Fredag d. 30. maj 2014 - af Jerk Langer, Foto: All Over Press
Undgå roskildesyge
Roskildesyge smitter ofte gennem fødevarer, sådan som det blandt andet kendes fra frosne hindbær.
10 gode råd mod dårlig ånde


1. Tandbørste og tandtråd
Din mund indeholder en million bakterier. Faktisk har du nok flere bakterier i din mund, end du har celler i kroppen. Af de cirka 700 forskellige bakterier i din mund har forskere identificeret og studeret under halvdelen, hvilket gør det svært at vide, præcis hvordan vi kan bekæmpe den lugt, bakterierne udskiller, når mad skal fordøjes.
Men der er heldigvis et par ting, du kan gøre i kampen mod den form for dårlig ånde, der skyldes bakterier. Begynd med at holde din mund ren: Det du spiser, er det samme, som bakterierne nyder godt af.
Selvom du kan dræbe bakterier med mundskyl, er det kun en midlertidig løsning for ånden, da bakterierne vil vende tilbage over tid. Dit bedste forsvar er altså at børste tænder mindst to gange om dagen og bruge tandtråd en gang om dagen. Det vil fjerne evt. madrester i dine tænder og ved tandkødet, så bakterierne ikke formerer sig disse steder. Det kan nemlig give konstant dårlig ånde.
Se, hvad din tunge betyder for dårlig ånde i råd nummer 2.
Kilde: Discovery, Fit and Health


2. Rens din tunge
Forskere mener, at nogle bakterier – særligt dem, der holder til på det øverste af din tunge tættest på halsen – faktisk er med til at forhindre dårlig ånde. Men andre bakterier er skyld i dårlig ånde, når de formerer sig. Den mest fremherskende bakterie på din tunge kan altså være den, der gør forskellen på god og dårlig ånde.
Der er dog én ting du kan gøre: Rens din tunge. Den ru overflade på tungen kan huse en lugtende blanding af døde celler, madrester og bakterier, der alle bidrager til den dårlige ånde.
Børst din tunge med tandbørsten, efter du har børstet dine tænder eller brug en decideret tunge-renser, som er designet til at skrabe tungens overflade.
Se også, hvorfor dit spyt er vigtigt i råd nummer 3.
Kilde: Discovery, Fit and Health


3. Hold på spyttet
Hvorfor er morgenånde så forfærdelig? Når du sover, producerer du mindre spyt, end når du er vågen (og spiser, drikker eller taler). Spyt indeholder oxygen, og oxygen forhindrer, at bakterier vækster.
Morgenånde er desværre misvisende, for din mund kan også tørre ud i løbet af dagen. Og en tør mund kan hurtigt medføre dårlig ånde, uanset om det er morgen eller aften. Du behøver altså masser af spyt, da det er med til at rengøre din mund - en naturlig antibakterie, som fjerner madrester.
Du kan afhjælpe morgenånden ved at børste dine tænder og tunge, samt skylle efter med mundskyl. Men for at have nok spyt hele dagen skal du drikke masser af vand.
Du kan også producere spyt ved at sutte på en mintpastil eller tygge tyggegummi. Men det er kun midlertidige løsninger på ånden. Se hvorfor i råd nummer 4.
Kilde: Discovery, Fit and Health


4. Pastiller og tyggegummi hjælper ikke i længden
At tage en mintpastil mod dårlig ånde har lige så stor effekt, som deo under armene. Det hjælper et lille stykke tid, men til sidst vil den naturlige duft eller lugt bryde igennem.
En mintpastil eller et stykke tyggegummi dræber ikke de bakterier, som er skyld i din dårlige ånde. Hvis der er sukker i tyggegummiet eller pastillen, vil det faktisk kunne have den modsatte effekt.
Det kan også være, at din dårlige ånde skyldes en infektion og ikke kun bakterierne. Ofte forbindes dårlig ånde med tandkødsbetændelse eller tandproblemer, men årsagen kan faktisk også være bihulebetændelse, bronkitis, diabetes eller problemer med lever eller nyrer.
Men dårlig ånde kan også bare skyldes den mad, du har spist. Se hvilke madvarer, der kan medfører dårlig ånde i råd nummer 5.
Kilde: Discovery, Fit and Health


5. Undgå kød-kure
Den mad, du spiser, har stor indflydelse på, hvordan din ånde lugter. Du forventer nok at få dårlig ånde af fx løg og hvidløg, men andre madvarer vil måske overraske dig, som fx kød.
Kødrester er kendt for at blive i munden, selvom du har slugt dit stykke kød og skyllet efter med vand. Disse kødrester samler sig ved tandkødet, sætter sig fast mellem dine tænder og nogle gange helt inden under fyldninger eller kroner. Disse rester er særligt gode til at danne bakterier.
Protein-kure og Lavkarbo-kure er altså ikke gode for din ånde. Hvis du spiser mindre end 100 gram kulhydrater om dagen, kan det udløse en tilstand, som kaldes ketose - dit blodsukker falder, hvilket får dig til at hungre efter sukker, som giver dårlig ånde.
Se, hvordan vand kan hjælpe dig i råd nummer 6.
Kilde: Discovery, Fit and Health


6. Drik masser af vand
Det, du drikker, kan også medføre dårlig ånde. Drikkevarer, der indeholder syre, såsom sodavand, kaffe eller alkohol, vil frigive stoffer i dine blodbaner, som udløser lugte gennem din ånde. Ligeledes sænker syrlige drikke pH-værdien i din mund: En lavere pH-værdi får bakterier til at formere sig, og det kan udløse lugt i din mund, som minder om rådne æg.
Selvom du ikke ønsker at undvære din morgenkaffe, kan du stadig med et par simple tricks undgå dårlig ånde: Rens munden med rent vand, efter du har drukket din kaffe. Det hjælper nemlig med at stabilisere din munds pH-værdi. Det hjælper også altid at rense munden med vand, efter du har spist – uanset hvad du har spist. Hvis du skvulper vandet rundt i munden, hjælper det med at fjerne nogle af de madrester, der sidder tilbage i munden, og det forebygger dårlig ånde.
Se flere naturlige måder at undgå dårlig ånde på i råd nummer 7.
Kilde: Discovery, Fit and Health


7. Drik grøn te
Hvis du er seriøs omkring at bekæmpe dårlig ånde, så drik grøn te til dine måltider, eller drik det i løbet af dagen. Grøn te hjælper til at holde din ånde frisk, fordi det indeholder nogle antibakterielle forbindelser, der kan bekæmpe bakterierne i din mund.
Øg effekten ved at bruge en kanelstang til at røre i din te. Kanel indeholder nemlig nogle essentielle olier, som kan bekæmpe dårlig ånde.
Mynte, persille, basilikum, koriander og dild kan ligeledes afhjælpe dårlig ånde midlertidigt, da de også frigør duftende æstetiske olier, når de bliver tygget eller knust.
Se, hvad du også kan spise i råd nummer 8.
Kilde: Discovery, Fit and Health


8. Spis dig til sød duft
Der er særlige madvarer, som dufter godt, og som også får din ånde til at dufte godt. Fx frugt med et højt indhold af C-vitamin.
Melon, bær og citrusfrugter som appelsiner er fyldt med C-vitamin, som bakterierne i munden ikke kan lide. Bakterierne vil begynde at dø, så jo mere C-vitamin jo bedre.
Andre madvarer, der kan hjælpe på den dårlige ånde, er rå og sprøde frugter og grøntsager. Selleri, gulerødder og æbler er alle gode madvarer – evt. som en efterret, da de er fyldt med fibre, der hjælper med at fjerne madrester i dine tænder. Disse madvarer stimulerer ligeledes dit spyt, som også bekæmper bakterierne.
Æblebåde er altså en god afslutning på et måltid, hvis du vil have en bedre ånde. Og der er særligt én efterret du skal undgå. Se råd nummer 9.
Kilde: Discovery, Fit and Health


9. Drop cigaretterne
Hvis du stadig er en af dem, som ryger, har du helt sikkert kæmpet med den dårlige ånde. For cigaretter udløser ikke bare en cocktail af dårlige kemikalier i din mund, de er også årsag til en masse andre problemer.
Rygere oplever ofte infektioner eller sygdomme i munden. Ligesom de er mere udsatte for plak, hvor ildelugtende bakterier kan gro.
Derudover udtørrer rygning munden, og en tør mund er et godt sted for bakterier at trives.
Om du er ryger eller ej, så er der dog ét råd, som er helt essentielt for dig, som døjer med dårlig ånde. Se råd nummer 10.
Kilde: Discovery, Fit and Health
SE OGSÅ: Hjælp din ven med at kvitte smøgerne - se hvordan her...


10. Besøg tandlægen
Du har ikke spist hvidløg i et halvt år. Du har droppet syrlige drikke og afslutter alle måltider med at spise et æble i stedet for en sukkerholdig dessert. Men du har stadig dårlig ånde, som du ikke kan komme af med.
Desværre er en af de mest almindelige årsager til konstant dårlig ånde manglende besøg hos tandlægen – det er også den mest oversete årsag.
Kilde: Discovery, Fit and Health
Det anbefales at gå til tandlæge 1-2 gange om året (kilde: Sundhedsguiden.dk)
Flere populære artikler
![]() |
Snyd dit stofskifte og sæt du turbo på forbrændingen |
![]() |
10 genveje til at slippe af med tykke lår |
![]() |
Nemme øvelser til at blive stærk og slank hjemme i stuen |
Roskildesyge skyldes virus og forårsager kvalme, opkastning, diarré og mavesmerter, altså en klassisk maveforgiftning, hvor det står ud af begge ender.
Symptomerne begynder typisk 24-48 timer efter smitte. Mange får også hovedpine, feber, kulderystelser og muskelsmerter ligesom ved influenza.
LÆS OGSÅ: Skyl salat og krydderurter
Det er overstået af sig selv på et-to døgn uden eftervirkninger, såfremt du i øvrigt er rask. Men syge, svækkede og ældre kan få væskemangel, som kræver behandling.
UNDGÅ ROSKILDESYGE
Vask hænder med sæbe efter toiletbesøg samt før madlavning.
Frosne hindbær skal varmebehandles ved at tø dem op og lade dem koge i et minut for at dræbe virus.
LÆS OGSÅ: 8 tips: Styr uden om sygdom
Når du selv plukker hindbær og har vasket hænder forinden, er faren minimal.
Pas på med skaldyr, der bør opvarmes grundigt, før de spises.
Vask rå grønsager omhyggeligt.
Medbring din egen frokost. Blandt de risikable fødevarer er koldt fremstillet færdig mad som salater og
sandwich.
Bær handsker ved kontakt med en sygs afføring eller opkast.
NÅR UHELDET ER UDE
Det vigtigste er at drikke rigeligt væske for at erstatte tabet fra diarré og opkastning. Put gerne lidt sukker og salt i, så væsken optages bedre i kroppen.
Frugtjuice er også godt. Eller prøv en energisportsdrik.
LÆS OGSÅ: Undgå mange sygedage
At du ikke rigtigt kan spise noget, betyder ingenting i de få dage sygdommen varer. Men prøv gerne de gamle husråd med revne æbler eller ristet brød.
Typisk kan du møde på arbejde igen, når du har været rask en dags tid. Men arbejder du i daginstitution, i plejesektoren, på sygehus eller i en fødevarebutik, bør der gå to dage.