Pia var afhængig af sukker

Pia Maria Eckhardt var i mange år afhængig af sukker. Altid ledte hun efter en anledning til at åbne en pose slik eller en plade chokolade, selv om kroppen led under det. Nu er hun blevet sin afhængighed kvit og savner ikke søde sager.

Foto: Gregers Overvad

Sidste sommer gik Pia Maria rundt i Barcelona. Gravid og storsvedende var hun, og så var det, at hun købte sin første is i fem år.

Ingen søde sager
- Jeg blev grebet af det, og næste dag købte jeg en mere, for der skete jo ikke noget, fortæller 38-årige Pia Maria Eckhardt fra Humlebæk.
Men det gjorde der denne dag. Efter at isen var spist, følte Pia Maria sig oppustet og utilpas.

- Jeg fik det præcis, som jeg havde det for fem år siden, når jeg spiste sukker, og jeg tænkte, at det var godt, at jeg ikke havde det sådan mere, siger hun.
I dag er det seks år siden, at Pia Maria droppede søde sager og sukkerholdige madvarer, for sukkeret havde i alt for mange år spillet en stor negativ rolle i hendes liv.

Man kan altid få sukker
Altid ledte hun efter undskyldninger og anledninger til at købe en kage eller åbne en pose slik, og var posen først åben, skulle den tømmes.
- Hvis jeg havde haft en lang dag på jobbet, var ked af det,eller hvis der var ferie eller fest, så var der en undskyldning for at spise slik uden dårlig samvittighed, siger hun.

Pia Marias afhængighed af søde sager tog rigtig fart efter hendes første graviditet for 13 år siden, hvor hormoner og følelsesmæssige udsving fik hende til at søge slikposerne.

- Man kan altid komme til sukker, man skal bare køre ind på en tankstation. Her kan du nærmest ikke købe noget til en bil, men du kan købe masser af slik. Det er den eneste grund til at gå ind på selve tankstationen, for du kan jo betale ved standeren, konstaterer Pia Maria.

Læs: Sådan bekæmper du dit sukkermisbrug.

Bivirkninger ved sukkerafhængighed

  • Hovedpine og migræne
  • Appelsinhud
  • Ubalance i hormonerne
  • Overvægt
  • Dårlig fordøjelse
  • Søvnproblemer
  • Tristhed og depression
  • Skyldfølelse

Skjulte misbruget
Netop tankstationerne blev et af hendes foretrukne vandingshuller.

I stedet for at fylde bilen helt op med benzin, fyldte hun kun lidt på ad gangen, så hun havde en undskyldning for at holde ind på tanken og lade sukkerdepoterne op.

- Jeg skjulte mit sukkerforbrug - også for mig selv.


Jeg lagde ikke mærke til, hvor meget chokolade jeg kørte ned, og jeg løj for mig selv, fordi jeg ikke ville se sandheden i øjnene, mindes Pia Maria og indrømmer, at det var lidt ligesom, når alkoholikeren forsøger at skjule sit misbrug for omverdenen og sig selv.

Hun kunne gå til bageren, bede om tre kager og fortælle, at det var til familien - for derefter at spise dem alle sammen selv.
Hun blev rastløs, når sukkertrangen kom over hende, og ledte huset igennem for at finde en hengemt slikpose.
En gang stjal hun en pose slik fra sin datter for at stille hungeren.

Ferien er en fælde
I sær ferier var en kærkommen lejlighed til at kværne søde sager uden dårlig samvittighed.
- Normalt havde jeg dårlig samvittighed, når jeg købte chokolade, men på ferien må man godt slippe al kontrol, for på en ferie må man alt og behøver ikke at tage ansvar for sig selv, forklarer Pia Maria, der er kropsterapeut.

Det store sukkerindtag satte sine spor. Pia Maria følte sig oppustet, var træt og led af humørsvingninger.
Vægten talte også sit tydelige sprog, da hun slæbte rundt på 25 kilo overvægt.

Kursus mod sukkerafhængighed
Vendepunktet kom, da hun læste en artikel i et blad om sukkerafhængighed.
- Jeg tænkte, at det var præcis sådan, jeg havde det, siger Pia Maria og tilføjer:
- Jeg var rimelig desperat, for jeg havde prøvet slankekure og været hos diætist, uden at det hjalp.

Hun læste om et kursus for sukkerafhængige, som hun meldte sig til, og fra den ene dag til den anden blev slik og kager skiftet ud med en sund kost bestående af frugt,grønt, proteiner og gode olier samt kropsbehandlinger.

Man lærer at mærke sin egen krop
Pia Maria mærkede hurtig en forskel, og hun kunne igen mærke sin krops signaler.
- Når du spiser efter din egen krop, kan du mærke, hvis du spiser noget, der ikke er godt for dig, og så er det nemt at holde dig fra det søde, for du kan mærke i kroppen, at det ikke føles godt, siger hun og tilføjer:
- Det er ikke et forbud, men man lærer sin egen krop at kende.

Sukkertrangen viste dog sine sidste krampetækninger.
Kort efter sukkerstoppet var Pia Maria i Berlin og fik nærmest turen ødelagt, fordi hun kun kunne tænke på de Mozartkugler, som hun ikke måtte spise, og pludselig var Berlin et stort sukkermekka.

- Men jeg spiste ikke slik, og næste ferie blev det meget lettere. Jeg har været på ferie i en skihytte med tyve andre, der guffede slik, uden at det rørte mig, fortæller hun.
I dag har familien lagt sukkeret på hylden - både det synlige som is og slik og det skjulte sukker, der findes i madvarer.