Mellem himmel og jord

Lyn Kuren: Anne-Marie tabte to kilo på fem dage

29. september 2021 Af Vibeke C. Larsen Foto: Gregers Overvad/Aller Foto & Video.
Anne-Marie arbejdede i mange år om natten, men da corona-pandemien satte en stopper for hendes job i lufthavnen, steg vægten med 14 kilo. Hun fik smidt de fleste af dem, men manglede lige et par stykker. De røg efter fem dage med Ude og Hjemmes Lyn Kuren.

Anne-Marie havde i løbet af et halvt år tabt 12 kilo, men der manglede lige et par stykker. Efter fem dage på Ude og Hjemmes lynkur kunne hun vinke farvel til to kilo.

– Jeg er rigtig glad for resultatet. Jeg har tabt mig på den gode måde, hvor det ikke er gået for hurtigt. Det er en lynkur, men jeg ser den også som en opstart til en livsstilsændring, siger 59-årige Anne-Marie Baustier, der bor i Køge.

Lyn Kuren er fattig på kalorier og rig på grøntsager og kan enten bruges som inspiration eller følges punkt for punkt.

– Lyn Kuren passer perfekt til mig og mit liv. Den indeholder alt, hvad jeg har brug for for at opretholde blodsukkeret og energiniveauet. Jeg er ikke den store kok, og det kan være en udfordring at lave mad, når man bor alene, men opskrifterne er gode og nemme at gå til. Kuren indeholder mange grøntsager og fisk, og det elsker jeg, fortæller hun.

Stress fik vægten op

I 14 år arbejdede Anne-Marie i security-afdelingen i Københavns Lufthavn. De sidste to år arbejdede hun udelukkende om natten, hvilket hun trivedes godt med. Så kom corona-pandemien, og som så mange andre medarbejdere i lufthavnen mistede hun sit arbejde. I august sidste år havde Anne-Marie sin sidste arbejdsdag og skulle til at omstille sin døgnrytme.

– Jeg var vant til at have 12 timers nattevagter, og da jeg stoppede, tog jeg 14 kilo på, fordi min krop reagerede på, at jeg sov og spiste på andre tidspunkter, fortæller Anne-Marie.

Fyringen og bekymringer om fremtiden gjorde hende stresset, og den tilstand satte sig også som ekstra kilo.

– Mange tænker, at man taber sig af stress, men det gør man ikke nødvendigvis. Man tager på, siger hun.

Anne-Marie brød sig ikke om de ekstra kilo.

– Mit tøj begyndte at stramme, og det var ubehageligt at gå, fordi jeg havde de ekstra kilo at bære på. Jeg er lille af højde og udstyret med en stor barm, så det var voldsomt at tage 14 kilo på, siger Anne-Marie, der normalt går og svømmer meget.

Forhøjet kolesterol

Vægten endte på 75 kilo, som var i overkanten til hendes 158 centimeter. En blodprøve viste også, at hendes kolesteroltal var for højt.

– Det måtte jeg gøre noget ved. Ingen af mine forældre lever længere, og min mor havde også forhøjet kolesterol, så jeg var bange for, at det var genetisk, fortæller Anne-Marie.

Hun havde tidligere oplevet, at vægten steg 8-10 kilo, da hendes turnus i lufthavnen blev ændret fra nat til dagvagter, fordi hun igen begyndte at spise normalt.

– Når man har nattevagter, mangler man hele tiden et måltid. Jeg sov typisk til klokken 13 og spiste morgenmad, og så spiste jeg aftensmad om aftenen. Frokosten blev altid sprunget over. Om natten spiste jeg ikke noget, for min krop var ligesom i nattemode. Så jeg har faktisk spist for lidt, forklarer Anne-Marie, der tidligere havde tabt sig med forskellige kure uden at lægge livsstilen om.

Efter jul besluttede hun sig for, at nu skulle vægten ned én gang for alle, og det krævede, at hun ændrede sin kost.

– Jeg begyndte at skrive alt ned, hvad jeg spiste i løbet af en dag, for at få overblik, ligesom jeg talte med min læge, fortæller hun.

Ændrede kosten

Som kompensation for det manglende måltid begyndte hun efter samråd med sin læge at drikke en proteinshake sidst på eftermiddagen som erstatning for frokosten, når hun skulle på nattevagt.

– Det lyder måske mærkeligt, men jeg blev nødt til at få flere kalorier for at tabe mig, siger Anne-Marie.I løbet af foråret faldt vægten stille og roligt, men der manglede et par kilo, før Anne-Marie var tilfreds, og derfor var hun frisk på at prøve Ude og Hjemmes Lyn Kuren. Efter fem dage på Lyn Kuren var vægten nede på 61,7 kilo.

– Jeg har fået fornyet energi og synes, at min hud har fået mere glød. Det betyder meget for hud og hår, at man spiser rigtigt, understreger hun.

Anne-Marie elsker fisk og grøntsager, og det er der masser af i Ude og Hjemmes Lyn Kuren.

Gode vaner

Anne-Maries BMI er nu i kategorien ’normal’.

– Jeg har den vægt, hvor jeg har det bedst. Hvis jeg kommer længere ned i vægt, kommer jeg til at se syg ud, siger hun.

Anne-Marie er oprindeligt uddannet sygehjælper og er efter fyringen vendt tilbage til sit gamle fag. Hun er i dag tilknyttet et vikarbureau og har mest aften- og nattevagter, så hendes døgnrytme er igen vendt på hovedet. Derfor gælder det om at holde fast i de gode vaner. – Jeg har fået styr på mine måltider, så jeg spiser rigtigt og nok, selv om jeg har nattevagt. Når man skal vedligeholde vægten, er det vigtigt at have det mentale med, så man holder fast i de gode vaner, selv om man oplever svære ting. Det er vigtigt at være positiv, understreger Anne-Marie med et smil.

Få alle opskrifterne til Lyn Kuren i ugens Ude og Hjemme, der er på gaden den 29. september 2021.

Sponsoreret indhold