Saboterer din partner dit vægttab?

Du har endelig fundet motivationen til et vægttab og så begynder din partner at ødelægge det for dig! Det er et meget almindeligt mønster når frygten for at miste overtager fornuften; men der er heldigvis en udvej hvor både tab af kilo og partner, ikke er i fare.

Foto: Colourbox

Du har endelig fundet motivationen til et vægttab og så begynder din partner at ødelægge det for dig! Det er et meget almindeligt mønster når frygten for at miste overtager fornuften; men der er heldigvis en udvej hvor både tab af kilo og partner, ikke er i fare.

Når du begynder at tabe dig, vil du måske opleve, at din partner forsøger at sabotere dit vægttab. Det kan f.eks. være ved at forære dig chokolade, selv sidde og spise fede, søde ting foran dig, opfordre dig til at tage mere mad, kommentere dit vægttab negativt eller på andre måder gøre det svært for dig at overholde din nye livsstil.

Når du taber overflødige kilo, bliver du sædvanligvis også gladere og mere selvsikker, og dermed mere attraktiv på alle planer. Derfor kan din partner blive bange for, at der pludselig dukker rivaler op, ligesom han kan blive bange for, hvad der har afstedkommet din motivation for at tabe dig. Han kan bekymre sig for, om det mon er fordi, du forsøger at tiltrække en anden, men han behøver faktisk ikke engang at være bevidst om det.

Læs om Ude og Hjemmes SlankeKlub og meld dig ind her!

Selve det, at partneren overhovedet ændrer sig, uanset karakteren af denne forandring, kan være meget angstprovokerende for den anden part i forholdet. Pludselig er du ikke længere den person, han føler, at han kender og er tryg ved, og det kan opleves som meget truende og aktivere hans tabsangst. Det, at du ønsker en forandring betyder jo, at der er noget, du ikke er tilfreds med, eller i hvert fald gerne vil forbedre - at der er noget, der ikke er godt nok. Og hvad vil forandringen indebære?

Læs også: Uden morgenmad dur du ikke!

Hvis du oplever, at din partner bevidst eller ubevidst saboterer dit vægttab, så er det en god idé at tale om det. Fortæl din kæreste, hvorfor du ønsker at tabe dig og hvor vigtigt det er for dig, at du har hans støtte. Vær helt konkret, når du beder ham om noget - hvad enten det er ting, du gerne vil have, at han undlader at gøre, for ikke at gøre det sværere for dig, eller ting, du gerne vil have, at han gør, som vil gøre det hele meget lettere for dig. Du behøver ikke at konfrontere din partner direkte med hans eventuelle ængstelse, men bare sørge for selv at give udtryk for de ting, der vil berolige ham og gøre ham tryg ved, at dit vægttab ikke betyder, at han er i farezonen.

SlankeDoktor.dk's diætist Anna Munkesø tilføjer:
"Når man går i gang med et vægttab, så er der rigtig mange aspekter der følger med, ting som man måske ikke havde tænkt på inden. Der er mange, der oplever, at det kan være svært at være sammen med andre, i situationer, hvor de normalt spiser lidt usundt. Andre ændre jo ikke adfærd fordi at du ønsker at tabe dig - og kan også have svært ved at forholde sig til din nye måde at være social på. Hos mange er det at spise en del af den sociale hygge. Mange af mine klienter hører ofte en kommentar som f.eks.: "du er da også blevet så kedelig" eller " du er da også blevet så hellig". Hvilket jo absolut ikke har noget med det at gøre.
Jeg er af den opfattelse, at det kan være svært for mange at se, at en tæt på forandre sig - specielt for dem, der faktisk ønsker at kunne opnå det selv."