Sund

99,99 procent sikkert: Global opvarmning er menneskeskabt

11. marts 2019 af Charlotte Price Persson og Frederik Guy Hoff Sonne, Videnskab.dk Foto: Panthermedia.
Det slår nye undersøgelser fast med en statistisk "guldstandard".
Tegning af global opvarmning

De menneskeskabte klimaforandringer bliver fra tid til anden mødt med tvivl og skepsis: For klimaet har jo altid ændret sig?

Men ifølge et nyt internationalt studie, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change, bør den sidste tvivl være udryddet nu. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Studiet er interessant, fordi det slår fast, at vi nu er der, hvor det med statistisk sandsynlighed kan siges, at klimaforandringer er menneskeskabte. Nu er vi meget, meget tæt på noget, der er meget, meget overbevisende. Det statistiske grundlag er meget stærkt, fortæller Sebastian Mernild, som er professor i klimaforandringer og administrerende direktør for Nansen Center Bergen, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Nyt klimastudie er sygt deprimerende - men det er ikke det værste ved det

Beviserne på, at mennesker bidrager til klimaforandringerne, har ifølge det nye studie ramt et såkaldt sigma-5-niveau, hvilket er en statistisk "guldstandard".

Det betyder, at der blot er en 1 til 3,5 million sandsynlighed for, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte.

– Det svarer til, at der står 3,5 millioner liter mælk på en række, og du skulle komme til at gribe fat i netop den ene, der er sur. Det ville være ekstremt usandsynligt, forklarer Sebastian Mernild, der også er hovedforfatter på den næste store rapport fra FN's klimapanel IPCC.

Vi kender årsagen

Du kan vende det nye studie i Videnskab.dk's Facebook-gruppe, Red Verden, som er åben for alle.

Hovedforfatteren bag studiet, Benjamin Santer, klimaforsker ved the Lawrence Livermore National Laboratory i Californien, håber, at de statistiske beviser vil overbevise de sidste klimaskeptikere og anspore til handling.

– Der hersker en forkert fortælling om, at forskere ikke kender årsagerne til klimaforandringerne. Det gør vi, siger han ifølge Reuters.

Læs også på Videnskab.dk: Byer er et ekstremt vigtigt våben mod klimaforandringer

Den anerkendte klimaforsker Jason Box, som har læst det nye studie, er enig.

Hvis man sammenligner klimaforskningen med en kriminalteknisk undersøgelse, ville der ikke længere herske nogen tvivl om, hvem der var den skyldige, mener han.

– Det menneskelige fingeraftryk sidder på denne rygende pistol, skriver Jason Box, som er professor ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), i en mail til Videnskab.dk.

Nåede niveauet i 2005

Forskerne bygger deres konklusion på tre sæt af satellitdata. To af dem viste, at 5-sigma-niveauet allerede blev nået i 2005, mens det tredje datasæt viste, at niveauet blev nået i 2016.

Mens det nye studie meget tydeligt angiver, at mennesket med 99,99 procents sikkerhed har ansvar for den globale opvarmning, beskæftiger det sig ikke med, præcist hvor meget af den globale opvarmning er menneskeskabt.

Sebastian Mernild påpeger dog, at resultater fra FNs klimapanel IPCC tidligere har vist, at mindst 50 procent – og formentlig mere – af de seneste 50 års opvarmning er menneskeskabt. IPCC arbejder også med sandsynligheder og kan eksempelvis sige, at det er mere sandsynligt, at mennesker har stået for 80 end for 20 procent af opvarmningen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

FN's klimapanel: Vi er nødt til at trække CO2 ud af luften for at redde klimaet

Forskere vil overvåge naturen 'live' med satellitter

Klimadebatten har delt sig i tre forskellige debatter

Sponsoreret indhold