Slank med Keto: Vi har aldrig haft det bedre

Øget vægt og gener i forbindelse med overgangsalderen fik for seks år siden Anny Overby til at vende sig mod Keto. På sidelinjen iagttog Henrik Overby sin kones forvandling, og for fire år siden droppede han også kulhydraterne. I dag har parret fra Hobro tabt sig 33 kilo tilsammen, og Keto er blevet en livsstil.

I dag er der kun 30 æg i Anny og Henriks køkken i Hobro, og det er lige i underkanten, for parret spiser rigtig mange æg. Ofte har de 90 æg på lager, for æg er en vigtig del af kosten hos ægteparret Overby. De spiser efter Keto-principperne, hvilket betyder, at indtaget af kulhydrater ligger på et minimum, mens der er skruet op for fedt og proteiner. En sammensætning, som har givet Anny og Henrik et samlet vægttab på 30 kilo.

– Keto er ikke en diæt, hvorefter man går tilbage til sine gamle vaner. Det er en livsstilsændring, fastslår Henrik Overby.

Parret har sammen grundlagt firmaet ’Fed Livsstil’, hvor de uddanner kostvejledere i Keto, men det var Anny, der først stævnede ud på Keto-rejsen i 2014.

– Jeg var kommet i overgangsalderen og havde en række gener. Selv om jeg spiste efter de anbefalede kostråd, tog jeg på. Jeg havde jern- og vitaminmangel, og min krop koksede, så jeg blev nødt til at gøre noget for min sundhed, fortæller 53-årige Anny Overby.

Samtidig havde hendes vægt nået 118 kilo. Anny prøvede både pulverkure, kosttilskud og restriktive slankekure, men resultatet stod ikke mål med anstrengelserne.

– Der gik tre måneder, hvor jeg tabte mig. Så kunne jeg holde vægten i et stykke tid, men lige så stille kom kiloene på igen, fortæller hun.

Anny prøvede at slå sig til tåls med, at det var sådan, hun så ud.

– Da jeg blev fyrre, begyndte min krop at ændre sig. Jeg var virkelig “fyrre, fed og færdig” og udviklede insulinresidens, som er forstadiet til type 2- diabetes. Jeg er egentlig positiv af sind, og der skal meget til at slå mig ud. Jeg havde lært at holde af mig selv, uanset hvordan jeg så ud i spejlet, men jeg var ofte træt og dvask, fortæller hun.

Anny begyndte at erstatte ris, pasta og kartofler med masser af grøntsager og drak kaffe, der er blendet med smør og kokosolie, som giver hurtig energi.

– Jeg tror, det er vigtigt at få sin sundhed på plads, før man begynder at tabe sig. Da jeg begyndte at leve ketogansk, fik jeg mere overskud og lyst til at forandre mere, og jeg følte mig ikke længere så oppustet, siger Anny, der gradvist gik mere og mere over til Keto.

 Øget vægt og gener i forbindelse med overgangsalderen fik for seks år siden Anny Overby til at vende sig mod Keto. Senere sluttede også Henrik Overby sig til Keto-livsstilen.

FØR: Øget vægt og gener i forbindelse med overgangsalderen fik for seks år siden Anny Overby til at vende sig mod Keto. Senere sluttede også Henrik Overby sig til Keto-livsstilen.

Nyt liv

På sidelinjen kunne Henrik se, hvordan hans kone blev både tyndere og gladere, og for fire år siden fulgte han selv trop.

– Jeg havde indsnævret halspulsåre og risikerede en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning. Begge mine forældre døde af hjerte-kar-sygdomme, og jeg havde en mistanke om, at jeg var ved at udvikle insulinresistens, så jeg måtte gøre noget, siger han.

Som tidligere sergent var han ellers i god form og løb både langdistanceløb og maraton, men det var ikke nok til at tabe sig.

– Efter jeg blev 50 år, kunne jeg ikke komme ned under 90 kilo, selv om jeg trænede meget. Jeg arbejder på et mejeri, hvor der er ofte fødselsdage, rundstykker, jubilæer og smørrebrød, siger Henrik, der er uddannet landmand og mejerist.

I dag har han tabt ni kilo og er i sit livs form, mens Anny har tabt 24 kilo og ikke længere er plaget af gener fra overgangsalderen. Keto en integreret del af parrets liv, og der eksperimenteres dagligt i køkkenet. Blomkål og stokkene fra broccoli bliver blendet og bliver sammen med en blanding af nødder, æg og smør til Keto-brød. Blendede blomkål dampes og spises som erstatning for ris, og maden bliver stegt i kokosolie, smør eller ghee, der er klaret smør, som ofte bruges i det mellemøstlige køkken.

Det sunde fedt

– I begyndelsen spiste vi alt fedt, men nu er vi meget obs på, at det skal være det sunde fedt. Man har altid fået tudet ørene fulde med, at man skulle holde sig fra mættet fedt på grund af kolesterolindholdet, men det er faktisk sukker, man skal holde sig fra, siger Henrik Han har brugt lang tid på at sætte sig ind i videnskaben bag Keto, og i begyndelsen brugte parret meget nettet, når de skulle finde inspiration, men i dag sidder principperne på ryggen. – Vi smager os frem, når vi laver mad, og finder nærmest på en ny opskrift hver dag, siger Anny.

Hun synes ikke, det er svært at holde fast i de ketoganske principper, når parret spiser hos andre.

– Så spiser vi bare kød, salat og en enkelt kartoffel for at være høflige, og har vi været for meget i byen, tager vi gerne et par dages faste for at komme tilbage på sporet, siger hun. Og parret bliver på sporet, for de har aldrig haft det bedre.

Anny og Henrik har sammen firmaet ’Fed livsstil’, hvor de uddanner kostvejledere i Keto. Læs mere påfedlivsstil.wordpress.comeller følg dem på Instagram og Facebook under samme navn.<br />

Anny og Henrik har sammen firmaet ’Fed livsstil’, hvor de uddanner kostvejledere i Keto. Læs mere påfedlivsstil.wordpress.comeller følg dem på Instagram og Facebook under samme navn.