Sarah lider af vandskræk: Jeg går i panik og griber ud efter kanten

Sarah Lashini, 53 år, elskede at lege i vandet som barn. Da hun første gang kom på dybt vand, var hun blevet voksen, og her oplevede hun en angst over ikke at kunne bunde. Det er meget almindeligt, fortæller ekspert i terapeutisk svømmeundervisning, Britt Via, som i mere end 15 år har undervist vandskrækkere i at give slip på deres frygt.

I et varmvandsbassin i Værløse svømmehal flyder en kvinde iklædt en grøn badedragt rundt. Hendes ben danner et v, og armene er ligeledes strakt helt ud til siden. Alligevel er det tydeligt, at hun slapper  af. Hendes fingre er helt slappe, og hun har løsnet så meget op i nakken, at hendes hoved er lænet helt tilbage, og øjnene er dækkede af vand. Kvinden hedder Sarah, og hun lider af vandskræk. Derfor får hun også lidt hjælp. På hendes ryg hviler et par fingre. Fingrene er lige akkurat det sikkerhedsnet, hun behøver. De tilhører Britt Via. Hun er svømmeunderviser og hjælper voksne i alle aldre med at kurere deres vandskræk på blot få lektioner.

– Du skal bare nyde, at du ligger her i eventyrland. Bare giv dig hen til det. Øvelserne virker nemlig kun, hvis du slapper af, siger Britt med helt rolig stemme. Hun er både uddannet healer og svømmeinstruktør.

Angsten for at drukne

Som barn boede Sarah Lashini ikke nær vandet, ligesom hendes familie heller ikke besøgte svømmehaller eller badeanstalter. Derfor lærte hun aldrig at svømme, men det betød ikke, at dengang Sarah var bange for vandet.

– Jeg var faktisk en rigtig vandhund som barn. Vi havde et vandbassin ude i haven, som jeg elskede at lege i. Derfor kom det også bag på mig, da jeg i mit voksenliv oplevede at være nervøs for at skulle i vandet, fortæller Sarah, som ikke mindes at have haft nogen dårlige oplevelser med vand tidligere i sit liv.

I midten af halvfemserne begyndte Sarah til familiesvømning sammen med sin mand og sine to børn. Her oplevede hun for første gang, at hun var utryg ved vandet. Hun fornemmede hurtigt, at hun var langt mere nervøs og forsigtig end holdets øvrige deltagere. Alligevel lykkedes det hende at lære at svømme hundesvømning, men hun var ikke glad for at være på det dybe, hvor hun ikke kunne bunde. I dag er Sarah decideret bange for at skulle være i et bassin, hvor hun ikke kan bunde. Det kan hun slet ikke få sig selv til, fortæller hun.

– Jeg bliver altid forskrækket over ikke at kunne bunde, og så oplever jeg en form for panikangst. Jeg bliver simpelthen bange for at drukne. Jeg er bevidst om, at jeg godt kan svømmetagene, så jeg ved godt, at det er meget ulogisk, men jeg kan ikke give slip. Fornuften fortæller mig, at der ikke sker noget, men min krop reagerer anderledes og ignorer logikken, fortæller Sarah.

En svømmedrøm

Tilbage i bassinet har Sarah været igennem en række forskellige øvelser. I det lille bassin i Værløse svømmehal kan hun bunde, og derfor tør hun også lege med. Britt er netop gået i gang med at lære hende nogle simple vejrtrækningsøvelser, som skal hjælpe hende med at føle sig tryg i vandet, sådan hun på sigt også tør bevæge sig ud på det dybe.

– Nu tager du en dyb indånding, sænker hovedet ned under vandet og puster ud gennem næsen. Alt hvad du overhovedet kan. Det skal gerne lyde som et helt vandfald. Ja, og den her øvelse kan du jo også lave hjemme i håndvasken, griner Britt.

Sarah har en drøm om at kunne svømme rigtigt. For nogle år siden fik hun et piskesmæld, og hun har fået at vide, at den allerbedste motionsform for hende er svømning, som i den grad vil kunne styrke hendes nakke.

– Netop derfor har jeg forsøgt mig flere gange på det dybe. Så har jeg svømmet tæt på kanten og på forhånd allieret mig med en, som kunne svømme ved siden af mig, men efter få sekunder har jeg været nødt til at gribe fat i kanten, fordi jeg bliver grebet af panik, fortæller Sarah.

Britt forklarer, at der findes to former for vandskræk. Der er dem, der slet ikke tør gå i vandet, og så er der dem, som bliver rigtig bange, når de ikke kan bunde.

– Sarahs problem er det sidste, og det er et meget normalt problem. Sarah har aldrig lært at træde vande, og så er det jo ikke så mærkeligt, at kroppen reagerer med frygt. Men om få lektioner har hun lært det, og så kan hun svømme i det dybe. Det er jeg helt sikker på, fortæller Britt.