Sund

9 tip til en vellykket lægekonsultation

7. august 2018 Af Annette Aggerbeck. Bearbejdet af Elisabeth Wille. Foto: Panthermedia.
Nogle gange går vi mere bekymrede fra lægen, end vi var, da vi kom. En lægekonsultation varer kun kort tid, så det gælder om at være godt forberedt og disponere sin tid fornuftigt. Her får du tip til, hvordan du får mest muligt ud af dit besøg hos lægen.
9 tip til en vellykket lægekonsultation

Tit har vi gjort os mange tanker og er bekymrede for vores helbred, før vi bestiller en lægekonsultation. Der kan være mange spørgsmål, der trænger sig på, eller vi har flere helbredsproblemer, som vi ønsker at få vendt med lægen.

Når vi så kommer til et fyldt venteværelse og finder ud af, at lægen er forsinket, kan vi føle os endnu mere urolige, fordi vi også bliver pressede på tid. En konsultation hos lægen er af begrænset varighed, og tiden føles ofte knap, især når man har meget på hjerte.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nogle gange kan vi derfor gå ud fra lægen endnu mere forvirrede og bekymrede, end vi var, da vi kom. Vi oplever ikke, at vi fik det ud af lægekonsultationen, som vi havde håbet og forventet. Men der er heldigvis meget, vi selv kan gøre for at få en god konsultation hos lægen, mener alment praktiserende læge Lone Keergaard Christiansen.

Læs også: Peters lægekonsultation: Sover skidt ved fuldmåne

Forbered dig godt inden lægekonsultation

Det betyder meget, at man forbereder sig før besøget hos lægen.

– Uanset om man ringer og får en tid via lægesekretæren, mailer eller bestiller tid elektronisk på lægens hjemmeside, er det vigtigt først at gøre sig klart, hvad man ønsker at få ud af lægebesøget. Vælg det vigtigste, og lad være med at planlægge at tage mange helbredsproblemer op med lægen, for det er umuligt at undersøge mange forskellige ting på den korte tid, som en konsultation varer, siger Lone Keergaard Christiansen og anbefaler, at man begrænser sig ved at prioritere at tage det vigtigste først. Man kan så bestille flere tider, så man også får vendt de andre helbredsproblemer.

Se også: 7 veje til større arbejdsglæde

9 tip til et vellykket lægebesøg

  1. Fortæl, hvad det drejer sig om, når du bestiller tid, så lægen også kan forberede sig.
  2. Overvej, hvad du forventer at få hjælp til, så du ved, hvordan du skal bruge konsultationen.
  3. Forbered dig før lægebesøget. Skriv evt. stikord om dit problem, hvor længe du har haft det, hvornår det startede, hvad du har gjort for at få det bedre, hvad der forværrer dine symptomer osv.
  4. Tag evt. en pårørende med.
  5. Sluk for din telefon, når du er inde hos lægen, så du kan koncentrere dig fuldt ud, og I ikke bliver forstyrret.
  6. Disponer din tid – start med det vigtigste først. Og vær ærlig. Husk, at din læge har tavshedspligt.
  7. Hvis der er noget, du ikke forstår, når du er hos lægen, så spørg igen. Det er vigtigt at få afklaret de ting, der optager dig, så du ikke går bekymret hjem. Kontakt lægen igen, hvis der er noget, du ikke fik spurgt om.
  8. Hvis du søger information på nettet, så husk at fortælle din læge, hvad du selv tænker, at du fejler, og fortæl om alle dine symptomer. Vær dog åben over for, at det kun er lægen, der kan stille din diagnose.
  9. Brug din mail, for det er en nem måde at få adgang til lægen på. Hvis du f.eks. er i tvivl om noget efter konsultationen, så skriv til lægen og spørg. Ryk evt. for svar på prøver, hvis du ikke har hørt noget inden for dage.

Læs også: Sommerens kløende plage: Sådan slipper du for myg

Sponsoreret indhold