Sund

5 ting der sker i kroppen, når du snorker

26. september 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Snorken er irriterende, men hos langt de fleste er brændesaveriet heldigvis ikke farligt, men kun til gene for omgivelserne.

Her er fem ting, der kan ske i kroppen, når du snorker:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
  • Snorken opstår som vibrationer i det bløde væv, som ligger i svælg, gane og drøbel. Altså den region som du ser helt bagerst, når du kigger ind i munden.
  • Dit køn betyder noget. Mænd snorker mest. Muligvis fordi manden har en større drøbel og dermed mere væv at sætte i svingninger, men masser af kvinder snorker også, selv om lyden ikke altid er helt så høj som mandens.
  • Under søvnen afslappes musklerne derinde, og det hele klapper lidt sammen. Så bliver pladsen trangere, og under vejrtrækningen begynder det at vibrere.
  • Snorkeriet er især slemt, når du sover på ryggen, så tungen falder bagud mod svælget og forsnævrer pladsen yderligere. Overvægt med fedt i halsen forværrer det også.
  • Sommetider kan snorkeriet skyldes den alvorlige tilstand obstruktiv søvnapnø. Da stopper man gentagne gange med at trække vejret for at vågne halvkvalt op med et sæt og gispe efter vejret, hvorefter man falder i en ny snorkende søvn. Overvægt øger markant risikoen. Snorker du meget og er træt i dagtimerne, så tal med lægen om at blive undersøgt nærmere.

Sponsoreret indhold