Spirituelt

Magnus, Malou og Mathildes store sorg: Vi savner dig far

20. januar 2019 Af Anne Kristensen. Foto: Morten Mejnecke.
Magnus, Malou og Mathilde elskede deres far. Han var det kærligste væsen og fantastisk til at finde på sjove lege. Desværre var han ikke god til at passe på sig selv, og han døde derfor alt for ung.

Magnus er lige kommet hjem fra skole. Det er en helt almindelig dag i den 9-årige drengs liv, men om et øjeblik vil intet være som før. Hans mor, Mette, har noget at fortælle ham, som vil få hans verden til at styrte sammen. De sætter sig på bænken ude i haven, og Mette tager en dyb indånding. Hvordan forklarer man sit barn, at den person, han ser allermest op til, nu er død?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Din far er syg. Og han kommer ikke tilbage igen, siger hun så.

Mere behøver hun ikke at sige. Magnus er gammel nok til at forstå, hvad hun mener, og ordene rammer ham som en hammer. Hans to mindre søskende, Mathilde på 4 år og Malou på 3, ved ikke noget endnu. Mette skal først finde ud af, hvordan hun kan lægge så tung en sorg på så små skuldre.

Et hårdt liv

Hun er også selv i chok. For selv om hun valgte at gå fra Morten – børnenes far – to år tidligere, havde de med tiden fået opbygget et tæt venskab og et godt samarbejde, hvor han havde børnene hos sig hver anden weekend. Og hun holdt stadig meget af ham. Også selv om hun langt fra var begejstret for mange af de valg, han nåede at træffe i sit kun 34-årige liv.

Morten gik bort i maj 2017. Mette har kun fået at vide, at han døde af forgiftning, så hun har en masse ubesvarede spørgsmål. Hvad skete der egentligt? Var det smertefuldt? Og hvordan har han det, dér hvor han er nu? Svarene er vigtige for Mette, da hun gerne vil kunne forklare omstændighederne for sine børn, når de er parate til det. Og da de stadig kæmper med savnet af deres far, håber hun, at hun også vil kunne fortælle børnene, at han faktisk er hos dem endnu. Bare på en anden måde end før.

Mette har derfor bedt Ude og Hjemmes clairvoyant, Pia Neves, om hjælp til at skabe kontakt til Morten. Pia kender ikke baggrundshistorien, da hun ankommer til Mettes hjem i Korsør. Hun får kun oplyst Mortens navn og dødsdato, lige inden seancen går i gang. Pia lukker øjnene og forsøger at kalde Morten frem.

Døde af sit misbrug

– Jeg skal lige bruge lidt tid på at lokke ham til, for han synes, det er noget værre pjat, du har fundet på – men på en sød måde. Han griner lidt ad det og ryster kærligt på hovedet ad dig, som han sikkert har gjort mange gange før. Jeg ser ham som et humoristisk menneske, der ikke tager tingene alt for alvorligt. Et stort legebarn, siger Pia.

Mette smiler. Hun kan sagtens genkende det, Pia siger. Mortens største kvalitet var netop hans evne til at lege med børnene. Når han altså var der.

– Han gjorde virkelig, hvad han kunne for at være et godt menneske og en god far. Men nogle gange mistede han bare fodfæstet, og han havde ikke meget at kæmpe imod med. Jeg oplever ham som en mand, der også levede livet alt for hårdt og i perioder forsvandt fra jeres familie – og også forsvandt mentalt. Jeg ser det som en konsekvens af druk og måske også stoffer. Han må have haft en livsstil, der har gjort, at han endte, hvor han endte, siger Pia.

Mette nikker. Det var Mortens misbrug af alkohol og stoffer, som gjorde, at hun til sidst så sig nødsaget til at afbryde deres forhold. Og det var også misbruget, som endte med at tage livet af ham.

Fri for problemerne

– Jeg fornemmer, at hans organer sætter ud. Det er som om, at han er 80 år gammel indvendigt, selv om han har holdt sig godt udvendigt. Hans ene side af leveren er helt ødelagt, og han får hjertestop. Jeg ved ikke, om det skyldes en farlig cocktail af alt muligt, han har taget, men jeg har følelsen af, at der både er tale om piller, alkohol og bedøvelsesmedicin. Jeg tror ikke, han bevidst har tænkt, at nu vil han af sted, men jeg oplever, at han alligevel har givet lidt op og tænkt: ”Nu lægger jeg mig ned, og så tror jeg egentlig ikke, at jeg vågner igen”. Jeg ser det som om, at det går rimeligt hurtigt. Han falder i søvn, og det er det. Det er meget fredsommeligt, forklarer Pia og tilføjer:

– Han fortæller, at han er glad for at være, hvor han er nu. Nu har han endelig fået fred og kan slappe af. Han er sluppet fri for sine problemer og er genforenet med sine bedsteforældre, der virkelig holder af ham. Men også med andre, som har lidt samme skæbne som ham. Har han en bror, som også er død som følge af misbrug, spørger Pia.

– Ja, han har faktisk to, siger Mette stille.

-– Jeg ser ham sidde sammen med den ene af dem. De har det begge godt nu, forsikrer Pia.

Stolt af sine børn

Mettes yngste datter, den nu 4-årige Malou, har listet sig ind til sin mor i stuen, hvor seancen foregår. Pia kan tydeligt mærke, at den lille pige har en stor plads i sin fars hjerte.

– ”Lillemus. Hun er så fin”, siger han. Han er meget berørt over, at hun sidder lige der. Han siger, at det eneste, han er stolt af i sit liv, det er, at du ville have ham, og at I fik de tre børn sammen. Det er han dig dybt taknemmelig for, fordi det er den del af hans liv, som han føler, har været de bedste år – trods alle hans problemer. Indtil da ser jeg ham være meget alene, og så kommer du og siger: ”Kom her. Jeg kan godt elske dig”. Han er dybt taknemmelig for din kærlighed og det venskab, I til sidst fik. Det bliver han ved med at sige. Og han kan godt forstå, at du ikke kunne holde ham ud i længden. Han har sort samvittighed over de ting, han har budt dem, der elskede ham, og han er glad for, at han har taget jer ud af alt det drama, så I har mere ro på nu. Og så kan han følge med på sidelinjen i stedet og glæde sig over, at det går godt, siger Pia.

– Så han følger med i vores liv nu, spørger Mette.

– Ja, og han er så glad for, at du tager dig så godt af børnene. Det sætter han stor pris på. Han er også glad for, at du har fundet en mand, der er så sød ved dem, siger Pia og henviser til Mettes nuværende kæreste, Jesper.

Et godt menneske

– Jeg fornemmer hverken jalousi eller vrede. Morten kan rigtig godt lide din kæreste, og han vil gerne have, at du ved, at han siger god for ham. Jesper er en ordentlig mand, siger han, og det er bedre, at tingene er, som de er nu. For børnenes skyld. Han vil dem kun det allerbedste, siger Pia.

Mette fortæller, at børnene tit spørger hende, om deres far kan høre dem, og hvor de skal kigge hen, når de gerne vil snakke med ham.

– Måske kan du forklare dem, at omme bag skyerne er han altid. Han siger selv, at de skal forestille sig en ekstra sol med hans ansigt på, som altid skinner ned på dem og smiler til dem, siger Pia, inden hun atter lukker øjnene og sender Morten retur med ordene:

– Han er altså virkelig et godt menneske.

– Ja, det er han, siger Mette bestemt, mens hun slår armene ømt om Mathilde og Magnus, der nu også har gjort hende og Malou selskab i den lille families sofa.

Sponsoreret indhold