Sund

Alvorligt psykisk syge dør tidligere end andre

31. oktober 2019 af Marie Barse, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Mennesker ramt af psykisk sygdom lever langt kortere end resten af befolkningen, viser det hidtil grundigste studie på området.

Hvis du er kvinde og lider af en psykisk sygdom, som bliver behandlet i psykiatrien, risikerer du at leve 7 år kortere end din veninde, som ikke er ramt af psykisk sygdom.

Er du mand, kan du risikere, at din levetid er forkortet med 10 år. Det viser det hidtil mest grundige og detaljerede studie af dødelighed blandt mennesker ramt af psykisk sygdom, skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Det er faktisk et ret trist studie, siger postdoc på Center for Registerforskning på Aarhus Universitet Oleguer Plana-Ripoll til Videnskab.dk.

Han har lavet studiet og er førsteforfatter på artiklen i tidsskriftet The Lancet.

Grunde til overdødeligheden

I studiet har forskerne via omfattende registerstudier undersøgt, hvor tidligt personer med psykisk sygdom dør sammenlignet med den almene befolkning. Overdødeligheden er sammenholdt med, hvornår de fik deres psykiatriske diagnose.

Læs mere på Videnskab.dk: Antibiotikakrævende infektionssygdomme i barndommen øger muligvis risikoen for psykisk sygdom

Alle de undersøgte diagnoser er i gennemsnit forbundet med tidligere død. Misbrugsdiagnoser og skizofreni har den højeste overdødelighed.

  • Mænd med en misbrugsdiagnose lever i gennemsnit 15 år kortere og kvinder 13 år kortere.
  • Mænd med skizofreni lever i gennemsnit 12 år kortere og kvinder 9 år kortere.
  • For depression er det henholdsvis 8 og 6 år kortere.
  • Og spiseforstyrrelser 12 og 9 år kortere.

Forskerne har også undersøgt, hvad der er årsag til overdødeligheden. Det har de gjort ved at granske de officielle dødsårsagsregistre.

Størstedelen af overdødeligheden skyldes fysiske sygdomme: Hjertekarsygdomme, infektioner, kræft, diabetes og sygdomme i luftvejene. Men der er også en større andel, som begår selvmord, og som dør i ulykker.

Misbrugsstoffer

Oleguer Plana-Ripoll har undersøgt dødeligheden ved at se på dødsårsagsregistre.

I den anden ende af landet, nemlig på Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet, har professor Jytte Banner også undersøgt dødelighed blandt mennesker med psykisk sygdom.

Læs mere på Videnskab.dk: Børn af forældre med alvorlig psykisk sygdom har flere psykiske problemer allerede som syv-årige

De foreløbige resultater af hendes forskning viser, at hos 41 procent af de obducerede personer med psykisk sygdom, som døde af uforklarlige årsager, var årsagen en forgiftning. Og blandt dem, som var døde på grund af forgiftning, skyldtes det i 61 procent af tilfældene misbrugsstoffer og methadon.

Professor: Obducér flere

Når man ikke obducerer, men stiller en dødsårsag for eksempel ud fra, at patienten led af diabetes og en hjertekarsygdom og døde, så kan man risikere, at det dækker over noget andet, for eksempel forgiftning eller hjerterytmeforstyrrelser, som er kendt bivirkning med noget antipsykotisk medicin.

– Det finder man kun ud af, hvis man obducerer, siger Jytte Banner.

Hun påpeger desuden, at selvmord registreret i registre, kan dække over forgiftninger, som ikke har været med vilje.

– Det her nye studie kombineret med vores forskning siger mig, at vi bør begynde at obducere flere med psykisk sygdom, når de dør. Ellers finder vi ikke ud af, hvad de reelt dør af, siger Jytte Banner.

Andre artikler på Videnskab.dk

Indsats til børn af forældre med svær psykisk sygdom har »manglet i årevis«

Prøv forskernes beregner: Så mange leveår har du tilbage

Regn ikke med hjælp, hvis du går psykisk ned på jobbet

Sponsoreret indhold