Sund

5 råd til et mere stressfrit liv

18. februar 2014 af Mette Skøtt, foto: AOP
Hvad enten du har stress fra jobbet eller fra familien, stress i mild grad eller kronisk stress, så tærer det enormt på din krop og skal derfor på den ene eller anden måde stoppes eller mindskes. Få et par gode råd til at mindske din stress her.

Stress fører til tonsvis af sygdomme og dårligdom og opstår af tusindvis af forskellige ting, der er med til at skabe en ubalance i dit liv.
Det kan være én ting, som vælter det hele, eller det kan være flere små faktorer, som til sammen skaber et umenneskeligt pres på dig.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er ikke et godt liv, hvis det hele tiden skal leves i konstant pres. Lidt presset vil vi mennesker nok altid være og nogle mere end lidt. Det er derfor heller ikke sandsynligt, at al stress kan fjernes, men der findes et par gode veje, der trods alt kan føre til mindre stress, ifølge The Huffington Post.

LÆS OGSÅ: Skriger din hjerne på søde sager, så få tips på til at udgå at falde i sukkerskålen

1.
Drop de søde sager

Selvom dagen har været lang og hård, så trøst ikke dig selv med slik og kager, for det vil kun gøre din følelse af opgivelse og travlhed endnu mere markant.

Trudy Scott, er forfatter bag bogen "The Antianxiety Food Solution", der dykker ned i netop dette emne, giver grunden her:

-Forbrug af raffineret sukker og andre raffinerede kulhydrater, giver et kick, men fører i sidste ende til et drop i bloksukkeret, som resulterer i angst, nervøsitet og irritabilitet.

2.
Sov godt om natten

Sover du for lidt, og er du stresset, så viser undersøgelser, at du er i stor fare for at blive deprimeret. På hverdags niveau, kan alle dagens små og store opgaver, synes enorme, hvis du er træt og ikke får nok søvn. Så vil morgentrafikken fylde i hovedet, så vil kommentaren fra kollegaen summe i hukommelsen resten af dagen, og du vil helt generelt tage alle ting meget mere nært.

LÆS OGSÅ: Se hvad søvnmangel også gør ved dig

Forsøg derfor at skabe plads for syv-ti timers søvn hver nat, i stedet for eksempelvis at sidde med en masse arbejde til sent ud på natten. Det vil ikke give dig overskud til at knokle dagen efter, det overskud får du kun, hvis du får nok søvn. Gør du det, kan du der imod bedre stå imod dagens strabadser.

3.
Husk at bevæge dig

Studier viser, at stress indvirker på vores evne til at være fysik aktive. Men faktisk vil den fysikske aktivitet, reducere stress, hvis du får kæmpet dig i gang. Den vil blive reduceret, fordi hormoner vil blive aktiveret og slå stress-tanker ihjel.

Det kan være svært, hvis verden fuldstændig overmander dig, men prøv alligevel at bevæg dig. Enten med en kort intens træning, hvor tankerne skydes væk eller med noget roligt og rart, som en gåtur eller yoga, hvor du plejer din krop og giver hovedet ro.

4.
Pas på tarmen

Det lyder måske som en pudsig ting, men det er også utrolig vigtigt at passe på din tarm. Den kan nemlig være meget presset, hvis du er stresset, og du kan blive stresset af, at den er presset. Det er en ond cirkel.

Du bryder den ved at gøre dig selv bevidst om, hvad du spiser og hvad der er godt for din mave. For nogle kan det være et problem at sidde for meget ned på jobbet, for andre kan stressen betyder, at der ryger for meget og forkert mad indenbords, som tarmen bliver irriteret af.

Sørg derfor for at spise til måltiderne og spis mad, der beroliger din mave i stedet for at stresse den. Så drop den dumme løsning med at spise en chokoladebar i stedet for frokost, fordi du har travlt på jobbet, for det skaber bare endnu mere stress.

LÆS OGSÅ: Er du i tvivl, om du døjer med fordøjelsen. Tjek her om du gør

5.
Tag en slapper på sofaen

Hvis du har et vigtig møde på jobbet eller en aftale med en klient, så sørger du altid for at skabe plads i kalenderen. Sådan skal du også gøre med dig selv. Behandl dig selv som en vigtig aftale og sørg for at skabe plads i kalenderen til dig selv.

Undersøgelser viser, at en omgang massage eksempelvis kan nedsætte din stress og give en god følelse af velvære. Et andet studie peger på, at akupunktur er godt mod stress og alt i alt handler det om, at du skal finde en ting eller to, som kan gøre dig afslappet og give dig et pusterum fra familie- og arbejdsstress.
Det kan være noget så simpelt, som at læse en bog på sofaen, bage flotte kager eller grave huller i baghaven, så længe du gør ting for dig selv, som føles godt.

Sponsoreret indhold