Sund

40.000 danskere lider af tvangsoverspisning: Maden har taget magten

5. september 2016 Joan Andersen
Spiser du i smug og i større mængder, end du vil indrømme? 40.000 danskere har mistet kontrollen over maden. De tror, de bare skal tage sig sammen og hoppe på den næste kur, men hver gang de falder i, slår de sig selv i hovedet og synker dybere ned. De lider af tvangsoverspisning.

Klik dig igennem galleriet øverst og få 8 gode råd til, hvordan du slipper din overspisning.

Slikpapiret bliver gemt nederst i skraldespanden. Skyldig. Ingen må opdage, hvor meget der er røget indenbords. Skam. Mens maden gled ned, gik hjernen på standby. Det var en lille pause fra et kaos af følelser, som er svære at håndtere.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tvangsoverspisning

40.000 danskere lider af den spiseforstyrrelse, som ingen taler om. Tvangsoverspisning, også kaldet Binge Eating Disorder (BED) – den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark.

Men diagnosen er ikke anerkendt, så for at komme i behandling skal du selv ville det, selv finde det og selv betale.

Louise Stokholm er psykoterapeut og ejer Klinik for spiseforstyrrelser i Hellerup. Hun møder folk, der har gået i 10-30 år med spiseforstyrrelsen, tit uden at vide det.

LÆS OGSÅ: Bethina led af tvangsoverspisning: Mad var min trøst

– De tænker, de bare skal tage sig sammen, men man kan ikke ”tage sig sammen” ud af en spiseforstyrrelse. Skal anorektikeren så også bare tage sig sammen og spise noget, spørger hun.

En slankekur er gift

Selv om de er overvægtige, skal de ikke bare gå på kur. En slankekur er gift for dem.

– De tager skade af slankekure, sundhedsbudskaberne og regler for mad, siger Louise og forklarer, at tvangsoverspisere er deres egen værste kritiker.

Det er helt almindeligt, at de har været igennem et utal af kure, nogle endda med succes. For nogle kan vægten svinge med 30-50 kilo, for de tager det hele på igen.

– De får dårlig samvittighed, fordi de får sværere og sværere ved at følge de regler, de stiller op for sig selv. Jeg skal bare lige tilbage på sporet, tænker de, men den dårlige samvittighed fører til overspisning. På den måde bliver det en negativ nedadgående spiral, forklarer terapeuten.

En tung bagage

– Stress og overspisning går hånd i hånd ligesom overspisning og slankekure. Mange med en enten/eller-tankegang bliver overspisere, siger Louise og peger på, at tvangsoverspisere ofte har en tung bagage.

Måske kommer de fra dysfunktionelle familier eller er mobbeofre, men de kommer fra alle samfundslag.

Test dig selv: Overspiser du

– Typisk er der en udløsende faktor. Det sker, når ens liv føles helt forkert, eller når man er mere udfordret end ellers. Men det er bare dråben. Kimen blev lagt tidligere. Maden bliver deres redningskrans, fortæller hun.

Den udløsende faktor kan være et brud med kæresten, at flytte hjemmefra, skilsmisse eller dødsfald.

– Maden bliver en måde at lukke af for følelserne. Når følelser bliver for stærke og for intense, kan man ikke rumme dem. Overspisningen bliver en pauseknap, siger Louise.

Mange går i årevis med spiseforstyrrelsen.

– Når de kommer hos mig, er de ofte lidt flove, og de ved ikke helt, om man kan kalde det for en spiseforstyrrelse, for kan jeg være velfungerende og være lidt glad for mit liv og samtidig have en spiseforstyrrelse, siger hun og understreger, at ikke alle overvægtige har en spiseforstyrrelse.

Kilde: Louise Stokholm/Klinik for spiseforstyrrelser i Hellerup

8 gode råd: Slip overspisningen

Sponsoreret indhold