Sådan bør du restituere

Når træningsmængden er stor, og du dyrker regelmæssig motion, har kroppen brug for restitution. I denne artikel giver vi dig fem bud på, hvordan man kan restituere.

Foto: All Over Press

1. Massage
Massage er ikke kun utroligt dejligt og afslappende, det er faktisk også super effektivt når det kommer til muskelsømhed og muskelsmerter som følge af hård træning. Faktisk er det påvist, hvordan massage tre timer efter et fysisk hårdt styrketræningspas kan være med til at nedsætte muskel og ledsmerter med op til 30 %.

Læs også: Sådan kommer du i gang med træningen

2. Hyggetræn
Dagen efter et hårdt træningspas, kan nogle opleve, at det er svært at sidde stille, fordi musklerne 'summer' og 'snurrer'. Hvis du er en af dem, så bør du i stedet for at sidde stille, komme ud og bevæge dig. Undersøgelser viser, at let træning, altså en slags hyggetræning efter et hårdt træningspas, nedsætter risikoen for muskelømhed og hævelse med 40 %. Hvis du derfor enten tager en lille gå-, lunte/løbe- eller cykeltur, vil du måske føle, at musklerne bliver mindre stive, og dermed mindre ømme når du bevæger dig.

3. Varm nu op !
Du skal altid huske at varme op. Lige meget hvilken slags træning det handler om, er opvarmning afgørende for både din præstation men også ift. skader, idet opvarmning virker skadesforbyggende. Hvis du derfor er grundigt varmet op i muskler og led, vil du mindske risikoen for skader, ømhed og betændelsestilstande i muskler og led. Har du har svært ved at finde en opvarmningsrutine, kan let løb, hvor du svinger skuldre og arme rundt, sagtens være tilstrækkeligt.

4. Køl ned - ligeså vigtigt som opvarmningen
Også kaldet Cooldown. Denne form for 'nedvarmning' hævdes at være mindst lige så vigtig som opvarmningen. Har du derfor trænet hårdt og intensivt lige til det sidste minut, er det vigtigt at du får luntet af, således at du trapper træningen ned. Der er større risiko for skader, hvis du stopper på det punkt i din træning, hvor det er mest hårdt. Husk derfor altid at lunte af, gå stille og roligt eller cykle langsomt, i mens du får vejrtrækningen under kontrol, ved at lave dybe ind- og udåndinger.

Læs også: Fem motionsmyter

5. Stræk ud
Selvom udstrækning ikke bærer noget videnskabeligt bevis med sig, synes mange alligevel det hjælper at strække ud efter endt træning, fordi de føler, at det hjælper dem dagen efter. Det kan derfor hverken anbefales eller frarådes, idet der hverken er fundet 'for' eller 'imod' i forhold til udstrækning. Hvis du derfor synes, at udstrækning hjælper dig, så bliv endelig ved - at det så måske er mere psykisk betinget er jo også en væsentlig faktor.

Læs også: Sådan sparer du 27.000 kalorier årligt