Sund

ADHD-medicin giver overraskende mange bivirkninger

17. maj 2018 af Kristian Sjøgren, Videnskab.dk Foto: All Over Press.
Mange børn – flere end hidtil antaget – oplever problemer med nedsat appetit, når de tager ADHD-medicin. Blandt andre bivirkninger er søvnbesvær og risiko for angst. Alligevel anbefaler eksperterne, at børnene fortsætter med at tage deres medicin.

Flere børn end antaget oplever lette bivirkninger ved at tage medicin som eksempelvis Ritalin mod ADHD.

Det viser et nyt studie, hvor forskere har gennemgået 260 tidligere studier på området, skriver Videnskab.dk. 

Tidligere antog forskere eksempelvis, at mellem 1 og 10 procent af alle børn på ADHD-medicin oplever nedsat appetit, men det nye studie viser, at tallet rent faktisk er over 30 procent, svarende til omkring 5.000 danske børn.

Desuden er flere børn end tidligere antaget triste og irritable, og flere oplever søvnbesvær, når de tager medicinen mod deres sygdom.

Vigtigt at være ærlig

Alligevel vil en af forskerne bag det nye studie ikke undlade at anbefale medicin til børn med ADHD.

– Jeg er ikke som udgangspunkt imod, at man behandler børn med ADHD-medicin. Jeg arbejder selv i psykiatrien og oplever, at det virker for nogle børn. Men jeg synes, det er vigtigt, at vi er ærlige omkring vores viden om medicinen, siger Ole Jakob Storebø, der er seniorforsker ved Psykiatrien i Region Sjælland og lektor ved Syddansk Universitet, og som står bag den nye forskningsgennemgang.

Læs mere på Videnskab.dk: Selvsikre forældre giver ADHD-børn bedre liv

Det nye review er netop offentliggjort på Cochrane Library.

Cochrane samler videnskabelige evidens fra mange studier til ét stort studie, der dermed er mere præcist og har større gennemslagskraft.

Ny viden bør indgå i rådgivning

Ole Jakob Storebø mener, at det nye forskningsresultat bør indgå i rådgivningen af forældre til børn med ADHD.

Det er i den sammenhæng vigtigt for forældre at vide, at 31 procent af alle børn på ADHD-medicin oplever besvær med appetitten.

Risikoen for søvnbesvær er ifølge den nye gennemgang cirka 17 procent, mens risikoen for angst, tristhed og irritabilitet er 17 til 19 procent.

Alle disse bivirkninger blev tidligere vurderet til at ramme mellem 1 og 10 procent af de børn, som tog medicinen.

– Sådan noget som søvn og mad samt følelsesmæssige problemer spiller jo en rolle særligt for børns trivsel, og derfor er det vigtigt for forældrene at vide, at der er en større sandsynlighed for, at de problemer stammer fra medicinen, end vi troede, siger Ole Jakob Storebø.

Læs mere på Videnskab.dk: ADHD kan muligvis ses i hjernen

Graden af ADHD skal opvejes mod de eventuelle bivirkninger af medicinen, så børnene selvfølgelig ikke får det værre af medicinen, end de ellers ville have haft det.

Resultatet overrasker ikke

Selv om undersøgelsen viser, at flere børn og unge får bivirkninger af at tage ADHD-medicin, overrasker det ikke koordinerende klinisk lærestolsprofessor Per Hove Thomsen fra Institut for Klinisk Medicin – Børne og Ungdomspsykiatrisk Regionscenter, Risskov.

Han vurderer, at forskningsgennemgangen bekræfter det, som klinikerne, der dagligt arbejder med børn med ADHD, længe har vidst.

– Vi har arbejdet med de her stoffer i mere end 50 år og ved godt, at der er nogle bivirkninger. Resultaterne fra undersøgelsen passer talmæssigt meget godt med min opfattelse af antallet af børn og unge, som oplever milde bivirkninger ved at tage ADHD-medicin, siger Per Hove Thomsen.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Computerspil kan gøre ADHD-børn bedre til at planlægge

Mistanke: Udsatte børn får ADHD-medicin selvom de er raske

Hvorfor doper unge sig med ADHD-medicin?

Sponsoreret indhold