10 fakta om lykke

1. Penge er ikke alt
Penge er en markør i forhold til din position i samfundet, og dermed har de også en betydning for din lykkefølelse. Og det handler faktisk mindre om, hvor meget du tjener i sig selv, og mere om, hvor meget du tjener i forhold til andre. Og så er der også noget, der tyder på, at du kan få for mange penge. Det er ikke noget, der er forsket så meget i, men man har set, at lottomillionærer, der får en stor sum penge, måske mister glæden ved de små ting, ligesom de også begynder at stille spørgsmål ved deres sociale relationer.
2. Køb dig glad
Når vi shopper, aktiverer det belønningscentret i hjernen – ligesom når vi spiser lækker mad eller dyrker sex, men på længere sigt øger det ikke din livstilfredshed. Det betyder, at du bruger pengene rigtigt, for eksempel ved at købe dig selv mere tid i hverdagen som rengøringshjælp eller indkøb leveret til døren. Eller i form af oplevelser, som du deler med andre mennesker.
Læs også: 7 veje til større arbejdsglæde
3. Fællesskab er det allervigtigste
Mennesket er et socialt væsen, og dermed afhænger dit velvære af, at du er en del af et fællesskab. Derfor er karakteren af dine sociale relationer også en af de allervigtigste faktorer for, om du er lykkelig eller ej. Så er du tilfreds med dine sociale relationer, vil du formentlig også være tilfreds med dit liv.
4. Arbejdsløshed er det værste
Hvor meget arbejdet betyder for din lykkefølelse, ved man ikke præcist, men man kan se, at det at miste sit job er en af de værste ting, der kan ske for ens lykkefølelse. Og det at være arbejdsløs er ikke noget, du vænner dig til. Hvor du for eksempel kan vænne dig til en skilsmisse og få noget godt ud af den, så har det at være arbejdsløs en permanent negativ effekt. Det hænger selvfølgelig sammen med, at arbejdet ud over at give os en indtægt også er en stor del af vores selvfortælling. Ofte er det, vi laver, jo det første, vi fortæller folk, når vi møder dem.
5. Lykken bor på landet
Om du bor på landet eller i byen spiller en rolle i forhold til dit lykkeniveau. Folk, der bor på landet, rapporterer om højere lykkeniveauer, end folk der bor i byen. En af forklaringerne er, at fællesskaber og sociale relationer trives bedre på landet. En anden forklaring handler om, hvilke typer mennesker der bor hvor. Det kan nemlig meget vel være sådan, at de mennesker, der flytter til byen, er de mere ambitiøse, og de ambitiøse er også dem, der hele tiden vil gøre det bedre, hvilket vil sige, at de har en utilfredshed med tingenes tilstand. Hvorimod de, der bor på landet, i højere grad stiller sig tilfredse med deres livssituation.
Se også: Find den bedste motion og træn dig fri for stress
6. Andres lykke er ikke altid godt
Som mennesker er vi optaget af vores position i samfundet, og derfor sammenligner vi også os selv med naboen, kollegaen og dem, vi ellers omgiver os med. Og oplever vi, at vi halter bagefter, mindsker det vores lykkefølelse. En vej til mere lykke er at være bevidst om, at du som menneske har en uheldig tendens til at fokusere på, hvad andre har, i stedet for hvad du egentlig har brug for.
7. Forskel på børn
Det er svært forskningsmæssigt at sige, om børn gør dig lykkeligere eller ej. Blandt andet fordi et barn ikke er en størrelse: Der er jo stor forskel på at have et barn på 6 måneder med kolik eller et på 58 år, der kommer og besøger dig på plejehjemmet. Derudover påvirker børn også forskellige områder af vores lykkefølelse. Det kan for eksempel også godt være, at ens barn har det svært, og at man derfor er ked af det, men at man samtidig oplever det som meningsfuldt at have barn – og dermed er det også svært at sige noget entydigt om, i hvor høj grad børn gør dig lykkelig eller ej.
8. Ægteskab gør lykkelig
Folk, der er gift, er generelt lykkeligere end singler. Men om det er fordi, at mennesker, der er lykkelige, i højere grad har lettere ved at tiltrække en partner og dermed blive gift, eller om det skyldes, at ægteskabet gør én lykkelig, er man ikke helt sikker på. Muligvis er begge dele sande.
Læs også: Brug solen rigtigt - og bliv smuk og sund
9. Ulykkeligst i 40’erne
Der er faktisk noget om talemåden ”fyrre, fed og færdig”, for forskning viser, at det er sådan over hele verden, at vi er lykkeligst, når vi er unge, hvorefter kurven daler og når et lavpunkt, når vi er midaldrende, hvorefter den så stiger igen. En af forklaringerne er, at vi ofte oplever mest pres fra børn og arbejde, når vi er i 40’erne. En anden er, at der sker noget biologisk i kroppen i den alder. Man kan nemlig også se, at det er på dette tidspunkt, at flest kæmper med depression og midtvejskrise. Når vi bliver ældre, bliver vi bedre til at acceptere, at livet har udviklet sig, som det har, ligesom vi måske også har indset, hvad det er, der gør os glade, og så stiger lykkeniveauet igen.
10. Lykke og løbelyst
Der er en sammenhæng mellem sundhed og lykkefølelse. I et engelsk studie har man fulgt en stor gruppe mennesker over en femårig periode og kigget på deres humør i dagligdagen, og her så man, at de mest positive havde en 30 procent lavere dødelighed. Præcis hvordan lykkefølelse og sundhed hænger sammen, ved man dog ikke. Under alle omstændigheder er der nok tale om en positiv spiral på den måde, at hvis du er glad og tilfreds, er det også nemmere at få løbeskoene på, ligesom løbeturen også er med til at gøre dig glad og tilfreds.