Drømmetydning: Forstå dine drømme

1. Indtal drømmen
Første skridt til at forstå en drøm er at få den dokumenteret, og det skal gøres med så mange detaljer som muligt: farver, følelser, stemninger, steder, materialer, ansigtsudtryk, personers udseende og så videre. Du kan selvfølgelig vælge at skrive det hele ned på et stykke papir. Når du indtaler din drøm, er det en fordel, at du fortæller i nutid. Altså ”jeg går ned ad en mørk vej” i stedet for ”jeg gik ned ad en mørk vej.” Det vil nemlig betyde, at du i højere grad genoplever drømmen, fordi du ”er” i den i stedet for, at du ”var” i den.
2. Undersøg drømmen nærmere
Undersøg, hvad der dukker op af tanker og følelser, når du tænker på drømmens elementer og optrædende, hvad enten det er din hund, din veninde eller din mor. Tænk også over dit forhold til de steder, der dukker op i drømmen. Hvis drømmen fandt sted på din gamle skole, så tænk over, hvordan du har det med den. Får du ondt i maven, eller bliver du varm om hjertet? Dette handler om at begynde at koble drømmen til det, der sker i dit vågne liv lige nu.
Læs også: 10 typiske drømme: Tyd dem her
3. Forstå symbolerne
Din drøm taler symbolsprog. Det vil sige, at de elementer, der optræder i drømmen, ofte repræsenterer noget andet end det, de er eller umiddelbart fremstår som. Derfor skal de også tolkes, før du kan forstå, hvad de har at fortælle. Nogle af symbolerne kan være helt indlysende og generelle, som hvis du f.eks. oplever, at dit liv er rutinepræget, og drømmer, at du løber rundt i et hamsterhjul, mens andre kan være mere komplicerede og subjektive. Det vigtige er, at du finder ud af, hvad de optrædende elementer fra drømmen betyder for lige præcis dig. Har du for eksempel drømt om et bestemt dyr, så stil dig selv spørgsmålet: ”Hvad forbinder jeg med det dyr?” Og se, hvilke associationer der dukker på, når du tænker på det. Og giv ikke op: Jo mere du arbejder med dine drømme, des bedre vil du også blive til at forstå de symboler, der optræder i dem.
4. Find ud af hvorfor du har drømmen
Ofte handler en drøm om noget, der foregår i dit liv lige nu. Man kan sige, at drømmen er en kommentar fra dit ubevidste om tingenes tilstand i dit liv, hvad enten det er noget, du har tænkt, gjort eller oplevet inden for de seneste par dage. Drømmen kan dog også være en mere overordnet beskrivelse af eller billede på, hvor du står lige nu. Hvis du vil forstå din drøm, så spørg dig selv, hvorfor du drømmer den drøm lige nu.
Se også: Guide: Sådan husker du dine drømme
5. Find tolkningen
Drømme kan overordnet tolkes på to måder: 1. Den ydre tolkning, hvor du ser de personer og elementer, der optræder i drømmen, som noget uden for dig selv. 2. Den indre tolkning, hvor elementerne fra drømmen er en del af dig selv. En tommelfingerregel er, at når du drømmer om nogen, du er tæt på i dagligdagen (kæreste, børn, søskende og forældre), er det mest sandsynligt, at det er den ydre tolkning, du skal bruge, og dermed kan du se drømmen som en kommentar til relationen mellem dig og dem. Hvis du derimod drømmer om en person, du ikke kender så godt, eller som du slet ikke kender, er det den indre tolkning, du skal bruge, eftersom det, du forbinder personen med, formentlig vil være et udtryk for karaktertræk, du selv indeholder. Når du forsøger at tolke din drøm, skal du vide, at sådan, som du er i drømmen, er meget tæt på dit virkelige jeg. Derfor kan dit ”drømmejeg” give nogle vigtige fingerpeg til dig selv (fra dig selv) om, hvordan du agerer i dit virkelige liv.
6. Afprøv din tolkning
En måde at få at vide på, om du er nået frem til den rette tolkning, er, om du føler dig ramt af den. Hvis ikke, er det måske en idé at forsøge dig med en ny tolkning. Føles din tolkning derimod rigtig, og har du fået en ny indsigt i forhold til dig selv eller en problemstilling i dit liv, kan du nu tage stilling til, hvordan du så også rent faktisk kan og vil bruge den.
Læs også: 10 fakta om lykke
7. Arbejd videre med drømmen
Hvis du har mod på det, kan du arbejde videre med drømmen på den måde, at du overvejer, hvad du godt kunne tænke dig havde været anderledes i drømmen. Hvordan ville du gerne have opført dig? Kunne du have håndteret situationen bedre? På den måde øver du dig i at blive bedre til at agere i virkeligheden.
I samarbejde med magasinet Psykologi.