13 tips til bedre søvn

Hver fjerde dansker sover så dårligt, at det går ud over dagligdagen med træthed, hovedpine, lav stresstærskel, manglende overskud, samt risiko for ulykker i trafik og på arbejdsplads. På længere sigt kan kronisk søvnbesvær føre til overvægt, hjertesygdom, slagtilfælde, type 2-diabetes og depression samt overvægt hos børn. For 50 år siden sov vi danskere i gennemsnit 8½ time per nat.
Læs også: Sov godt uden piller
I dag må de fleste nøjes med 7 timer eller mindre. Mange benytter sovepiller mod søvnløshed. Det er okay for en kort periode i en presset situation, men grundlæggende handler det om at løse de problemer, som ligger til grund for søvnbesværet. Selv om det kan være lettere sagt end gjort. I denne uge får du tips til at sove igennem uden piller.
Mange hilsner Jerk W. Langer
Læs også: Luk munden og sov bedre
Tips til bedre søvn:
- Noget af det værste for søvnen er, at vi holder os kunstigt vågne med tv, computer og smartphone, meget længere end kroppen egentlig ønsker. Sluk hele molevitten kl. 20, og læs en bog i stedet.
- Med et ordentligt måltid baseret på f.eks. principperne fra middelhavskost falder du hurtigere i søvn, vågner færre gange om natten og sover mere af den dybe søvn, hvor kroppen restituerer. Omvendt skaber fed og sukkerholdig aftensmad et dårligt udgangspunkt for en god nattesøvn, beretter fagtidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine.
- Stå op til normal tid hver morgen, selv om du først faldt i søvn sent aftenen før. Også i weekenden.
- Sov ikke eftermiddagslur, selv om du har sovet elendigt. Det gør det sværere at falde i søvn næste aften.
- Dæmp belysningen i stuen.
- Indlysende, men vigtigt: Ingen kaffe, te, kakao, cola eller chokolade de sidste fire timer før sengetid på grund af det opkvikkende -koffein.
- Drop træningen om aftenen. Motion er vigtig for en god nattesøvn, men kropstemperaturen skal have tid til at falde. Træn i stedet om morgenen eller lige efter arbejde.
- Et glas mælk, eventuelt opvarmet, kan virke beroligende.
- Tis ordentligt af, så du ikke skal op om natten.
- Brug aldrig alkohol som sovemedicin.
- Anskaf en ordentlig kvalitetsdyne, der hverken er for varm eller kold. Skift gerne mellem vinterdyne og sommerdyne.
- Overvej i en periode at sove i dit eget værelse, hvis du har en partner, der forstyrrer med snorken.
- Lad være med at vende og dreje dig i sengen, hvis du ikke kan sove, men stå op, og foretag dig noget stilfærdigt i dæmpet belysning.
Læs også: Sovs kan hjælpe dig med dit vægttab