var alt muligt andet - lige fra solstik til tømmermænd. Hun var slet ikke opmærksom på sin krops signaler.

-Jeg var så fjern fra min krop, som man kan blive. Nu har jeg lært at lytte til de første symptomer og tage dem alvorligt med det samme. Grunden til at vores krop beder os om at hvile, er fordi den lader op og reparerer sig selv under søvnen, forklarer Stine.

Da det gik op for Stine, at hun led af migræne, blev hun henvist til hovedpineklinikken på Bispebjerg hospital. Der var så lang ventetid, at hendes mand i mellemtiden fandt en alternativ behandler og bookede en tid til hende.

Stine som troede, at hendes migræne var en fysisk medfødt fejl, var skeptisk, da hun mødte Hollistisk Detox coach Pernille Damore.

Læs også: Jeanet fra Odense sover sit liv væk. Hun lider af den sjælne narkolepsi

Kosten er afgørende

-Hun sagde, at jeg skulle spise anderledes for at komme af med min migræne. Jeg troede, at jeg var sund, men jeg fik alt for meget sukker og for mange kornprodukter. Jeg havde aldrig troet, at min migræne havde noget med min kost at gøre.

-Men da jeg begyndte at spise stenalderkost, og var god ved mig selv, forsvandt min migræne med det samme. Jeg fik det bedre, havde meget mere energi, min hud blev blødere, og jeg slap for mine humørsvingninger og vinterdepressioner.

Spis som stenaldermennesket

-Grunden til at stenalderkost er godt for os, er fordi vores genetik er skabt til den slags mad. Vores gener har stort set ikke ændret sig siden stenalderen, men vores moderne kost er fuldstændig anderledes. Det betyder at vores krop kommer på overarbejde, når den skal fordøje kost den ikke er designet til, forklarer Stine.

Hun har 10 gode råd, som kan hjælpe dig i gang med at bekæmpe din migræne. Find dem her