Sund

Ann kurerede sig selv for IBS

17. oktober 2017 af: Vivvi Alström, Oversættelse: Marianne Arnvig, Bearbejdet af: Elisabeth Wille
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Det tog kun en uge at komme af med IBS. Når det var værst, havde Ann Welin, 51 år, så ondt, at hun besvimede af smerte og vågnede op i sin egen afføring. Til sidst tog hun sagen i egen hånd og læste til kost- og ernæringsrådgiver.
Dame sidder i stol i stue hun er kurreret for IBS

Livet ændret af IBS

I løbet af foråret fik Ann Welin, IBS, der er en forkortelse for Irritable Bowel Syndrome, for fuld styrke, og hele hendes liv blev ændret. Ann blev sygemeldt.

– Jeg havde haft det temmelig hårdt i en periode, var blevet skilt, og havde skiftet job for at få lidt mere ro. Men desværre var mit nye arbejde endnu mere stressende end mit gamle, siger Ann.

Hun arbejdede på det tidspunkt i restaurationsbranchen, både som kok og smørrebrødsjomfru. Ofte var der så travlt, at hun måtte spise sin frokost, mens hun sprang rundt mellem gryd­erne. På en rigtig god dag kunne hun stå stille og spise.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

20 toiletbesøg om dagen

Anns mave reagerede med smerter og konstant diarré. Ofte hævede den op til en rigtig gravid mave, og Ann måtte løbe på toilettet flere gange i timen.

– Nogle dage måtte jeg løbe på toilettet 20 gange – og halvdelen af gangene nåede jeg ikke frem i tide. Uanset hvor jeg skulle hen, havde jeg en taske med ekstra tøj med, hvis uheldet skulle være ude.

Læs om Anna, der har narkolepsi og falder i søvn konstant 

– Jeg søgte hjælp og blev testet for gluten- og laktoseintolerance. Der blev lavet en tarm- og maverøntgenundersøgelse. Men de fandt intet, og jeg fik diagnosen diarrédomineret IBS. Der var ingen hjælp at få, så jeg begyndte selv at læse.

Ann studerede alt, hvad hun kunne finde om IBS på egen hånd.

Endelig symptomfri

Ann er et meget positivt og løsningsorienteret menneske, og som kok havde hun styr på fødevarer. Hun begyndte at læse mere og mere om de forskellige diæter og gik på en IBS-skole online. Hun hørte om Fodmap-diæt­en, som ofte anvendes ved IBS. Her udelukker man visse kulhydrater, der kan gære i tarmene.

– 75 procent af dem, der begynder med Fodmap, får det bedre.

Læs også om Ava, der lider af en sjælden sygdom, der gør, at hun altid er sulten

Anne begyndte at udelukke gluten, laktose, løg og hvidløg og skar ned på kød, soja og sukker. Hendes tidligere chef anbefalede hende at læse til kost- og ernæringsvejleder. Uddannelsen foregik et sted, hvor der blev serveret specielt mad baseret på syre-base-balance, så man spiser mange grøntsager. En uge inde i uddannelsen kunne hun stoppe med morfin og bleer.

– 70 procent af det, du spiser, skal være basisk, hvilket betyder, at man automatisk spiser flere grøntsager og mindre kød. Dette, sammen med at jeg spiser efter min døgnrytme, har gjort mig symptomfri, siger Ann.

Brikkerne faldt på plads, og i dag behøver hun ikke at holde styr på det nærmeste toilet eller at tage ekstra tøj med. 

Sponsoreret indhold