Sund

10 effektive slankeråd: Tab dig helt automatisk

12. januar 2016 af læge Jerk W. Langer. Foto: All Over Press
Du taber dig hurtigere, hvis du har fokus på din spiseadfærd som for eksempel at spise langsommere og tygge maden omhyggeligt.

Følgende er skrevet af læge Jerk W. Langer, som hver uge i Ude og Hjemme giver gode råd om sundhed:

Mange af os har taget et par overflødige kilo på i løbet af sommeren, som vi ønsker at tabe igen.

Måske følger du en kur fra Ude og Hjemme, eller måske har du valgt at foretage mere generelle omlægninger i spisevanerne. Uanset hvad bør du huske på, at også andre forhold end maden på tallerkenen er med til at styre, hvor meget du spiser, og dermed hvor mange kalorier, der ryger indenbords.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er omstændighederne, vi spiser under, altså den såkaldte spiseadfærd, som du skal have lige så meget fokus på. Her handler det i høj grad om at sætte spisetempoet ned og give mætheden tid til at indfinde sig. Den er nemlig 15-20 minutter om at nå fra maven op til hjernens appetitcenter.

På slankekur? Her er en guide til 9 populære kure >>

Her er 10 vigtige punkter omkring spiseadfærden, som du vinder meget ved at være opmærksom på – også selv om du ikke er på slankekur.

10 slankeråd

  • Inden du tager den første mundfuld, så mærk efter, hvordan du har det. Fortravlet? Stresset? Trist? Keder du dig? Eller er du rigtig sulten? Har din krop virkelig et behov for at spise nu, eller begynder du at spise af helt andre årsager? I sidstnævnte tilfælde kan du måske foretage dig noget andet, for eksempel gå en tur.
  • Sæt dig, når du skal spise. Det er sværere at holde styr på fødeindtaget, når du laver alt muligt andet, eller bevæger dig fra sted til sted, mens du spiser. Du nyder heller ikke maden, men hugger den bare i dig.
  • Sluk tv og andre skærme. De er uvaner, som afleder din opmærksomhed fra maden, så du spiser for hurtigt og for meget.
  • Portionsanret altid maden på en tallerken i stedet for at spise direkte af bakken eller posen. Så får du meget bedre styr på, hvor meget du får, ligesom du ikke ubevidst tømmer hele posen.
  • Vælg en mindre tallerken. En særlig nyttig strategi, når maden tages fra en buffet, da man er tilbøjelig til at fylde tallerkenen helt op og spise det hele.

  • Tyg hver mundfuld 30 gange. I gennemsnit selvfølgelig, for det er lidt svært med havregrød. Omhyggelig tygning gør, at du smager maden bedre og fornemmer dens tekstur. Og det modvirker overspisning.
  • Læg bestikket efter hver mundfuld, og grib det først igen, når du har tygget og synket maden. Akkurat som Emma Gad siger. Så falder spisetempoet automatisk.
  • Glem til gengæld mors anbefaling om at spise helt op. Gem i stedet resterne til frokost.
  • Vent aldrig med at købe ind, indtil du er blevet sulten. Ellers ryger fornuften som det første, og du fylder indkøbskurven med søde og fede madvarer og snupper en lokkende chokoladebar ved kassen.
  • Spring ikke måltider over. Umiddelbart sparer du selvfølgelig nogle kalorier, men efterfølgende bliver du så ulvesulten, at du mere end rigeligt kompenserer for det ved at spise ekstra meget, hurtigere og mere usundt.

Camilla Framnes' 13 bedste slanketips:

Camilla Framnes: Her er mine 13 bedste slankeråd

Sponsoreret indhold