Mellem himmel og jord

Hjemsøgt efter fars selvmord

30. december 2010 af Joan Andersen
Tina slog hånden af sin alkoholiske far for at skåne sine børn for et liv med druk. Det fortrød hun inderligt, da faderen tog sit eget liv. Anne-Marie Østersøe hjælper familien videre
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten Mejnecke

Den 15. juli i fjor bankede politiet på døren. 26-årige Tina Rasmussen Andersens far havde slået sig selv ihjel på det mandehjem i København, hvor han boede. Moderen havde smidt ham ud for tredje gang, og Tina havde ikke haft kontakt til ham de sidste par år, for hendes far var alkoholiker.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen hos Østersø: Hun fortæller mig, hvornår depressionen slutter

- Jeg sagde til ham, at hvis han ville være en del af mine børns liv, skulle han stoppe med at drikke. Men det var ikke nok, siger Tina og fortsætter:
- Jeg tænkte, at vi nok ville blive en del af hinandens liv igen en dag, men den ene dag tog den anden, og nu er det for sent, fortæller Tina.
Hun er frustreret, for faderen, Christian Johansen, 54 år, efterlod ikke et afskedsbrev eller nogen forklaring på, hvorfor han valgte at tage sit eget liv. Familien tror, han døde den 9. juli og lå i seks dage, inden han blev fundet. Den dag truede han nemlig med selvmord i en sms til Tinas mor, Pia Rasmussen, 49 år.

"Så sov godt," skrev hun tilbage uden rigtig at tro på ham.
Både Tina og Pia savner ham, og begge giver de sig selv skylden for, at det gik, som det gik. Og de undrer sig, for de havde troet, de ville kunne mærke hans ånd, når han døde.

- Jeg går og skælder Christian ud, for det sidste, han sagde til mig, var: Jeg vil drive dig til vanvid, når jeg engang ikke er her mere, fortæller Pia.
Men han har ikke vist sig. Kun genfærdet i gangen, manden i den blå kedeldragt, viser sig igen og igen. Tina har bedt clairvoyant Anne-Marie Østersø om hjælp til at få svar på de mange spørgsmål, der hober sig op indeni.

Rørt til tårer
Christian var i behandling med antabus, så han var ædru i sine sidste dage.
- Al smerten kom frem, fordi han var ædru. Hvis han var sløret, ville han ikke kunne mærke smerten så meget, fortæller Anne-Marie, der hurtigt kommer i forbindelse med Christian.
Han har været der hele tiden. Anne-Marie mærker hans følelser, som var de hendes egne. Følelser, der rører hende til tårer. Hun har en besked fra Christian.

- Han er utrolig ked af, at han slog dig, siger Anne-Marie til Pia.
- Grunden til, han begik selvmord, er, at han ellers ville skade dig. Han har været meget bevidst om den skade, han forvoldte jer. I skal være glade for, at han er blevet fri. Han har det godt, hvor han er. Han har taget sit eget liv i kærlighed til jer, siger hun og lover familien, at de vil kunne mærke ham i fremtiden.
- I vil mærke en varme på venstre side, når han er her. Han kommer, når I mangler hjælp, siger hun.

Og til Tinas store overraskelse, anbefaler Anne-Marie hende at blive psykoterapeut eller lignende, så hun kan hjælpe andre, inden de kommer så langt ud som hendes far. Faktisk er det kun et par uger siden, Tina talte med sin mand om, at hun kunne hjælpe pårørende til misbrugere gennem foredrag.

Anne-Marie mærker en tung energi i køkkenet. Christian var kok, så køkkenet var hans domæne, men det var også der, skænderierne ofte begyndte. Anne-Marie renser luften og sender Christian over på den anden siden, så han kun kommer tilbage, når familien ønsker det.
- Tina, du kommer til at mærke, når han ikke er her mere. Det er bare en følelse, du pludselig får, siger hun og opfordrer både Tina og Pia til at snakke både med ham og hinanden.
- I skal snakke om de gode ting. Lad være med at hænge jer i de dårlige. Din datter har brug for at snakke om noget godt, siger hun til Pia.

LÆS OGSÅ: Søs Egelind fik en hilsen fra sin afdøde mor

Han er her nu
Et enkelt spørgsmål trænger sig på hos Tina:
- Var min far der på min bryllupsdag, spørger hun.
- Ja, han er her hele tiden, svarer Anne-Marie og pointerer, at Tina jo selv har clairvoyante evner.

- Du skal lære at stole på dig selv. Du vidste godt på et ubevidst plan, at han ville begå selvmord. Men det er jo ikke din skyld, at det sker. Det er jo heller ikke din skyld, hvis du ser, at naboen dør, og så sker det dagen efter, siger Anne-Marie.
- Om natten da min far døde, drømte jeg om en begravelse med åben kiste, men jeg kunne ikke se, hvem der lå i den, fortæller Tina.
Hun har også flere gange kunne lugte sin far, men altid har hun slået det hen. Anne-Marie fortæller hende, at det er meget almindeligt, at man kan lugte sine kære, når de kommer tilbage.

Til slut spår Anne-Marie, at Tina vil få en datter som tillæg til sine tre sønner.
- Den datter, du får, kan være din fars sjæl, som får en ny chance. Hun kommer til at betyde rigtig meget for jer alle sammen, siger hun og bringer smilet frem
i Tina.

TILBAGE TIL GALLERIET

Sponsoreret indhold