Sund

13 råd til at komme af med hovedpine

24. april 2013 af Jerk W. Langer / Foto: All Over Press
Vores forbrug af hovedpinepiller er rystende højt. Et stort forbrug af hovedpinepiller kan have alvorlige bivirkninger som mavesmerter, mavesår, forhøjet blodtryk og blodprop. Her får du 13 nemme råd til, hvordan du kan slippe af med både piller og hovedpine.
Sådan kommer du af med hovedpine

Hovedpine er en af vores helt store folkelidelser, og forbruget af hovedpinepiller er rystende højt. Langt hyppigst er spændingshovedpine og migræne. Jeg synes, at hovedpinepiller har deres berettigelse, når man akut får en i øvrigt kortvarig og ukompliceret hovedpine. Men vi skal ikke bruge dem per automatik, for det skaber en uheldig adfærd, der ikke rettes mod at fjerne årsagen til hovedpine, men blot dæmper symptomerne.

LÆS OGSÅ: Kom af med din hovedpine med en simpel øvelse

Et stort forbrug af mange hovedpinepiller kan have alvorlige bivirkninger såsom mavesmerter, mavesår, forhøjet blodtryk og i værste fald blodprop i hjertet. Så før du griber pilleglasset, bør dagligdagen tjekkes igennem for ømme knaster, som kan være dit reelle problem. Det kan være noget af et detektivarbejde, men når det lykkes, slipper du ikke blot af med pillerne, men også med hovedpine. Se om du kan genkende nogle af årsagerne her:

De ydre omstændigheder, der giver hovedpine

1. Dårlig arbejdsstilling er årsag til mange tilfælde af hovedpine. Rejs dig op mindst en gang i timen og gå lidt omkring. Stå op, når du taler i telefon. Anvend et hæve/sænke-bord og arbejd stående noget af tiden.

2. Træk og kulde kan give muskelspændinger og hovedpine. Brug et tørklæde eller sjal, hvis du er udsat.

3. Tobaksrøg og dårlig luft er ofte årsager til hovedpine. Udluftning eller en gåtur i det fri hjælper. Indendørs rygning er selvfølgelig forbudt.

4. Flimrende computerskærme og for meget tv-kiggeri kan udløse hovedpine. Ligeledes kan stærkt sollys -men kom endelig udenfor i dagslyset. Det pepper humøret op.

Få hjælp til at kvitte smøgerne med denne populære rygestops bog. Læs mere HER >>

Personlige årsager til hovedpine

5. Stress gør dig anspændt og frustreret, hvilket lægger bunden for en vedvarende spændingshovedpine. Piller løser ikke dine konflikter, så du må gå mere grundlæggende til værks.

6. Dæmp forventningerne til det perfekte liv. Brug denne tommelfingerregel: Gør noget ved det, du kan ændre og accepter det, du ikke kan gøre noget ved.

7. Er du langsynet, så få justeret synsfejlen med briller eller kontaktlinser. Brug læsebriller når behovet opstår.

8. Forlidt søvn kan også gived hovedpine. Undgå kaffe, te og alkohol om aftenen, støj, middagslure, uhyggelig sengelæsning og andet, der kan forstyrre din nattesøvn. Sluk for tv, computere og smartphones om aftenen.

SE OGSÅ: Læge Jerk Langers 14 gode sove-råd

Piller der ikke nødvendigvis hjælper på hovedpine

9. P-piller hjælper hos nogle kvinder på migræne, mens andre omvendt kan få hovedpine. Graviditet og overgangsalder mildner som regel hovedpine, men det omvendte kan også forekomme.

10. Hovedpinepiller kan i sig selv gøre ondt værre. Find sammen med din læge ud af, hvordan du slipper ud af den onde cirkel.

Noget du indtager kan også give hovedpine

11. Sult er en velkendt udløser. Spis regelmæssigt. Undgå hurtige kulhydrater fra kager, slik, hvidt brød og sodavand, som sender blodsukkeret på rutsjetur, hvilket er en klar fremkalder af hovedpine.

12. Stærke oste, krydret og stegt mad, citrusfrugter og chokolade kan udløse hovedpine.

13. Selv små mængder rødvin kan udløse hovedpine, hvis man er særlig følsom.

Er årsagen tømmermænd?

Så er det selvfølgelig selvforskyldt, men der er ingen grund til at du skal lide mere end højst nødvendigt. Se de gode råd mod tømmermænd i galleriet her, så du kan komme dem til livs - hurtigt!

11 råd til at kurere tømmermænd:

11 råd til at kurere tømmermænd

Sponsoreret indhold