Sådan vil vi tabe os

Pia og Jimmy Würtz vejer 244 kilo tilsammen. Med hjælp fra Slankeklubbens diætist , Marianne Berthelsen, vil parret nu forsøge at tabe sig 75 kilo. Pias drøm er at blive en mere aktiv mor for sønnen Philip - og gravid igen!

Foto: Morten Nøhr Mortensen

Projekt Slankefamilie: Ude og Hjemme følger familiens kamp mod badevægten med hjælp fra Slankeklubbens Marianne Berthelsen og motionsekspert Birgitte Nymann. Du kan læse om familien i Ude og Hjemme ugerne 35, 37 og 39.

Det er svært at fatte, at Pia og Jimmy Würtz er blevet overvægtige. For de spiser ingen fastfood. Stort set aldrig slik. Ingen fløde og kager, rødvin eller chips. Alligevel vokser de.

Diætist Marianne Berthelsen, 33, kaster et kort blik på dem. Som vejleder i Slankeklubben og fra sin klinik på Aarup på Fyn hjælper hun til dagligt overvægtige ved at sætte fokus på klienternes livsstil og uden brug af hokuspokus såsom piller og pulver. Hun er ikke længe om at stille en indledende diagnose.

- Kroppen fører et meget enkelt regnskab. Hvis der er flere indtægter, end der er udgifter, så tager man på i vægt, siger hun til parret.

32-årige Jimmy spærrer øjnene op, da Marianne herefter beder ham om at træde op på vægten i familiens køkken i Erslev nord for Århus. Nålen dirrer ved 139,2 kilo. Det er 11 kilo mere end det, vægten lød på, da den 182 cm høje slagtersvend meldte sig som deltager i Ude og Hjemmes "Projekt Slankefamilie" sammen med hustruen Pia og sønnen Philip på fire år.

- Det må være vægtene, som vejer forskelligt, bemærker han med et smil. Der skal en god portion vovemod til at kaste sig ud i sådan et projekt for øjnene af Ude og Hjemmes mange læsere. For tænk, hvis viljen ikke står mål med ambitionen.

Men Pia og Jimmy tøvede ikke, da de så invitationen til at blive sat på skrump i seks uger. Især var det tilbuddet om hjælp fra førende eksperter inden for kost og motion, som fristede dem.

- Jeg føler egentlig, at vi spiser fornuftigt til hverdag og forsøger at være sunde. Men det er nok motionen, det halter med, forklarer Pia Würtz.

Vil gerne blive gravid
Under det første besøg hos parret sætter Marianne Berthelsen lup på familiens spisevaner og prøver at indkredse, hvad der motiverer dem til at slanke sig. Pia og Jimmy ønsker at være gode rollemodeller for deres søn.

- Jeg vil meget gerne være en mere aktiv mor, forklarer 27-årige Pia, som får sin vægt fastsat til 105,3 kilo. Pia håber også på, at vægttabet vil lette vejen til at blive gravid igen. I snart to år har parret forsøgt sig. En enkelt gang er det lykkedes, men Pia mistede barnet i femte uge.

- Mon ikke det forbedrer vores chancer, hvis vi taber os, siger Pia og sender Jimmy et håbefuldt blik.

- Det er der ingen tvivl om, indskyder Marianne Berthelsen.

Som børn var Pia og Jimmy også overvægtige. For Jimmy tog det for alvor fart omkring konfirmationen, hvor vægten tippede over på den forkerte side af 100 kilo. Da han var størst, vejede han 165 kilo.

Den livsglade slagter har tidligere bevist, at han har en vilje af stål. For otte-ti år siden besluttede han sig for den ultimative slankekur, da han stort set holdt op med at spise. På et år tabte han sig 65 kilo.

Men siden tog hyggen over igen. Hertil kom et rygestop, der kostede 20 kilo ekstra på sidebenene.

Læs mere om Slankeklubben og meld dig ind her!

Læs også: Drop undskyldningerne og kom i gang med dit vægttab

Spis oftere
I hverdagen udsættes Pia for mange fristelser. Hun arbejder i en delikatesseafdeling i Brugsen, og lækkerierne byder sig til dagen lang.

- Jeg forsøger at begrænse det til et måltid fra salatbaren og en kop varm kakao hver anden dag, plus lidt peanuts og andre småting. Men det er svært, siger hun.

Mens parret fortæller, skriver Marianne Berthelsen ned, og senere finder hun målebåndet frem. Jimmy måler 137 cm omkring taljen og 125 cm omkring hofterne. Pia noget mindre. Diætisten forhører sig også om Philips data. Den fireårige dreng er 125 cm høj og vejer 25 kilo. Altså helt normal.

- Men jeg er bekymret for, at han på et tidspunkt bliver det tykke barn i skolen, at det går ham, lige som det er gået os, siger Pia.

- Derfor er det også det rigtige tidspunkt at lægge livsstilen om, bemærker Marianne, som understreger, at det slet ikke er så indviklet at tabe sig, som mange tror.

- Det handler ikke om at forbyde alting. I kan sagtens fortsætte med at spise meget af det, I holder af. Men der er ting, der skal justeres. Og mængden skal sættes ned.

Familiens slankekost skal bestå af en kombination af fibre og protein, da det giver den største mæthedsfølelse. Overordnet skal de spise mere groft, flere fiberrige grøntsager og mindre lyst brød.

Og så påpeger Marianne et paradoks: Parret spiser i dag for få - og ikke for mange måltider!

- Det er meget vigtigt, at I begynder at spise morgenmad! Vi skal helst nå femseks måltider i løbet af dagen, så I holder lodsukkeret stabilt og ikke pludselig bliver meget sultne og derfor overspiser, forklarer hun, inden hun udfærdiger en detaljeret kostplan til parret - og lover snart at kigge forbi igen for at se, hvordan det går.

Farlig fedme:
Pia vejer 105 kilo, er 173 cm høj og har en BMI på 35. Jimmy vejer 139 kilo, er 182 cm høj og har en BMI på 42. Philip vejer 25 kilo, er 125 cm høj (Philip er ikke på kur!)

Normalvægtige har en BMI på 18-25, overvægtige en BMI på 25-30, svært overvægtige en BMI på 30-40. En BMI over 40 regnes for regulært fedme. Jo højere BMI, jo større risiko er der for at udvikle livsstilssygdomme som diabetes, hjerte- karsygdomme, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

Test dig selv: Beregn dit BMI
Sådan tester du nemt, om familien har en sund vægt. BMI (body mass index) er den mest udbredte måde at bestemme, om du er overvægtig eller ej. Formlen kan bruges til både mænd og kvinder, men det kan være en fordel at supplere beregningen, idet den ikke tager højde for forskel i muskelmasse.

Derfor er det også interessant at finde ud af, hvor høj din fedtprocent er, og hvor dit kropsfedt er placeret. Man regner sit BMI ud ved at dividere ens kropsvægt i kilo med højden, i meter, i anden potens. Det lyder lidt indviklet, men det er det ikke.

Det er nemmest at starte baglæns. Hvis man f.eks. vejer 68 kilo og er 172 cm høj, starter man med at gange 1,72 med 1,72. Det giver 2,9584. Så lyder regnestykket: 68 divideret med 2,9584. Det giver 22,99. Ens BMI er altså 22,99.

BMI under 18,5: undervægtig
BMI mellem 18,5 - 24,9: normalvægtig
BMI mellem 25 - 29,9: overvægtig
BMI mellem 30 - 34,9: fedme
BMI over 35: svær fedme


Ovenstående formel bør kun bruges på voksne. Hvis du vil beregne dit barns BMI, kan du gøre det på Sundhedsstyrelsens kampagneside: www.enletterebarndom.dk. Her kan du også få en guide til dit barns sunde vægt.