Vigtige fibre

Få en liste over kostfibre i grøntsager her!

Der er mange gode grunde til at vælge fødevarer med så højt et indhold af fibre som muligt.

Kostfibrene har stor betydning i dit vægttab. De mætter godt, og de er med til at sikre dig et stabilt blodsukker. Hertil kommer, at de sikrer, at ikke alle kalorier fra fedt og protein optages.
Vi anbefaler, at du så vidt muligt vælger de fleste af dine grøntsager fra gruppen med mindst 2 g fibre pr. 100 g. Alle grøntsager kan naturligvis spises i helt ubegrænsede mængder. At vi vælger at anbefale dem med det højeste fiberindhold, er på grund af deres gavnlige virkninger - men spis endelig løs af alle slags.

Grøntsagerne er her opdelt efter, hvor mange fibre de indeholder:

Mere end 4 g fibre/100 g
Porre, pastinak, rosenkål, selleri, persillerod og ærter

3-4 g fibre/100 g
Broccoli og grønne bønner

2-3 g fibre/100 g
Aubergine, blomkål, fennikel, gulerod, hvidkål, hvidløg, løg, majs, rødkål, rødbeder, rødløg

1-2 g fibre/100 g
Asparges, bladselleri, champignon grøn salat, kartofler, peberfrugt, spinat, tomat

Under 1 g fibre/100 g
Agurk, bønnespirer, icebergsalat, kinakål, squash

Til grøntsagerne hører også bønner, linser og kikærter. De har et ret højt indhold af fibre og protein. Men de har også en del stivelse, og det betyder, at du skal tage hensyn til deres indhold af kalorier. Man kan kalde dem en mellemting mellem stivelse og fiberrige grøntsager. Spiser du derfor meget fra denne gruppe, må du gerne reducere lidt i dine mængder af kartofler, ris og pasta.
Som smagsforstærkere kan du i salaterne også bruge de forskellige typer af nye salater med stor smag som fx ruccula, feldsalat og radicio.

Af Lisa Bolting, klinisk diætist